Бърз десерт със смокини – изкушение за всеки ден и всеки повод

Рецепта със сладко от смокиниСмокините са ненадминато сочен плод, който се е превърнал в любим на много хора по цял свят. Със своя сладък вкус те са способни да пленят и най-взискателните гурме ценители.

Освен страшно апетитна, смокинята се счита и за мощен афродизиак. Може би поради формата си или заради вкусовите си качества, тя не само си печели славата на любима храна на Клеопатра, но още от древни времена сочният плод е обвързван с плодовитостта.

Дори да проявявате известни съмнения относно стимулиращия ефект на смокините, несъмнено ще се съгласите, че те могат да превърнат всеки десерт в истински гурме специалитет – празник за вкусовите рецептори.

Ето и първото ни предложение за бърза рецепта за десерт със смокини:

Смокини с цедено кисело млякоНеобходими продукти:
/за 4 порции/

  • 300гр. цедено кисело мляко
  • 60гр. масло
  • 200гр. бисквити – какаови или чаени с масло (по ваш вкус)
  • 2с. л. пудра захар
  • 300гр. сладко от смокини
  • 2 бр. по-големи смокини

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 – Пригответе бисквитената основа

Натрошете бисквитите на прах, на Вас оставяме избора дали да използвате какаови чаени бисквити, или такива с вкус на масло. Ние препоръчваме да изберете по-маслени бисквитки, които имат и по-рехава текстура, понеже те ще са Ви по-лесни за натрошаване, а и имат доста приятен вкус на масло, който добре се комбинира със смокините. След това разтопете маслото на котлона и смесете горещото масло с бисквитите. Разбъркайте сместа добре, докато още е топла. Разпределете в десертни чаши и натиснете добре, за да се получи бисквитен блат като основа.

Стъпка 2 – Добавете млякото

Върху бисквитения блат разпределете предварително обърканото с пудра захар цедено кисело мляко. Загладете крема, за да създадете добра основа за сладкото.

Стъпка 3 – Завършете десерта със смокините

Във всяка чаша добавете равно количество от сладкото от смокини. За декорация разрежете всяка смокиня на четири части по дължина и поставете по две четвъртинки във всеки десерт. Оставете десерта да се охлади в хладилник за около час.

Вече имате на разположение изключително лесна за приготвяне рецепта, с която да омаете своите близки. Не забравяйте да я приготвяте и за себе си – всеки има нужда се поглези с нещо вкусничко в края на дългия работен ден. Приятен апетит!