Всичко за хряна с подробности
Всички познават ароматното растение хрян. Използваме хрян като пикантна подправка за различни ястия, добавяме го в бурканите при консервиране. А с какво е полезен хрян за нашето здраве, знаят малко хора. Нашите предци, между другото, са знаели какви са полезните качества на хряна и са го използвали много в народната медицина. В тази статия ще Ви разкажем всичко за хряна, но ще започнем с малко история.
Древните гърци познавали растението хрян и го използвали в храната. Първите споменавания за хрян са от преди 1500 години преди нашата ера. Сред славянските народи хрян се е появил като културно растение през IX век и дълго бил единствената студена подправка. Източните славяни започнали да отглеждат хрян като културно растение от IX век, а Западна Европа се е запознала с растението век по-късно.
Немците веднага се влюбили в хряна, а французите го пробвали за пръв път една 200 години след това. По-късно англичаните запознали целия свят с тази подправка, като се има предвид, че дълго време хрян се е смятал само за лекарствено растение, а не за хранителен продукт.
Полза и вреда на хряна
Растението съдържа смолисти, азотни и солни вещества, белтъчини, захар, въглехидрати и мазнини. в състава му влизат и минерали: натрий, калций, фосфор, калий, желязо и други. Витамините от група В, С (повече, отколкото в цитрусовите плодове). Пресният сок съдържа природни антибиотици, в листата има много аскорбинова киселина и алкалоиди, в семената – масло.
Отдавна познатият хрян има противовъзпалително и кръвотворно действие, употребява се като диуретично, холеретично, отхрачващо, бактерицидно средство, подобрява имунитета.
Благодарение на природния си целебен състав, хрян има не само лечебни, но и профилактични свойства. В народната медицина листата и коренът на хрян отдавна се използват за лечение на пневмония, простуда, остеохондроза, невралгия, незаменимо растение е при зъбобол.
Ако знаете за какво помага хрян, ще можете наистина да си помогнете. Предлагаме Ви няколко рецепти за използване на хрян в лечението на различни заболявания. Но преди да се възползвате от лечение с народни средства, задължително трябва да се консултирате с лекар – само опитен специалист може да Ви постави правила диагноза и да определи лечение. Тези рецепти са само допълнение.
С какво е полезен хрян за човешкия организъм?
Ангина
Стрийте хрян и го поставете в стъклен съд, като го затворите плътно. След 15 минути отворете съда и вдишайте с уста въздуха от него. Направете това няколко пъти. Трябва да издишвате през устата. Процедурата се прави няколко пъти на ден.
Фарингит
В чаша с топла преварена вода добавете 1 ч. л. мед, 1 ч. л. чесън и 1 с. л. стрит хрян. Пийте тази смес на малки глътки, а може и просто да си направите гаргара.
Анемия
Смелете корена с месомелачка, залейте 1 с. л. от него с 2 чаши вода и варете на бавен огън около 10 минути. Приемайте по половин чаша три пъти на ден преди хранене.
Остеохондроза, радикулит
Запарете листа от хрян в гореща вода за 2 минути и приложете към болното място. Увийте с топъл шал. Ще пари, но потърпете колкото можете, след това махнете листата и отново увийте болното място. Хрянът е полезен при остеохондроза с това, че загрява качествено проблемните места и облекчава болезнеността. Стрийте на дребно ренде корен от хрян и ябълка, изсипете тази каша върху сгъната на две кърпа и поставете на мястото, където усещате болка. Ако Ви пари много, махнете компреса и увийте мястото с топла кърпа. Не трябва да държите кашата дълго време, може да възникне изгаряне.
Ишиас
Смесете по половин чаша стрит хрян и картоф и добавете лъжичка мед. Смесете добре съставките и поставете на кърпа. Наложете на болното място, като предварително го намажете с растително масло, за да не се изгорите. Компреса увийте с бинт. Потърпете, защото ще пари. Повторете процедурата на по-следващия ден.
Пародонтоза
Стрийте на дребно ренде 2 ябълки, добавете лъжичка корен от хрян и разбъркайте. Тази смес се яде на гладно, след което не се яде нищо в продължение на 3 часа.
Гингивит
Добавете в чаша вода 1 лъжица хрян на прах и го оставете да престои 4 часа. Прецедете и се нажабуркайте.
Тромбофлебит
Смесете 2 с. л. хрянов корен на прах с 50 гр. трици и растително масло. Наложете компреса към възпалените вени – това помага да се резорбират възлите и намалява болката. Може да замените триците с ръжено брашно.
Подагра, артрит
Смесете сок от корен с мед на равни пропорции и пийте по 1 супена лъжица два пъти дневно преди прием на храна. Или вместо сок вземете стрит хрян – сместа трябва да се приема час преди хранене. Лечебният курс е не по-малко от 3 месеца. След това направете прекъсване за седмица и повторете целия курс.
Вреда и противопоказания на хрян
Ако сложим на везните ползата и вредата от хряна, без съмнение не натежат повече предимствата на растението. Все пак, задължително обърнете внимание на противопоказанията за употреба на хрян. За съжаление, ги има и ако не внимаваме, може да си навредим.
- Гастрит с повишена киселинност, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.
- Колити.
- Заболявания на панкреаса.
- Възпалителни заболявания на бъбреците.
- Сърдечно-съдови заболявания – при големи дози може да възникне усилено сърцебиене.
Хрян – полезен за отслабване
С помощта на хрян можете да понижите теглото си и то много ефективно. Първо, регулярният прием на корен от хрян значително ускорява обменните процеси в организма, което помага на калориите, получени с храната, да се използват пълноценно. Второ, организмът се напълва с енергия, започвате да изпитвате нужда да се движите, а това е залог за успешно отслабване. Плюс това се подобрява храносмилането, а липсата на запеци ще Ви избави от залежи на шлаки.
Разказът ни за ползата на хряна за здравето на човека ще остане недовършена без рецепти с вкусната подправка. Затова четете внимателно как се приготвя питието "Бодрост“ – това е една интересна напитка за здравето, като името говори само за себе си – повишава тонуса и работоспособността. Как се приготвя?
- 0.5 кг. хрян (корен) се мели с месомелачка и се залива с 1.5 л. охладена преварена вода.
- Оставете да престои за седмица, след това добавете половин килограм мед и дръжте още седмица. После напитката е готова – пийте преди хранене по 1 супена лъжица.