Рецепта за приготвяне на кокосово мляко у дома
Кокосовото мляко е здравословен и вкусен продукт, част от ежедневното ни меню, който можем да си приготвим и у дома. Да, наистина! Става лесно, бързо, вкусно, а Вие знаете със сигурност какво консумирате.
Повечето от нас са добре запознати с ползите от кравето мляко, било то прясно или кисело. Що се отнася до полезните свойства на растителните млека обаче, познанията ни са далеч по-оскъдни. Истината е, че растителните млека са алтернативен заместител на кравето мляко и крият неподозирани здравословни свойства. Напоследък се появяват все повече статии, отричащи прясното мляко, които твърдят, че консумацията му трябва да се сведе до минимум. Но това не е толкова лесно, нали? Прясното мляко е любимо на много от нас, а приложенията му са многобройни – добавка към кафе, десерти и солени ястия. Е вече има начин – кокосовото мляко.
Кокосовото мляко е растителен продукт, който се приготвя от месестата част на зрели кокосови орехи. Получава се, като кокосът се накисва продължително време във вода, пасира се, а получената течност се прецежда и сварява. По този начин полученото кокосово мляко запазва полезните свойства и хранителни качества на кокоса. Кокосовата напитка е естествен източник на антиоксиданти, витамини и минерали. А освен неповторим вкус и здравословни ползи, получавате бонус – този вид растително мляко подпомага отслабването.
Кокосово мляко – добър метод, подпомагащ отслабването
Според редица нови проучвания, ако човек напълно ограничи консумацията на мазнини, това всъщност ще прибави още килограми към теглото му вместо да подпомогне вталяването. Според експертите по здраве мазнините всъщност подпомагат отслабването, стига да са от полезните. Мазнините, съдържащи се в кокосовото мляко, спадат точно към категорията на полезните мазнини, контролират апетита и ще Ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време, а също така подобряват метаболизма. А крайният резултат – улеснена загубата на тегло.
Вкусът на кокосовото мляко е леко сладникав и запазва естественото усещане за кокос, но именно това го прави така апетитно и екзотично. Кокосовата напитка е много освежаваща, натурално сладка и идеална за добавяне към кафе или чай, закуска със зърнени храни, както и приготвяне на десерти, смути, а защо не и към солени ястия.
Рецепта за приготвяне на кокосово мляко у дома
Косовото мляко вече е добре разпространено в търговската мрежа в България. Съществуват различни видове кокосово мляко – натурално, както и такова с добавени вкусове. За любителите на здравословното хранене, които държат да са напълно сигурни в съдържанието на продуктите, които консумират, предлагаме рецепта за лесно приготвяне на кокосовото мляко у дома.
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Важно е да намерите пресен кокосов орех. Ще го познаете по това, че при разклащане се чува или усеща течността в сърцевината.
Стъпка 2: Оборудвайте се и с голям и остър нож, за да разрежете кокосовия орех безпроблемно.
Стъпка 3: Разрежете кокоса, като започнете от върха, изцедете водата и я запазете за добавка към апетитни смутита или пък като освежаваща напитка. Отделете си бялата месеста част на кокоса.
Стъпка 4: След като я измиете добре, я нарежете на малки парченца, а после пасирайте нарязания кокос и две чаши вода в блендер.
Стъпка 5: Прецедете сместа, за да отстраните малките парченца кокос, докато остане единствено течността.
Готово! Вече имате вкусно и здравословно кокосово мляко с доказан произход.