Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Гастроентерит – ужасът на почивката

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Гастроентерит – ужасът на почивката


Летните чревни болести, които превръщат почивката ни в кошмар!

Кое е първото нещо, което слагате в багажа, когато отивате на почивка? Голяма част от нас биха отговорили, че дрехите, аксесоарите и дори техника, оставяйки на последно място - аптечката.

Това е грешка, защото съществуват различни заболявания, които могат да ни заразят, особено когато пътуваме далеч от дома.

Затова е важно да се научим да ги идентифицираме и не само да можем да ги предотвратим, но и да знаем как да действаме, борейки се с тях навреме.

Какво е гастроентерит?

Гастроентеритът, известен още като стомашен грип, е едно от най-честите заболявания при деца и възрастни. Година след година засяга хиляди, милиони хора по целия свят, но... какво точно е това?

Това е възпаление на стомаха и червата, за което за характерни симптоми като повишена температура, гадене, повръщане, болки в корема, диария. Проявата на гастроентеритът е чрез внезапна остра диария от 24 до 72 часа след заразяването. Характерно за тази диария е промяната в честотата на изхожданията (повече от 3 изхождания за 24 часа) и тяхната консистенция (мека или течна).

Ротавирут, аденовирус, норовирус или астровирус са най-честите причини за гастроентерит при децата.Това заболяване може да се дължи на вирус, бактерии, консумация на замърсена или развалена храна и/или нервно напрежение и стрес.

Най-честите вируси, които причиняват гастроентерит, са:

 • Ротавирус – водещата причина за тежък гастроентерит при деца. Може да зарази и възрастни, изложени на контакт със заразени деца.
 • Норовирус – често срещан сред децата в училищна възраст. Може също да причини огнища в болници и на круизни кораби. Той представлява патоген, който причинява стомашно-чревни инфекции през зимата.
 • Астровирус – диарийното заболяване, причинено от този вирус, е в много по-лека форма, отколкото ако е причинено от ротавирус и норовирус. Астровирусната инфекция рядко изисква някакво медицинско лечение.
 • Ентеричен аденовирус – наблюдава се целогодишно. Заболяването започва с ниска температура и водниста диария, в следващите 1-2 дни се появява и повръщане.

Бактериите, които най-често причиняват гастроентерит, са:

 • Ешерихия коли;
 • Салмонела ;
 • Стафилококи;
 • Кампилобактер;
 • Шигела;
 • Йерсиния.

Как се предава?

Предаването зависи от вида на вируса или бактериите. Обикновено човек се заразява чрез консумация на замърсена храна или вода. Може също да се предава от човек на човек.

Как се лекува вирусен гастроентерит?

Лекарите предписват лекарства за контролиране на силното повръщане и диарията. Антибиотици не действат при лечение на вирусен гастроентерит, затова не се изписват. В някои случаи лекарите могат да препоръчат пробиотици. Пробиотиците са живи бактерии, като тези, които човек обикновено има в храносмилателния си тракт. Проучванията показват, че някои пробиотици могат да помогнат за намаляване на случаите на диария.

Хранене при вирусен гастроентерит

След гаденето, коликите, болката, повръщането и диарията, храната се превръща в далечна и не толкова приятна мисъл, но изборът на правилните храни и течности може да помогне за успокояване на разстроения стомах и ускоряване на възстановяването.

За всяко едно повръщане или изхождане, което имате по време на гастроентерит, приемайте между ½ чаша до 1 чаша орален разтвор за рехидратация на малки глътки, в комбинация с течности като вода, горещ или студен чай. Важно е да се избере правилният разтвор за рехидратация, тъй като електролитите, които се губят при повръщане или диария, са от съществено значение за цялостното функциониране на тялото, така че да ги попълваме заедно със загубени течности може да предотврати сериозни усложнения и да помогне да се почувстваме по-добре.

Най-добрите храни за възстановяване на организма при гастроентерит са тези, които са лесни за смилане и не се считат за дразнещи, и дори някои, които биха могли да помогнат за намаляване на продължителността на диарията.

