Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Есенциалните масла – приложения и какво трябва да знаем за тях?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Билки и растения, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3673 прегледа на този пост

Съдържание на Есенциалните масла – приложения и какво трябва да знаем за тях?


Есенциалните масла или маслата, които са директно извлечени от цветя, листа, плодове, цветове на растение или дърво, имат изключително широк спектър на приложение, с който трябва задължително да се запознаем. Те могат да се прилагат при различни състояния, болки, при разкрасяване, за един истински спа салон вкъщи.

Какво трябва да знаем за есенциалните масла?
Есенциалните масла се произвеждат от различни части на растението.

 • Борят се със симптомите на грип и настинка
 • Релаксират тялото и премахват мускулните напрежения
 • Лекуват кожни раздразнения
 • Премахват и лекуват болка
 • Балансират хормоните
 • Подобряват храносмилането и състоянието на храносмилателната система
 • Намаляват целулита и бръчките
 • Чистят дома Ви
 • Използват се в домашни продукти за разкрасяване

Какво представляват есенциалните масла?

Есенциалните масла се екстрахират директно от кората, цвета, листото, корена, плода на растението или дървото. Синтезират се обикновено чрез процеса дестилация, който разделя маслото от разтвора чрез изпарение. Накрая на процеса ценното масло изплува на повърхността на водата и се отделя, а водата, която е под него е така наречената флорална вода и може също да се използва в разкрасителни продукти. Тя има същите свойства като маслото, но е доста по-неконцентрирана. Докато маслата са с висока концентрация. При повечето есенциални масла се говори за преконцентриране от порядъка на 150 пъти. Това означава, че например от цветовете на лавандулата са използвани 150 кг., за да се направи 1 кг. есенциално лавандулово масло, което съответно има и 150 пъти повече лечебни свойства от 1 кг. лавандулови цветове. Ето защо е толкова важно да използваме и познаваме свойствата на тези масла – на практика те са истинско злато в шишенце.

История на есенциалните масла

Лавандуловото масло е известно терапевтично есенциално масло. Още египтяните правят есенциални масла 3500 год. преди н.е. В древноегипетската култура маслата се използват в медицината и при балсамирането на фараоните. Известната с красотата и чаровността си Клеопатра, която полагала не малко грижи за запазването им, притежавала първия в света личен спа център край Мъртво море, където използвала редица есенциални масла за разкрасяване и запазване на вечна младост.

Бащата на медицината Хипократ, разбира се, няма как да не е използвал тези истински съкровища на нетрадиционната медицина. Той ги прилагал най-вече при масажи с терапевтичен ефект.

Аюрведа, митичното източно изкуство, което лекува тялото и душата, също традиционно използва есенциални масла в много направления.

В Древните Рим и Персия есенциалните масла са поставяни в култ и само богатите и представителите на висшите класи можели да се възползват от уникалните им свойства.

„Ароматерапия за пръв път използвал френският химик Гатефос. Интересното е, че той не се занимавал с есенциални масла, но случайно се заинтересувал от силата и въздействието им, след като при химичен опит силно изгаря ръката си. За щастие, първото шишенце, което се намира в лабораторията му, е чисто лавандулово масло, което той използва за лекуване на изгарянето. Маслото премахва болката, излекува ръката му и не оставя белези на кожата, като по този начин печели първия привърженик на ароматерапията.

Защо е толкова силно въздействието на есенциалните масла?

Основно приложение на маслата е в ароматерапията. Въздействието им се дължи на малките по размер молекули, от които са изградени, които преминават не само през кожата, но и през мембраните на клетките. Различават се от растителните и зеленчуковите масла по това, че те са изградени от много големи молекули и не могат да бъдат терапевтични в това отношение. Например, ако се намажем с растително масло, то няма да попие в кожата веднага и дори може да запуши порите й, докато есенциалното масло попива веднага. Обикновено маслата се използват в 4 терапевтични направления:

 • Кожно – локално
 • За инхалация чрез дифузер
 • Вътрешно
 • За лична козметична грижа

Когато се използват за локално кожно третиране или се приемат вътрешно, някои от маслата са толкова силни, че обикновено трябва да се разредят с масло, което ги „транспортира” – кокосово или маслиново.

Защо вдишването на изпарени масла има също невероятен ефект?

Есенциалните масла имат невероятна способност „ да пътуват” през тялото. Дифундирани есенциални масла излъчват своите летливи съставки във въздуха, което означава, че те директно попадат в обонятелната ни система. Тя от своя страна е директно свързана с мозъка и това, което вдишваме, отива в клетките и кръвообращението ни за секунди. На това се крепи и принципът на мощния метод ароматерапия.

Есенциалните масла – приложения и какво трябва да знаем за тях? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™