Какво знаем за ензима Папаин?
Ензимите са група биологично активни молекули, спомагащи за регулирането на биохимичните процеси в тялото. Много от тях имат белтъчна основа и са изключително важни за жизнените процеси в организма. Папаинът е ензим, който се среща в плода папая. Папаинът помага за разграждане на белтъчните молекули, подобно на другите хидролитични протеолитични ензими (трипсин, бромелаин, хемотрипсин и панкреатин). Папаинът още се нарича "кралица на витамините“.
Папаинът се съдържа в кивито, ананаса, мангото и бананите. В неузрелите плодове се съдържа най-голямо количество папаин. Още преди хиляди години се е използвал при заболявания на стомаха.
Приемът на папаин подобрява функциите на храносмилателната система, тъй като ензим-произвеждащите клетки в панкреаса на човека имат лимит. Това важи за хората, които спортуват активно, тъй като приемат повече белтъчини от тези, които не спортуват. Папаинът се съдържа в много хранителни добавки, освен това се прилага за подобряване на различни готови продукти. Използва се като подобрител и на месото, тъй като става много по крехко. Може да се използва и в козметиката, защото има способността да разгражда мъртвите клетки и да ги премахва от кожата. Прави кожата гладка и мека.
Как действа ензимът Папаин върху организма?
Ензимът Папаин има много благоприятно действие върху храносмилателната система, тъй като нормализира храносмилането. Използва се за елиминиране на газовете, помага при диария и тежест в стомаха. Може да помогне за изгаряне на мазнините от тялото. Папаинът се използва при затлъстяване, тъй като спира отлагането на мазнините. Освен това може да се бори и с целулита. Прочиства организма от вредните вещества и токсините. Нормализира перисталтиката, премахва лошия дъх. Като храносмилателен ензим папаинът има и противовъзпалително и антибактериално свойство. Подсилва имунната система, възстановява организма след боледуване и може да понижи симптомите на възпалено гърло. Действа благоприятно, като намалява болките в синусите. Подпомага сърдечната функция, може да подобри кръвообращението, както и да разрежда кръвта. Папаинът спомага при разширени вени и атеросклероза. Освен това намалява нивото на лошия холестерол.
Ензимът папаин влияе благотворно и върху опорно-двигателния апарат, като понижава сковаността при артрит. Спортуващите могат да използват папаин, тъй като може да облекчи натоварването върху мускулите и ставите.
Папая като плод:
Папаята е тропически плод, който е много полезен за организма. В края на 15-ти век Христофор Колумб го нарича “плодът на ангелите". Плодът е много богат на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Богат е на витамин К, Витамин В1, В2, калций, цинк, желязо и други. Тъй като папаята е богата на фибри, тя помага за елиминиране на токсините, които причиняват рак. Може да понижи риска от заболявания на черния дроб, както и на язва. Има добро антибиотично свойство и е ефикасна при вирусни заболявания. Тя може да помогне за понижаване на отоците, както и за по-бързото зарастване на раните след направена операция.