Различни и интересни рецепти с ябълки
Ябълките са наистина универсални плодове, които подхождат за приготвяне не само на различни десерти и печива, но и за приготвянето на множество втори ястия, а също и за закуски и салати. Ако имате много ябълки, пробвайте да разнообразите с тяхна помощ менюто си, а тялото Ви ще Ви бъде благодарно и ще Ви се отплати с добро здраве.
Честото ядене на ябълки е много полезно, тъй като този плод е много богат на ценни вещества: витамините B1, B2, B6, C, E, P, а също и каротин, калий, желязо, органични киселини, пектини, фибри, фосфор, йод, флавоноиди. При регулярна употреба ябълките нормализират работата на стомашно-чревния тракт и подобряват храносмилането, те са прекрасно профилактично средство при запек и подобряват чернодробната дейност. Също така съдействат за намаляването на холестерола в кръвта, възпрепятстват движението на свободните радикали, предизвикващи стареене, извеждат от организма вредните вещества и намаляват рисковете от развитие на рак на дебелото черво.
Различните печива и десерти, включително и такива варива като мармалад, конфитюр и сладко, са далеч не всичко, което може да се приготви от ябълки. С тях може да се готвят вкусни втори ястия, а също и салати и закуски. Именно за такива блюда ще стане дума сега.
Даже след термична обработка, в ябълките се съхраняват много от полезните им вещества, затова може смело да приготвяте с тях различни блюда и бъдете сигурни, че те ще бъдат не само вкусни, но и невероятно полезни.
Рецепта за приготвяне на ябълков пилаф
Ще са Ви необходими: 80 гр ябълки, 30 гр сух ориз, по 10 гр кора от лимон, стафиди и захар, 5 гр масло, сол.
Измийте ориза, докато стане прозрачен и пригответе оризова каша. Нарежете на дълго ябълките и ги залейте с малко гореща вода, сложете стафидите, захарта, корите от лимон, ориза, маслото, солта и затворете съда с капак, като оставите сместа да поври 10-тина минути на бавен огън. Този пилаф може да се поднася както топъл, така и студен. Само няколко минути и ще имате потресаваща и много полезна гарнитура за любимото си месно или рибно ястие. Тази рецепта трябва да се запомни от всички, които обичат ориз.
Рецепта за печено свинско с ябълки
Ще са необходими: 500 гр свинско месо, 2 бр дафинов лист, 2 бр ябълки, 1 връзка пресен магданоз, 1 глава лук, чаша зеленчуков или пилешки бульон, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. горчица на зърна, 1 с. л. брашно, сол.
Месото се реже на късове с ширина около 2 см. Ябълките се почистват от семената и се нарязват на кубчета. Брашното и солта се смесват, в тиган се нагрява маслото, месото се запържва до формирането на корична, слага се ситно нарязаният лук и се пържи до зачервяване. След това се изсипва брашното, разбърква се, пържи се още малко и се добавят ябълките. Трябва да се пържи до карамелизирането на плодовете, след което внимателно се изсипва бульонът и се добавят подправките. Всичко това се задушава до кипене на бавен огън около 10 мин при постоянно бъркане. Готовото печено се посипва с магданоз и подправки на вкус. Такова блюдо непременно ще бъде оценено високо от всеки мъж.
Рецепта за плодово рагу със свинско и ябълки
За тази рецепта необходимите продукти са: 1,200 кг пресни картофи, 1,200 кг свински ребра, 500 гр свински бут, 7 бр сладка чушка, 5-6 бр ароматни ябълки, 1-2 бр моркови, шафран, растително масло, чесън, черен пипер, сол.
В тенджера с малко масло поставете ребрата, като ги нарежете на парчета, за да не са много големи. На бавен огън поставете тенджерата и върху ребрата разполовете картофите с помощта на нож, отгоре – морковите на шайбички, след това нарязани наполовина и почистените от семките чушки, поръсете с пипер и сол. Разрежете ябълките на половинки, махнете семките, накълцайте ги заедно с дребно нарязания чесън, сол и пипер. Изсипете върху чушките тази смес, затворете тенджерата, като преди това поръсете с шафран обилно. Задушете за около час и ястието е готово.
Рецепта за бърза салата с ябълки "Витамин"
Ще Ви трябват: 3 бр моркови, 1 бр ябълка, 1 бр круша, 1 бр мандарина, кисело мляко, сусам.
Морковите, изчистените от семките круши и ябълки се рендосват на средно ренде, мандарината се разделя на парчета и се премахват белите жилки. Подготвените продукти се смесват, изсипва се кисело мляко на вкус и се разбърква, след това салатата се поръсва със сусам. Тази салата е и отличен вариант за сутрешна или следобедна закуска.
Рецепта за пълнени ябълки със сирене и ядки
За приготвянето на тази рецепта ще са Ви нужни: 60 гр сирене, 30 гр бадеми, 3 бр ябълки, 1 яйчен жълтък, 1-2 с. л. сметана, 1-2 ч. л. Захар, 1-2 ч. л. масло, 1 ч. л. пудра захар.
Върховете на ябълките се изрязват и внимателно с помощта на нож се изрязват семките им. Сиренето и яйцето се смесват и разбъркват заедно със захарта и разтопеното масло, слагат се ядките, като преди това се счукват. Ябълките се пълнят с тази смес и се затварят с отрязаните им върхове. Запичат се на 180˚С във фурна, докато омекнат ябълките. Сервират се със сметана и пудра захар.
С ябълки може да се приготвят многобройни чудесни ястия, може да пробвате да си измислите рецепти и сами, тъй като ябълките се съчетават отлично с много други продукти, включително и с всички видове месо. Успех в готвенето!