Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Антиоксиданти – Лутеин

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Антиоксиданти – Лутеин


Какво представлява Лутеинът?

Lutein силен антиоксидант, който се грижи за зрението

Лутеинът е каротеноид, който служи като пигмент за поглъщане на светлината и предпазва организма от вредното действие на слънчевите лъчи. Някои изследвания сочат, че близо 75% от хората страдат от недостиг на лутеин. Затова е необходимо да си го набавяме чрез храната, тъй като тялото не може да го произвежда.

Лутеин е силен антиоксидант, който се съдържа в зелените листни зеленчуци, като някои от тях са къдравото зеле, кейлът и спанакът. Лутеинът се метаболизира в очите. В продуктите от животински произход лутеинът е главната причина за жълтия цвят. Ретината синтезира лутеин, като неговата основна цел е да я защити от свободните радикали. Антиоксидантът лутеин се усвоява добре от организма, но при определени условия.

Съдържа се в много храни, като най-богатите храни на лутеин са спанакът, яйчният белтък и царевицата. Подобно на каротеноидите той се освобождава след термична обработка, затова след готвене концентрацията в царевицата и спанака е по-висока. Ако приемате по едно яйце на ден, това може да увеличи лутеина в плазмата до около 26%. А при по-продължителна консумация на яйца за 8 седмици нивата се увеличават до 88%. Когато попадне в организма, лутеинът е стабилен и се смята, че той може да се задържи по-дълго време, без да бъде изхвърлян от тялото.

Храните богати на лутеин са къдравото зеле, кейл и спанака. Как действа антиоксидантът Лутеин?

Лутеинът е изключително полезен за зрението. Лекари споменават, че прием по 6 мг. на ден лутеин може да предпази от катаракта. Хора с увреждания на очите и зрението може да увеличават дозата до 40 мг. на ден. Тъй като има мощно антиоксидантно свойство, той защитава клетките от оксидативен стрес. Помага за нормализиране на зрениетоЛутеинът може да възпрепятства появата на макулна дегенерация. Забавя стареенето на клетките и освен това може да спомогне в борбата с рака. Подпомага сърцето, има благоприятно действие при астма, рак на шийката на матката, заболявания на сърцето, както и при рак на кожата. В комбинация с цинк и други антиоксиданти учени открили, че лутеинът може да забави развитието на макулна дегенерация. Подобрява хидратацията на кожата, както и нейната еластичност. Тъй като има антиоксидантно свойство, може да възпрепятства окислителното увреждане на кожата. Освен това лутеинът може да се прилага и с мехлеми и кремове, като предпазва кожата от слънчевите лъчи. Оказва положително действие при астма, ангина, женски и мъжки стерилитет, артрит, остеопороза, пневмония и др.

Подпомага сърдечното здраве, може да предотврати образуването на холестерол в кръвта и да понижи натрупването на плака в артериите. Изследвания сочат, че лутеинът може да възпрепятства удебеляването на стените на артериите. При дефицит на лутеин в организма може да се стигне до проблеми със сърдечната дейност.

Антиоксиданти – Лутеин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™