Сокът от облепиха - приложения, ползи и рискове
Облепихата е билка, чиито листа, цветя и плодове се използват за производството на лекарства.
1. Сок от облепиха
Сокът от облепиха е богат източник на витамини, антиоксиданти, аминокиселини, мастни киселини и минерали. Благодарение на вълшебната билка можете да подобрите кръвното налягане и да понижите холестерола си. Облепихата е и средство за предотвратяване и контрол на заболяванията на кръвоносните съдове, както и повишаване на имунитета.
Сокът от облепиха се използва за:
- лечение на артрит
- гастроинтестинални язви
- киселини
- подагра
- кожни обриви, причинени от инфекциозни заболявания като морбили
- предотвратяване на инфекции
- подобряване на зрението
- забавяне на процеса на стареене.
2. Масло от облепиха
Маслото, направено от билката облепиха, е силен антиоксидант, допълнителен източник на витамини С, А и Е, бета-каротин, минерали, аминокиселини и мастни киселини, който се използва за:
- отхрачващо средство
- лечение на астма
- сърдечни заболявания, включително гръдна болка (ангина)
- висок холестерол
- заболявания на кръвоносните съдове
- проблеми с паметта, свързани с възрастта
- превенция от някои видове рак
- ограничаване на токсичността при химиотерапия
- подсилване на имунната система
- лечение на стомашни и чревни заболявания, включително язви и рефлуксен езофагит
- лечение на нощна слепота и сухота в очите.
3. Концентрат от облепиха
Някои хора използват плодове на облепиха за направата на концентрат за директно приложение върху кожата, който:
- предотвратява слънчевото изгаряне
- има ефект при лечение на радиационно увреждане от рентгенови лъчи и слънчеви изгаряния
- лекува рани
- третира акне, дерматит, суха кожа, екзема, кожни язви и промени в цвета на кожата след раждането.
4. Кулинарни приложения на облепихата
В кулинарията билката облепиха се използват за направата на желета, сокове, пюрета и сосове.
5. Козметични приложения на облепихата
В производството облепихата се използва в козметиката и продуктите против стареене.
Странични ефекти от приема на облепиха:
Плодовете на облепихата са безопасни, когато се консумират като храна, използвани в конфитюри, пайове, напитки и други храни.
Специални предпазни мерки и предупреждения относно приема на облепиха
- Бременност и кърмене: Няма достатъчно надеждна информация относно безопасността от вземането на сок от облепиха по време на кърмене и бременност, затова е важно да избягвате употребата.
- Разстройство или кървене: Сокът от облепиха може да забави съсирването на кръвта.
- Ниско кръвно налягане: Сокът от облепиха може да понижи кръвното налягане.
Взаимодействие на сока от облепиха с лекарства:
- Медикаментите, които забавят съсирването на кръвта (антикоагулантни/антитромбоцитни лекарства), взаимодействат с облепихата, а това може да увеличи шансовете за кървене.
- Други лекарства, които забавят съсирването на кръвта, включват аспирин, клопидогрел (Plavix), диклофенак (Voltaren, Cataflam, други), ибупрофен (Advil, Motrin и други), напроксен (Anaprox, Naprosyn, хепарин, варфарин (Coumadin).
Дозировка на облепихата:
Дозировката на продукти от облепиха зависи от фактори като възраст и здравословно състояние на пациента. Не всички природни продукти са винаги безопасни, затова дозировката им е важна. Уверете се, че следвате правилно указанията на етикетите и се консултирайте с фармацевт, лекар или друг медицински специалист преди употреба.