Зеленото дълго е спрягано като най-здравословният цвят, говорейки за храна, тъй като се свързва с пресните, свежи и леки зеленчуци и плодове. Но вече е установен факт, че черните храни са истинска „бомба” от хранителни вещества и много от тях са суперхрани. Цветът им не е случаен и се дължи на антиоксиданти и пигменти, които могат да предотвратят заболявания като диабет, сърдечни проблеми и рак.
Черният ориз е различен от кафявия и има дори повече полезни качества от по-светлия си аналог. Черният ориз съдържа много повече витамин Е – витаминът, който е мощен антиоксидант и подпомага действието на имунната сиситема. Витамин Е защитава както кожните клетки, така и клетките на цялото тяло. Черният ориз съдържа дори повече антиоксиданти в сравнение с боровинките.
Една от най-богатите на желязо супер храни е подходяща за хора, страдащи от дефицит на минерала, или за такива, склонни да развият такъв. Една чаша съдържа 8 мг. от ценния минерал, което представлява почти половината от препоръчителния дневен прием. Лещата съдържа разтворими фибри, които подпомагат отслабването и увеличават чувството за ситост. Освен това е чудесен източник на протеини за вегетарианци и вегани.
Пролетта е най-доброто време да си набавим различни пресни плодове и зеленчуци, които да снабдят организма с необходимите му хранителни вещества. Полифенолите, съдържащи се в къпините, ги правят мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и прочиства клетките. Освен това къпините са плод, който можете похапвате при отслабване, тъй като имат изключително високо съдържание на фибри – една чаша съдържа 8 гр. фибри при 25 гр. необходими на ден.
Подобно на черната леща, зърната на черния боб са много по-полезни и богати на хранителни вещества в сравнение с по-светлите аналози. Черната обвивка на боба е богата на биофлавоноиди, които са растителни активни съставки, защитаващи от рак и ранно остаряване. Освен това бобовите са в топ списъците на храни, съдържащи протеини и фибри. Това са именно храните, препоръчвани при отслабване.
Черната соя предотвратява риска от образуване на тромбози в кръвта, които са основна причина за сърдечно-съдовите проблеми. Соевото масло съдържа алфалиноленова киселина, която е вид Омега-3 мастна киселина, изключително полезна за сърцето. За хората, които не обичат да консумират риба и морски дарове, соята е алтернатива за прием на полезните омега-3 мастни киселини.
Белият, зеленият и черният чай са много силни антиоксиданти и едни от най-препоръчителните напитки, които можем да приемаме. Силата на антиоксидантното действие нараства именно в реда бяло-зелено-черно. Черният чай съдържа теафлавини – силни антиоксиданти. Консумирането на черен чай след тежка тренировка може да замести действието на различни препарати, които помагат на мускулите да се възстановят. Освен това напитката е много полезна за сърцето.
Тъй като „черните” суперхрани са доста по-неизвестни (с изключение на къпините), включването им в ежедневното меню може да предизвика известна доза предпазливост или недоверие. Истината обаче е, че всички те имат по-светли аналози, които са широко употребявани и лесно можем да превъзпитаме вкуса си, като започнем замяната на белите и светлите храни с по-тъмните такива.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: