Инсулиновият индекс е мярка за количеството инсулин, произведено от тялото в отговор на приема на определена храна. За разлика от гликемичния индекс, той не разглежда само повишаването на нивата на кръвната захар, а крайния хормонален отговор на тялото.
В допълнение, инсулиновият индекс се определя както за въглехидратни храни, така и за протеини и мазнини. Това е важно, тъй като лактозата в млечните продукти увеличава производството на инсулин, както и твърде много мазнини в храната.
Инсулинов индекс - какво е това?
Инсулиновият индекс е пряко продължение на теорията за гликемичния индекс. Разработен е от д-р Бранд-Милър, професор в университета в Сидни. Именно чрез нейните научни изследвания върху механизмите на храносмилането на въглехидратите се ражда теорията за гликемичния индекс през 90-те години.
Основната разлика е, че количеството въглехидрати, консумирани с храната, не винаги е линейно свързано с производството на инсулин за тяхната обработка. С други думи, някои храни водят до по-висок хормонален отговор от други, като извара, мляко и кисело мляко.
В допълнение, тялото произвежда инсулин, когато яде месо и пиле - но традиционно гликемичният индекс не ги взема предвид, тъй като те не съдържат въглехидрати. Поради тези причини инсулиновият индекс е по-подходящ за диабетици за изчисляване на инсулина.
Какво представлява инсулинът?
Инсулинът е хормон, който осигурява проникването на глюкозата (съставен елемент на въглехидратните храни) в клетките на тялото. Ако няма достатъчно инсулин, тогава въглехидратите от храната не могат да бъдат усвоени от тялото, което води до опасно натрупване на захар в кръвта - и диабет тип 1.
В същото време диабет тип 2 се свързва с неспособността на тялото да използва инсулин, въпреки че нивото на неговото производство може да е нормално. Една от причините за диабета е консумацията на прекомерни количества прости въглехидрати. Типична последица от диабет тип 2 е наддаването на тегло и затлъстяването.
Разлики от гликемичния индекс
Диета за отслабване, базирана на гликемичен индекс, включва избягване на храни с висок ГИ (сладкиши, сладкиши от пшенично брашно, бял ориз, картофи), както и умерена консумация на храни със среден ГИ (ръжен хляб, тестени изделия от твърда пшеница).
Основният акцент в такова хранене е върху храни с нисък ГИ, които плавно повишават нивата на кръвната захар - пълнозърнести храни (елда, киноа, булгур), пресни зеленчуци, неподсладени плодове. Теорията за инсулиновия индекс въвежда две основни поправки.
Първо, се разглежда влиянието върху нивото на инсулин в кръвта на протеинови продукти, предимно месо и риба. Второ, данните за различни сладкиши и богати на въглехидрати храни се изясняват - въпреки факта, че те могат да имат умерен ГИ, употребата им води до значително освобождаване на инсулин в кръвта².
Инсулинов индекс на месото
Въпреки че протеиновите храни не съдържат въглехидрати, тялото е в състояние да преобразува аминокиселините хистидин, метионин и валин в глюкоза. В този случай се образува "невъглехидратна" форма на глюкоза, съхранявана главно в мускулите, черния дроб и бъбреците.
Всъщност месото, пилешкото и рибата повишават нивата на инсулин в кръвта - което е важно да се вземе предвид от диабетиците, когато се изчислява количеството инсулин, необходимо за прилагане. Всъщност последните научни изследвания показват, че протеиновите продукти имат гликемичен индекс - въпреки че това не беше взето под внимание преди.
Хранителен инсулинов индекс - таблици
Имайте предвид, че таблиците с инсулинов индекс съдържат само средни стойности, които могат да варират до 30% в зависимост от редица фактори. На първо място, наличието на храна в стомаха влияе - както и комбинацията от изядени храни. Освен това физическата форма на човек също влияе върху производството на инсулин.
За по-лесна употреба инсулиновият индекс се изчислява като се използва порция, съдържаща 240 kcal - докато гликемичният индекс се изчислява за порция, съдържаща 50 g нетни въглехидрати. Тоест, въпреки че крайният обем на продукта може да е с подобен размер, той може да се различава.
Гликемичен и инсулинов индекс - таблица за сравнение:
Хранителен продукт | Гликемичен индекс | Инсулинов индекс |
Сладкиши (захарни дражета) | 118 ± 18 | 160 ± 16 |
Шоколадово блокче | 79 ± 13 | 122 ± 15 |
Варени картофи | 141 ± 35 | 121 ± 11 |
Кисело мляко | 62 ± 15 | 115 ± 13 |
Бял хляб | 100 ± 0 | 100 ± 0 |
Пълнозърнест хляб | 97 ± 17 | 96 ± 12 |
Бисквитки | 74 ± 11 | 92 ± 15 |
Сладолед | 70 ± 19 | 89 ± 13 |
Торта | 56 ± 14 | 82 ± 12 |
Грозде | 74 ± 9 | 82 ± 6 |
Бял ориз | 110 ± 15 | 79 ± 12 |
Корн флейкс | 76 ± 11 | 75 ± 8 |
Пържени картофи | 71 ± 16 | 74 ± 12 |
Кафяв ориз | 104 ± 18 | 62 ± 11 |
Портокали | 39 ± 7 | 60 ± 3 |
Риби | 28 ± 13 | 59 ± 18 |
Ябълки | 50 ± 6 | 59 ± 4 |
Леща | 62 ± 22 | 58 ± 12 |
Пуканки | 62 ± 16 | 54 ± 9 |
Говеждо месо | 21 ± 8 | 51 ± 16 |
Мюсли | 43 ± 7 | 46 ± 5 |
Сирене | 55 ± 18 | 45 ± 13 |
Макарони | 46 ± 10 | 40 ± 5 |
Яйца | 42 ± 16 | 31 ± 6 |
Фъстъци | 12 ± 4 | 20 ± 5 |
Защо се нуждаем от инсулинов индекс?
Инсулиновият индекс е необходим за контрол на нивото на инсулин в кръвта след прием на храна - всъщност той носи повече практична информация от гликемичния индекс. На първо място, тези данни ще бъдат полезни за хората с диабет, както и за всеки, който иска да отслабне.
Важно е също така, че продуктите, съдържащи лактоза (мляко, сирене, извара, кисело мляко), предизвикват рязко освобождаване на инсулин в кръвта - въпреки че изобщо нямат висок GI. Освен това, когато високоинсулинови храни се комбинират с мазни храни, тялото синтезира още повече инсулин – такива комбинации е препоръчително да се избягват.
Инсулиновият индекс е продължение на теорията за гликемичния индекс, но с акцент върху това колко инсулин се произвежда. Основната разлика от GI е изследването на протеинови продукти, както и различни комбинации от съставки. Например, проучванията показват, че наличието на лактоза в храната провокира скок на инсулина.
Оставете коментар