Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Брадавици – причини, симптоми, диагностика и лечение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 190 прегледа на този пост

Съдържание на Брадавици – причини, симптоми, диагностика и лечение


Брадавици - какво представляват?

Брадавиците са доброкачествени и често срещани епидермални лезии, причинени от инфекция с човешки папиломен вирус. Те могат да се появят по всяка част на тялото с различна морфология. Диагнозата се поставя чрез физически преглед. Брадавиците обикновено се самоограничават, въпреки че могат да бъдат лекувани с деструктивни методи, локални или инжекционни средства. Брадавиците засягат пациенти от всички възрасти, въпреки че са по-често срещани при деца и рядкост при възрастни хора.

Какво причинява брадавици и какви видове има?Причини за възникване на брадавиците

Брадавиците се причиняват от човешкия папиломен вирус (HPV). Съществуват приблизително 100 подтипа на този вирус, но само някои от тях се наричат ​​високорискови поради способността им да произвеждат предракови лезии или рак. Вместо това по-често срещаните видове HPV са склонни да причиняват брадавици по кожата, в гениталната или аналната област. Повечето брадавици се причиняват от вирус. След излагане на вируса може да отнеме от два до шест месеца, за да се появи брадавица на кожата. Много хора решават да ги премахнат, защото ги намират за досадни и смущаващи. Имунната система на всеки човек реагира на HPV по различен начин, следователно не всеки, който влезе в контакт с вируса, развива брадавици.

Признаци и симптоми

Брадавиците се предават чрез директен контакт (от един човек на друг) или непряк (с кърпи или други предмети, които са били използвани от хора с брадавици) и преди всичко, те могат да се появят, когато има малки разкъсвания на кожата или лигавиците, които действат като врата към епидермиса. След като вирусът е проникнал и след инкубационен период, който може да варира между един и няколко месеца, обикновено възниква инфекцията, която може да доведе до брадавицата.

Инфекциите са по-чести при хора със слаба или потисната имунна система. По-специално, гениталните брадавици са силно заразни и могат да се предават от човек на човек по време на орален, вагинален или анален секс.

Брадавицата може да бъде подутина с грапава повърхност или може да е плоска и гладка. Брадавиците получават различни имена в зависимост от техния клиничен вид и местоположение. Различните форми са свързани с различни видове HPV. Повечето видове обикновено са безсимптомни. Въпреки това някои брадавици могат да причинят лека болка, особено ако са разположени върху носещи тежести повърхности.

Основни видове брадавици

1. Обикновени брадавици

Обикновените брадавици се причиняват от HPV типове 1, 2, 4 и 7. Те са малки гранулирани израстъци по кожата, които често се появяват на пръстите или ръцете. Те са добре дефинирани, твърди, леко сивкави, жълтеникави, кафеникави или сиво-черни възли. Грапави са на пипане и често имат шарка от малки черни точки, които са малки кръвоносни съдове от съсирена кръв.

Обикновено са безсимптомни, въпреки че понякога причиняват лека болка, когато са разположени върху носеща тежести повърхност (напр. стъпалата на краката). Те са с диаметър от 2 до 10 mm. Най-често се появяват на местата на травма (напр. пръсти, лакти, колене и лице), въпреки че могат да се разпространят навсякъде. Вариантите с необичайна форма (дръжковидни или подобни на карфиол) са много по-чести на главата и шията, особено на скалпа и брадата.

2. Нишковидни брадавици

Нишковидни брадавици се появяват най-често по клепачите на очите, шията, лицето.Нишковидните брадавици са дълги, тесни и често растат върху клепачите, лицето, шията или устните. Те обикновено протичат безсимптомно. Този морфологичен вариант на обикновените брадавици е доброкачествен и лесен за лечение.

3. Плоски брадавици

Плоските брадавици са причинени от HPV типове 3 и 10 и понякога от 26 до 29 и 41. Те са гладки, с плоски ръбове, жълтеникаво-кафяви, розови или с телесен цвят папули, които обикновено се намират по лицето. Наблюдават се по-често при деца и млади хора и се развиват чрез автоинокулация (когато чрез ръцете си човек пренася вируса от инфектираните кожни области върху други). Те обикновено не причиняват симптоми, въпреки че често са трудни за лечение.

Палмарни и плантарни брадавици (кокоши трън)

Тези брадавици, причинени от HPV типове 1, 2 и 4, се появяват по дланите и стъпалата. Те се сплескват при натиск и са заобиколени от вроговен епител. Те обикновено са болезнени при палпация и могат да причинят дискомфорт при ходене и изправяне. Понякога те имат черни точки по повърхността си. Те са по-чести при хора, които обикновено ходят боси.