 • Препечен хляб или бисквити: Солта помага да се наваксат загубените натрий и хлорид, а също така помага за контролиране на гаденето.
 • Супи на основата на бульон: пилешкият бульон, освен че осигурява течност, съдържа витамини и минерали, някои хранителни вещества, които могат да помогнат за рехидратацията и да успокоят разстроения стомах.
 • Варен ориз: Меките храни като ориз, препечен хляб, сухи зърнени храни и тестени изделия осигуряват въглехидрати за енергия и са лесни за смилане.
 • Яйца: протеинът в яйцата осигурява важна храна за тялото и може да бъде по-лесен за обработка  от стомаха, отколкото червеното месо или пилешкото.
 • Варена ябълка и банан: тези два плода осигуряват пектин – вид въглехидрат, който може да намали времето на диария и да осигури енергия.
 • Постно печено пиле или печено говеждо месо: Важно е да консумирате източници на протеини, които няма да дразнят стомашната лигавица, но които да могат да осигурят необходимите хранителните вещества.

От вирусен гастроентерит се разболяват възрастните хора, но много по-голяма е честотата при децата, като последствията при тях могат да бъдат много по-сериозни.

Рискове от детски вирусен гастроентерит и действия, които родителите трябва да предприемат:

Ако Вашето малко дете е заразено с гастроентерит, ще трябва да предприемете навременни действия и да се погрижите да го поддържате добре хидратирано. Затова най-добре е да се започне консумация на малки количества вода, бульон или супа; в случай че детето все още е кърмаче, млякото е най-добрият вариант.

Хранителните добавки за орална рехидратация, предписани от лекаря, ще помогнат на Вашето малко дете да възстанови загубените соли и минерали. Храненето също е важно, въпреки че е най-добре да се прави на малки порции, за да не напрягате стомаха.

Чревните вируси причиняват диария, висока температура, гадене и повръщане, задари което може да настъпи дехидратация - животозастрашаваща предимно при деца.Основният риск при гастроентерита е дехидратацията. Повръщането и диарията карат детето да губи много течности, които понякога е трудно да се наваксат през устата, тъй като на детето му се гади и отново повръща. В случаите, когато детето не задържа течности и ги изхвърля веднага след като ги изпие, може да се появи дехидратация, която обикновено се класифицира като лека, умерена или тежка, в зависимост от количеството течности, загубени от детето. Ако Вашето дете е в добро настроение, не показва признаци на раздразнителност, храни се, пие течности и уринира нормално, вероятно не е дехидратирано. От друга страна, ако забележите, че детето Ви е с хлътнали очи, плаче без сълзи, отделя малко урина, раздразнително е и апатично, е необходимо веднага да се консултирате се с Вашия педиатър.

Гастроентеритът е често срещано заболяване, но в повечето случаи не е сериозно. Въпреки това децата, които са силно дехидратирани, могат да стигнат до животозастрашаващо състояние.

Няма ефективно лечение за вирусен гастроентерит, така че превенцията е от съществено значение.

Съвети за профилактика на гастроентерит:

 • Основният начин за заразяване е чрез контакт с хора или предмети, заразени с вируса, затова е необходимо често миене на ръцете със сапун и вода! И доколкото е възможно, да се избягват срещите с хора, заразени с гастроентерит.
 • Бъдете особено внимателни със сосове, приготвени с яйца (като майонеза), риба и миди, тъй като тези храни могат да съдържат салмонела.
 • Консумирайте сладолед само на места, които познавате и за които знаете, че имат добри мерки за хигиена и съхранение на храни, тъй като занаятчийските сладоледи се правят с мляко и тази храна лесно може да се развали при високи температури.
 • Измивайте ръцете си, преди да сервирате масата и дори преди да докоснете кухненските прибори, и след кихане или кашляне, и напомнете на детето си да прави същото.
 • Ваксинирайте децата си срещу ротавирус: този вирус причинява най-големия брой хоспитализации на деца всяка година. Най-добрата стратегия за превенция на този вирус, според Световната здравна организация, е да се ваксинират малките деца.
Гастроентерит – ужасът на почивката Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™