Рецепти с летни изкушения с диня
Има причина, поради която различни плодове растат в различно време, например как плодове, като портокали и нарове, растат през зимата и защо плодове, като диня, растат през лятото. Цитрусова, цветна и с аромтен вкус – динята винаги ще е на челните позиции сред любимите плодове през лятото. Плюс това може да се преобразува в толкова много различни, освежаващи и вкусни видове ястия и напитки. Това е и целта на нашата статия. Какво ще бъде лятото без сочна, сладка диня? Динята прави идеалната закуска, пикник или коктейл вечер с приятели. Също така е освежаващо в сладкиши и салати.
Ще Ви предложим няколко рецепти за това – перфектните летни изкушения!
- Салата Фета с диня
Съставки:
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. бял балсамов оце
- 1\2 ч. л. сол
- 250 гр. нарязани домати
- 3 чаши рукола
- 1 чаша нарязан червен лук
- 1кг диня, нарязана на кубчета
- 120гр. сирене, нарязано на кубчета
Начин на приготвяне:
Разбъркайте заедно зехтина, оцета и солта в голяма смесителна купа. Добавете доматите, руколата и лука.След това добавете динята и сиренето и разбъркайте внимателно. Вашата салата е готова за сервиране!
2. Лятна плодова салата
Съставки:
- 500 гр. диня
- 1 голяма праскова
- 1 нектарина
- 2-3 сини сливи
- 1 чаша боровинки
- 1 чаша червено грозде
- 1\2 настърган кокос
- 1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Внимателно нарежете на кубчета динята, прасковата, нектарината, сливите, боровинките и гроздето. Смесете ги в голяма купа и ги поръсете с кокоса и канелата. Разбъркайте, за да се смесят продуктите, покрийте купата с капак или фолио и приберете салата в хладилника за 1 час преди да я сервирате.
3. Сладолед с диня и мед
Съставки:
- 2 с. л. вода
- 1 ч. л. желатин
- 4 чаши диня, нарязана на ситни кубчета
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. мед
Начин на приготвяне:
Изсипете водата в малка, безопасна за микровълнова фурна, купа. Поръсете желатина върху водата и го оставете да омекне за 2 минути. След това оставете сместта в микровълновата за 40 секунди. Оставете я отново за 2 минути, след което разбъркайте водата и желатина, докато не се получи гладка смес. В друга купа смесете една чаша от динята с меда и лимонвия сок. Добавете желатина и разбъркайте с миксер, докато не получите еднородна смес. Добавяйте по малко от останалите чаши диня. Идва и моментът на най-важната част – замразяването. Първо поставете почти готовия си сладолед в голям съд във фризера, докато се втвърди. След това отново разбъркайте сладоледа с миксер до получаване на "пухкава“ смес. Разпределете я в малки купички и отново я замразете. Изкарайте я от фризера 15-20 минути преди да я сервирате.
4. Коктейл с водка и диня
Съставки:
- 120 мл. водка
- 120 мл. свеж сок от диня
- 100 мл. Limoncello
- 100 мл. Гранд Марниър
- 1 лимон – изцеден
Начин на приготвяне:
Изцедете сок от динята и изхвърлете ненужните остатъци. Смесете в шейкър изцедения сок и всички останали съставки. Разкалете хубаво, изсипете сместта в чаша с лед и се наслаждавайте!
5. Торта от диня (без печене)
Съставки:
- 1 средно голяма диня
- 1 опаковка бита сметана
- 200 гр. боровинки
- 200 гр. ягоди
Начин на приготвяне:
Изрежете динята от кората, покрийте я с бита сметана и я сложете във фризера. След това я украсете по Ваш вкус с боровинките и ягодите.