-
Вашата количка е празна!

Съдържание на статията "Екзотичните плодове, които да опитате"
При всяка една разходка из супермаркета сигурно Ви прави впечатление, че на щанда за плодове се появяват от време на време едни красиви и непознати плодчета. Светът е пълен с причудливи и екзотични лакомства, за които вероятно никога не сте и чували преди. Това може да се промени, защото вече имате възможност да опитате от всичко. Ябълките и портокалите ще Ви се сторят доста обикновени, след като разгледате тези диви и вкусни плодове. Почти всеки вид се открива вече и по нашите магазини.
Гранадила – Passiflora ligularis
Много близък плод до по-познатата ни маракуя. Гранадилата се отглежда основно в Южна Америка, но е разпространена и в Австралия, Нова Зеландия и др. Двата плода много си приличат не само по външен вид, но и по аромат и вкус. Разликата е, че при гранадилата последните две са малко по-деликатни. Самият плод расте на големи лиани с едри и забелязващи се цветове. Жълто-оранжевите плодове имат многобройни семена и са обвити в сочна ципа. Гранадилата се използва по същия начин, както и маракуята, за която ще прочетете малко по-надолу. Плодът Гранадила е богат на калий, фосфор, желязо, както и на витамин С, В1, В2 и провитамин А.
Питахая (питая, драконов плод) – Hylocereus sp.
Питахаята идва от Централна Америка, но е много известна в Югоизточна Азия. Има уникална външност, хрупкава сърцевина и приятна сладост. Обикновено този плод, който идва от кактуса, се яде суров, но може и да прибавите малко сок от лайм. Съществуват няколко разновидностти на питаята, но най-распространената е тази с розово-червена кора. Плодът е със сивкаво-бяла ядлива част, която има и множество малки черни семенца. Тя наподобява много тази на кивито заради меката текстура, сочността и ядливите и леко хрупкави семенца, с които е изпълнена. На вкус плодът е леко сладък и ненатрапчив. Питахаята действа много освежаващо за през лятото, тъй като има високо съдържание на вода, което е около 90%.
Питахая, или наричана още драконов плод, е високо ценена заради ниското си съдържание на калории. Този плод може да замести нуждата от сладко, като заедно с това може да засити и глада. Драконовият плод е богат на желязо, калций, магнезий, цинк и фосфор. Съдържа редица ненаситени мастни киселини – стеаринова, олеична, линолова и палмитинова киселина. Също така съдържа фибри, които подпомагат функцията на храносмилателната система и помагат за елиминирането на мазнините в организма. В състава на сладкия плод влизат още витамини B, C и E. Множеството малки семенца съдържат липиди. Питаята може да се консумира от диабетици.
Драконовият плод съдържа освен фибри и много антиоксиданти, като един от тях е изключително силен – фитоалбумин. Неговото основно действие е да се бори със свободните радикали и да предпазва тялото от ракови заболявания. Свободните радикали са отговорни и за преждевременните процеси на стареене. Питахаята не само подобрява храносмилането, но и ускорява отделянето на токсини от организма. Този плод намалява холестерола и високото кръвно налягане.
Пасион фрут (маракуя, пешънфрут) – Passiflora edulis
Маракуята, или наричана още пешън фрут, има кръгла, леко овална форма и много сочна вътрешност, изпълнена със семки. Този плод е с много специфичен аромат, който наподобява мускус. Вкусът е сладко-тръпчив. Маракуята е богата на витамин А, С, и витамини от В-групата. Минералите, които се откриват в плода, са калий, желязо, фосфор и магнезий, ниацин, а съдържа още и фенолова киселина, фотохимикали, флавоноиди и др. Възплозвайте се от многобройните ползи на този плод. Пасион фрут се използва като средство, което да подобрява храносмилането и да помага в лечението на проблеми със стомаха. По специално Витамин С в маракуята помага за регенериране на тъканите и възпрепятства появата на сърдечни заболявания, рак и др. Една от здравословните ползи на маракуята се изразява в това да подсилва костите. Но това не е всичко, този плод може да блокира действието на хистамина и по този начин да намали симптомите на астма. Благодарение именно на целулозата, която се съдържа в семената на маракуята, успешно се подобрява храносмилателният процес. Витамин А има важната роля да влияе добре на зрението и помага на тялото ни да се бори по-добре със свободните радикали. Всеки антиоксидант, който се съдържа в плодовете, има важна роля и тя е да предпазва от развитието на ракови клетки. Сред другите ползи от консумацията на Пасион фрут (маракуя, пешънфрут) са:
- да намалява нивото на лошия холестерол в кръвта,
- да понижава кръвното налягане,
- да предпазва от вирусни инфекции.
Знаете ли, че чаша сок от маракуя преди лягане помага за пълноценен и спокоен сън. Казват, че ароматът на маракуя е наситен и запомнящ се, но често хората се питат как точно се яде това? Много лесно: просто разрежете плода на две и с малка лъжичка изгребете сочната част на плода заедно със семената, които можете да схрускате или просто да преглътнете.
Физалис – Physalis peruviana
Да започнем първо с по-интересното за този плод. Знаехте ли, че растението идва от семейството на Картофите. Плодовете му са оранжеви на цвят и приличат на малки доматчета, които обаче израстват сгушени в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Вкусът на плодовете е сладко-кисел и го оприличават на нещо средно между домат и ананас. Физалисите могат да се консумират свежи или на конфитюри, желета и компоти.
Физалисът е известен още под наименования като "домат в обвивка“, "еврейска ягода“, "цариградско грозде“ и "земна череша“. Това е растение, което може да се отглежда за красота, но и също така заради плодовете, които стават за консумация. Те са изключително вкусни, но запомнете добре:
Цветовете не трябва да се консумират, защото са отровни!
Физалисът е с много богат състав: антиоксиданти, пектин, витамин А, витамин С, органични киселини, микроелементи.
В 100 гр. физалис се съдържат около:
- 130 гр. калории,
- 0.8 мг. ниацин,
- 3 мг. желязо,
- 90 гр. вода,
- 1.7 гр. белтъчини,
- 4.9 гр. фибри,
- 20 мг. витамин С,
- 11 гр. въглехидрати.
Физалисът е доста силен антиоксидант и затова често се използва за медицински цели. Плодовете му имат успокояващо действие, благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. Чаят, направен от листата на физалис, действа антиасматично и диуретично. Да не забравяме да споменем за антисептичните му свойства и за това, че помага да се пречисти кръвта и може да премахва албумина от бъбреците. При редовната консумация на физалис едно от свойствата, заради което е предпочитано, е, че унищожава вътрешните паразити, а другото е, че подобрява храносмилането.