Алкално-киселинният баланс е много важен фактор за доброто здраве на организма ни, но ние често го пренебрегваме. Ежедневно консумираме храни с висока киселинност като например сладкиши, бисквити, месо, тестени изделия, хидрогенирани мазнини и др. Време е да започнете да се храните алкално, за да отслабнете наистина безболезнено и трайно и най-важното – да подобрите тонуса и здравето на организма.
Алкалните храни са храни с ниска киселинност. Обикновено средата в тялото ни е по-киселинна от желаното, като това дава възможност за развитие на най-различни бактерии и болести. Ако боледувате често от настинки, грипове или Ви атакуват бактерии и инфекции, може би киселинността на тялото Ви е покачена. Алкалните храни имат ниска или почти никаква киселинност. Консумирайки ги, ние регулираме алкално-киселинния баланс, т.е. pH баланса на кръвта. Освен това те помагат за естествено отслабване, дължащо се на освобождаване на натрупаните токсини. Метаболизмът се регулира и забързва по естествен начин.
Водата в тялото ни пренася из целия организъм всички хранителни съставки и кислород, с които се снабдяваме. Водната среда може да бъде киселинна или алкална. Това се измерва в скала, наречена pH ("potential hydrogen" – "потенциален водород"). PH представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Показатели 1.0 до 6.9 означават киселинна среда, 7.0 – неутрална, а от 7.1 до 14 – алкална. За да сме здрави, е важно нито да имаме висока киселинна среда, нито изцяло алкална. Именно затова съотношението се назовава с ключовата дума "баланс".
Доказано е, че повечето вируси, които ни карат да боледуваме от най-различни болести, както и раковите клетки, не могат да оцелеят в алкална среда. Точно обратното, те се развиват и увеличават в благоприятната за тях киселинна среда. За да поддържаме перфектен киселинно-алкален баланс, е нужно между 70% и 80% от храните, които консумираме, да са алкални.
Киселинни са много от храните, които ежедневно консумираме. Това са например всички видове продукти от бяло преработено брашно, месо, млечни продукти, риба, морски дарове, яйца, захар, подсладители, кафе, чай, алкохол, пакетирани сладкиши и бисквити, преработени храни, чипсове, солети и т.н. Алкалното хранене не означава никога да не вкусим от тези храни отново, да не говорим, че някои от тях са много полезни и необходими на тялото ни. Млечните продукти са богати на калций и витамин D и укрепват костната система. Рибата също е много полезна. Но от сладкишите и преработените продукти спокойно можем да се откажем изцяло, поне за определен период, а после бавно да ги включваме в менюто си, ако държим на това. Всички храни със съдържание на много захар и бяло преработено брашно се сочат като силно киселинни. Ако режимът ни се състои от 60%-70% киселинни храни, няма как да поддържаме добро здраве. Симптоми на повишената киселинност са:
За да изпитате ударния ефект от алкалната диета, е добре първите седмици от режима да приемате почти изцяло алкални храни. След това постепенно и в малки количества може да включите и някои от по-киселинните или т.нар. неутрални храни. След като започнете да консумирате преобладаващо алкални храни, ще получите мощен прилив на енергия и подобряване на настроението. Първите признаци са стопяване на излишните килограми и изчезването на пъпки и петна по кожата. За отслабване опитайте ABC Акай бери. Обикновено храните се разделят на високо алкални, неутрални и високо и ниско киселинни. Това разделение ни помага да преценим как биха могли да се комбинират различните храни, за да се поддържа балансът. Същност най-често най-киселите на вкус храни като лимони, ябълки, кисели малини, сливи, боровинки, грозде са много алкални, а по-сладките храни са по-киселинни.
Коментари (1)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: