Какво знаем за ензима Папаин?

Като храносмилателен ензим папаина има и противовъзпалително и антибактериално свойство.Ензимите са група биологично активни молекули, спомагащи за регулирането на биохимичните процеси в тялото. Много от тях имат белтъчна основа и са изключително важни за жизнените процеси в организма. Папаинът е ензим, който се среща в плода папая. Папаинът помага за разграждане на белтъчните молекули, подобно на другите хидролитични протеолитични ензими (трипсин, бромелаин, хемотрипсин и панкреатин). Папаинът още се нарича "кралица на витамините“.

Папаинът се съдържа в кивито, ананаса, мангото и бананите. В неузрелите плодове се съдържа най-голямо количество папаин. Още преди хиляди години се е използвал при заболявания на стомаха.

Приемът на папаин подобрява функциите на храносмилателната система, тъй като ензим-произвеждащите клетки в панкреаса на човека имат лимит. Това важи за хората, които спортуват активно, тъй като приемат повече белтъчини от тези, които не спортуват. Папаинът се съдържа в много хранителни добавки, освен това се прилага за подобряване на различни готови продукти. Използва се като подобрител и на месото, тъй като става много по крехко. Може да се използва и в козметиката, защото има способността да разгражда мъртвите клетки и да ги премахва от кожата. Прави кожата гладка и мека.

Как действа ензимът Папаин върху организма?

Ензимът Папаин има много благоприятно действие върху храносмилателната системаЕнзимът Папаин има много благоприятно действие върху храносмилателната система, тъй като нормализира храносмилането. Използва се за елиминиране на газовете, помага при диария и тежест в стомаха. Може да помогне за изгаряне на мазнините от тялото. Папаинът се използва при затлъстяване, тъй като спира отлагането на мазнините. Освен това може да се бори и с целулита. Прочиства организма от вредните вещества и токсините. Нормализира перисталтиката, премахва лошия дъх. Като храносмилателен ензим папаинът има и противовъзпалително и антибактериално свойство. Подсилва имунната система, възстановява организма след боледуване и може да понижи симптомите на възпалено гърло. Действа благоприятно, като намалява болките в синусите. Подпомага сърдечната функция, може да подобри кръвообращението, както и да разрежда кръвта. Папаинът спомага при разширени вени и атеросклероза. Освен това намалява нивото на лошия холестерол.

Ензимът папаин влияе благотворно и върху опорно-двигателния апарат, като понижава сковаността при артрит. Спортуващите могат да използват папаин, тъй като може да облекчи натоварването върху мускулите и ставите.

Папая като плод:

Папаята е тропически плод, който е много полезен за организма. В края на 15-ти век Христофор Колумб го нарича “плодът на ангелите". Плодът е много богат на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Богат е на витамин К, Витамин В1, В2, калций, цинк, желязо и други. Тъй като папаята е богата на фибри, тя помага за елиминиране на токсините, които причиняват рак. Може да понижи риска от заболявания на черния дроб, както и на язва. Има добро антибиотично свойство и е ефикасна при вирусни заболявания. Тя може да помогне за понижаване на отоците, както и за по-бързото зарастване на раните след направена операция.