Колкото по-пъстро е менюто ни, толкова по-добре

Да се храниш в различни цветове е здравословно и разнообразно. Така организмът получава всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали и най-важното – ценни антиоксидантни пигменти, които освобождават тялото от натрупаните токсини и предпазват от рак. Ето какви ползи ще осигурите на здравето си, ако похапвате храни във всички цветове.

Жълто/Оранжево

Храненето в различни цветове е много полезно.Всичко в оранжев и жълт цвят е много полезно, например портокали, лимони, моркови, тиква, манго, царевица, жълти чушки, яйчен жълтък и др. Всички оранжеви плодове и зеленчуци съдържат много каротеноиди – растителни пигменти и мощни антиоксиданти, които намаляват риска от рак. Освен това каротеноидите подпомагат възстановяването на мускулите след физическо натоварване, затова е чудесно да ги хапвате след тренировка.

Бета-каротинът се преобразува в организма ни във витамин А. Витамин А е полезен за зрението, кожата, зъбите, костите. В жълтите и оранжеви продукти се съдържат и фолати, които са силни антиоксиданти. Яйчният жълтък е най-ценната хранителна част от яйцето и е богат на белтъчни вещества, витамините А, D и E, витамини от групата В. Почти няма минерал, който жълтъкът да не съдържа. Той е богат на ценното вещество холин.

Зелено

Спанакът, броколите, марулята, лападът са богати на витамин С, Е, К и лутеин. Лутеинът е един от повечето от 600 познати естествени каротеноиди. Съдържа се предимно в зелени листни зеленчуци. Той е мощен антиоксидант и подобрява здравето на очите и зрението. Неутрализира свободните радикали. В тялото лутеинът се среща в лещата на ретината. Човек не може сам да произвежда лутеин, затова трябва да си го набави отвън чрез храната. Доказано е, че тютюнопушенето води до дефицит на този пигмент. Хора със светли очи го задържат в тялото в по-малки количества. Ако искате да детоксикирате организма си, можете да направите това с L-Carnosine (Карнозин).

Лилаво

Черният ориз е много полезен

Боровинките са плодове с огромна концентрация на антиоксиданти. Те, както и всички лилави плодове и зеленчуци, съдържат ценния антиоксидант антоцианин, който, освен че неутрализира свободните радикали, помага срещу образуването на ракови клетки. Предотвратява сърдечни болести. Този естествен растителен пигмент се съдържа и в черния ориз и притежава и противовъзпалителни качества.

Червено

Лятото и есента предлагат истинско изобилие от червени плодове и зеленчуци. Домати, диня, череши, малини, ягоди, червен грейпфрут, червен портокал, червено зеле, лук и боб, цвекло – всички те изобилстват от ликопен. Той предотвратява появата на сърдечни болести и рак. Спомага за образуването и усвояването на витамин А. Освен това ликопенът предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Ако искате да снабдите организма си с повече ликопен, опитайте Мултивитамини и минерали с ликопен. Червените продукти съдържат и антоцианин.

Бяло

Бялото не означава безцветно. Не подценявайте плодовете и зеленчуците в този цвят. Ябълките, крушите, бананите, карфиолът, краставиците са много богати на растителни фибри и флавоноиди – мощни антиоксиданти. Ефективно 3-дневно прочистване на тялото можете да направите и с Акай Бери. Тези храни намаляват холестерола, предпазват от сърдечни проблеми и прочистват организма. Карфиолът има мощни антиоксидантни и противоракови действия. Картофите са добър източник на витамин С и калий, а ако не белите кожата им, ще заредите организма и с много фибри. А какво да кажем за чесъна и лука? Те предпазват от настинки, вируси, имат антисептично действие и убиват всички вируси. Те също са мощни противоракови храни. Бобът е богат източник на растителни белтъчини и регулира стомаха. Млечните бели храни – яйчен белтък, мляко, сирене, извара са много богати на протеини и витамин D.