Диета против косопад
Какво трябва да включва диетата ни, за да се предотврати загубата на коса?
Витамин В6
Въведете в диетата си храни, съдържащи този витамин, който помага за предотвратяване на загуба на коса, тъй като неутрализира действието на хормона DHT (на т. нар. мъжки хормон, отговорен за косопада). Витамин В6 също така предотвратява заболявания на кожата и скалпа (пърхот, мазна, суха, чувствителна кожа и др.)
Къде можем да го намерим?
-
Пшеничен зародиш, говеждо месо, риба, мляко и яйца.
Мастните киселини Омега-3 и Омега-6.
Те са от съществено значение за здравето на косата, защото биологичните мембрани на епителната тъкан също съставляват хидролипиден филм, който поддържа като цяло и здрава кожа, и кожата на главата. Също така стимулират микроциркулацията на кожата и така помагат на косата да расте здрава и издръжлива; допринасят и за производството на кератин, протеин от структурата на косата. Накрая, има съдоразширяващо и противовъзпалително действие.
Можем да ги намерим в "мазнини" на риба: скумрия, херинга, треска, сардини, риба тон, сьомга.
Съотношението между омега-3 и омега-6 трябва да бъде балансирано, т.е. от 1 до 4.
Поради недостатъчно хранителни навици и понижено присъствие на риба в диетата връзката им става неустойчива в полза на Омега-6 (т. е. от 1 до 20). Това не възпрепятства възпалителните състояния.
Липсата на Омега-3 е толкова честа, че ако не консумирате достатъчно риба в диетата си, най-доброто решение е да опитате с добавки.
Какво още трябва да включим в диетата си?
-
Витамините А, С и Е с известните си антиоксидантни свойства (плодове и зеленчуци)
-
Бета-каротин и биофлавоноиди.
В случай на изчерпване на капилярна структура, е възможно с добавка на метионин и L-цистеин да се блокират свободните радикали и да укрепите косата си.
Разбира се, правилното балансирано хранене подобрява качеството на косата, като се започне от корена.
Веществата, най-полезни за косата, са:
-
Витамини В5 и В6 (бирена мая, яйчен жълтък, мляко);
-
Витамини Е и F (слънчогледово олио, царевично и соево, орехи);
-
Микроелементи като цинк (зрял боб, месо, риба);
- Желязо (червено месо, спанак, артишок, карфиол)