Плодът притежава мощно антиоксидантно действие и разкрасява кожата!
Колкото и да не ни се иска, лятото си отива и идва ред на есента. Няма нищо по-хубаво от това да консумираме пресни сезонни плодове и зеленчуци, расли по нашите и близки до нас географски ширини. Те се отразяват най-добре на организма ни, а и достигат до нас най-свежи. Сезонът на гроздето настъпи, затова му се насладете максимално.
Гроздето в миналото
Гроздето е известно на човечеството от хилядолетия. Било е високо ценено заради прекрасния си аромат и вкус и най-вече, защото от него още древните хора са приготвяли вино. Още от много векове тази напитка, приготвяна по специална технология от гроздовите зърна, е била популярна с антиоксидантните си качества. Днес по цял свят от гроздето продължава да се приготвя вино. Любопитен факт е, че в края на 19-ти век почти всички винени сортове грозде във Франция са били унищожени от много агресивни насекоми. След кръстоска на оцелели сортове с американски видове е станало възможно отглеждането на грозде в този регион, известен със своето невероятно вино. В момента Италия, Франция, Испания, Португалия, Аржентина, Съединените щати, Мексико и Чили са сред най-големите производители на грозде за търговски цели.
Видове грозде
Гроздето е богато на различни сортове растение. Най-основно то се дели на бяло и тъмно грозде, като цветовете могат да варират от почти бяло през червеникаво до тъмно лилаво. Най-предпочитани са видовете грозде, които нямат семки. Това са най-често северноамерикански сортове. Някои сортове са с малки почти незабележими семки, докато други са с по-едри семки. Гроздето, което консумираме през есента, е т. нар. ядливо или още десертно грозде. Много малка част от всички видове грозде, които са стотици, стават за директна консумация. Съществуват и винени сортове, от които се приготвя вино, както и грозде, специално отглеждано за производството на стафиди.
Състав
Както може би знаете, съдържанието на захар в гроздето е много високо. То е един от доста сладките плодове. Съдържа 13 до 24% захари, преобладаваща от които е глюкозата, следвана от гроздовата захар и малко фруктоза. Много характерно за гроздето е, че захарта му не се преработва при храносмилането, т.е. тя влиза директно в кръвта и веднага дава прилив на енергия. То дава качествена и бърза енергия на организма и чудесно може да замени парчето сладкиш или вафла, когато ни се прияде нещо сладко. Гроздето не съдържа никакви мазнини и холестерол. В състава му се откриват киселини – основно винена и ябълкова, които са между 4 до 7% от състава му. Те подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната система. Този плод има високи нива на витамин С, А, РР, както и на витамини от групата В. Тези витамини детоксикират организма, подпомагат възстановителните сили на организма и повишават имунната ни защита, грижат се за нервната и костната система, укрепват стените на кръвоносните съдове. Гроздето съдържа и различни минерали – калий, фосфор, магнезий, калций, желязо. Общото количество на минералите в гроздето е от 0,5 до 0,9%. Калият има най-високи нива. Тези минерали подобряват работата на сърдечния мускул, защитават от инфаркти, подсилват костите, лекуват смущения в черния дроб и жлъчката, забавят процесите на стареене, понижават стреса и умората.
Ползи за организма
Гроздето е много полезно за редица органи и благоприятства цялостната дейност на организма ни. То има много силни антиоксиданти качества, затова е полезно за всяка една система от тялото ни. Мощно пречиства черния дроб, жлъчката, бъбреците. Редовната ежедневна консумация на грозде може добре да детоксикира натоварения черен дроб и жлъчка. Гроздето снабдява организма с минерали и витамини. Смята се, че има много добро действие при мигрена и артритни заболявания. Лечение с грозде или пресен гроздов сок е било много разпространено в миналото, а и днес. Високото съдържание на фибри в него гарантира добра перисталтика и здрав стомах. Съдържа и полифеноли, те се откриват най-вече в тъмното грозде. В състава на гроздето се открива веществото ресвератрол, което доказано предпазва от развитието на ракови клетки. Затова плодът се препоръчва като превантивна мярка срещу ракови заболявания.
Много здравословни са и гроздовите семки. Именно в тях се намират полифенолите, които улавят и неутрализират свободните радикали. Това превръща семките в мощен антиоксидант, който понижава нивата на свободните радикали. Освен това полифенолите стимулират производството на еластин и колаген в кожата. Тя става гладка, еластична и с бистър тен. Затова не изхвърляйте семките, когато хапвате грозде. Те имат дори по-силни антивирусни и антиканцерогенни свойства от самия плод. Гроздето оказва положително влияние върху нервната система.
Освен да го хапвате, може да го използвате и за приготвяне на различни маски за лице и коса.