4. Мозаечни брадавици

Те представляват плаки, образувани от сливането на безброй по-малки плантарни брадавици в непосредствена близост една до друга. Както при другите - плантарните брадавици, те обикновено са болезнени.

5. Околонокътни брадавици

Тези брадавици изглеждат като удебелени кожни пукнатини с форма на карфиол, разположени около нокътната плочка. Те обикновено са безсимптомни, но фисурите причиняват болка, когато брадавиците се увеличат. Пациентите често губят кутикулата (нокътно легло) и са податливи на инфекции. Околонокътните брадавици са по-чести при пациенти, които гризат ноктите си или имат професии, които ги принуждават да бъдат в постоянен контакт с вода, като бармани или съдомиячи.

6. Генитални брадавици

Гениталните брадавици са кадифени, с остри ръбове, сплескани папули с широка основа или груби израстъци с дръжки в перинеалната, периректалната, лабиалната и пенисната област. Основната причина за рак на маточната шийка е високорискова HPV инфекция (главно типове 16 и 18, но също и типове 31, 33, 35 и 39). Тези брадавици обикновено протичат безсимптомно. Периректалните брадавици често сърбят.

Диагностика на брадавиците

Диагнозата на брадавиците се основава на клиничния вид. Рядко се налага биопсия. Основният признак на брадавиците е липсата на кожни линии, които пресичат повърхността им, и наличието на черни точковидни лезии или кървене, когато брадавиците се премахнат. Диагнозата на брадавиците може да бъде потвърдена чрез изрязване на повърхността им, за да се разкрият тромбозираните капиляри под формата на черни точки.

Много брадавици регресират спонтанно, други персистират с години и се появяват отново на едни и същи или различни места, дори и при лечение. Факторите, влияещи върху рецидива, са свързани с имунния статус на пациента и локалните фактори. Пациенти, които претърпяват локални травми (напр. спортисти, механици, месари), могат да имат повтарящи се HPV инфекции. Гениталната HPV инфекция е потенциално злокачествена, въпреки че злокачествената трансформация е рядка при HPV-индуцирани кожни брадавици, освен при имунокомпрометирани пациенти.

Кога е необходимо да се обърнем към лекар?

Това зависи от вида на брадавиците, но веднага, ако забележете някой от следните симптоми:

  • Израстъците са болезнени или променят външния си вид или цвят;
  • Опитали сте да лекувате брадавици, но те продължават, разпространяват се или се появяват отново;
  • Израстъците са досадни и пречат на Вашите ежедневни дейности;
  • Не сте сигурни дали израстъците са брадавици;
  • Вие сте на преклонна възраст и започвате да получавате множество брадавици, което може да означава заболяване на имунната система.

Лечение на брадавици

Повечето брадавици не изискват лечение. Те обикновено изчезват сами. Все пак се различават два подхода към лечението на брадавиците. В определени случаи се налага и тяхното комбиниране.

1. Локално лечение

Салициловата киселина е най-често използваният локален агент. Предлага се в течна форма, като мазило или импрегнирана в лента. Например 17% течна салицилова киселина може да се използва върху пръстите и 40% салицилова киселина пластири - върху стъпалата. Пациентите го нанасят върху брадавиците си през нощта и го оставят да действа от 8 до 48 часа, в зависимост от мястото на приложение. Използва се прополис, течен азот и др.;

2. Деструктивни методи

Ефективни методи за лечение на брадавици.

  • Криотерапия (криохирургията е болезнена, но много ефективна);
  • Електрокаутеризация;
  • Кюртаж;
  • Лазер.

Това са ефективни и показани за изолирани лезии методи на лечение, въпреки че могат да причинят белези.

След една година около 35% от пациентите развиват нови или рецидивиращи брадавици, следователно методите, които причиняват белези, трябва да се избягват, доколкото е възможно, за да не се натрупат множество белези. Когато е възможно, лечението на белези трябва да се запази за области без козметично значение и за брадавици, които не реагират на лечение.

Няма категорични показания за лечение на брадавици. Трябва да се обмисля лечение на брадавици, които са козметично неприемливи, на места, на които пречат, или ако са болезнени. Пациентите трябва да бъдат насърчавани да се придържат към лечението, което може да изисква продължителен курс и може да не е успешно. Леченията са по-малко успешни при пациенти с проблеми с имунната система. Използваният метод зависи от местоположението и тежестта на брадавиците.

Брадавици – причини, симптоми, диагностика и лечение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™