Когато растението е неизпечено, в него се запазва хлорогенната киселина

Питате се защо не отслабвате, след като всяка сутрин пиете по 1-2 чаши кафе? Може би не сте чували, че кафето може да се използва и без да е преминало термична обработка и именно тогава то е най-полезно. Да видим защо зеленото кафе ни помага да отслабнем.

Какво знаем за кафето?

Зърната на зелено кафе съдържат хлорогенна киселина.Кафето произхожда от Африка, най-вече Етиопия. Африканците широко го употребявали от векове насам. По-късно, след като набира голяма популярност и употребата му все повече се повишава, то бива масово култивирано и в Арабския свят. Именно там за пръв път се приготвя напитката кафе във вида, в който ни е позната и днес. Смята се, че кафе се пие още от 14-15 век. И в миналото е било известно с изключително ободряващото си въздействие. Прадедите ни са пиели сварени кафеени зърна, за да повишат концентрацията си и да засилят дейността на мозъка си. Вярвало се е, че кафето тонизира не само психиката ни, но и тялото. Прави го по-работоспособно и издръжливо. Този негов ефект се дължи на основната му съставка – кофеин.

Днес кафе се отглежда по цял свят. Милиони хора се събуждат с аромата му всяка сутрин. Но как се обработва кафето, докато достигне до магазина. След като узреят, плодовете на кафееното дърво се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи познатата ни напитка. В балансирани дози кафето не е вредно, а има стимулиращ и ободряващ ефект. Освен това Зеленото кафе поддържа косата и кожата здрави и красиви.

Хлорогенната киселина

В суровото кафе се съдържат вода, белтъци, минерални соли и мазнини. Зелените зърна кафе съдържат и т.нар. хлорогенна киселина – съединение, което е мощен антиоксидант. Тя е основното фенолно съединение в кафето. Тази специфична киселина, помагаща ни в борбата с килограмите, се съдържа, освен в суровите зърна кафе, и в боба и слънчогледовите листа. Консумацията на зелено кафе понижава риска от развитие на различни заболявания на черния дроб. Това се дължи на комбинацията от жлъчогонно действие (отвеждане на токсините и мазнините с жлъчния сок) и антиоксидантен ефект (хлорогенната киселина е силен антиоксидант). Много е важно зърната кафе да са именно зелени, т.е. неизпечени, защото, в противен случай, когато зърната се изпекат над определена температура, хлорогенната киселина напълно изчезва. Но как действа тази киселина? Помага ни в свалянето на килограми, защото забавя освобождаването на глюкоза в тялото, след като сме похапнали, и по този начин насърчава загубата на тегло. Всъщност киселината осигурява по-ефективно и бързо топене на мазнините в тялото ни и оттам идва и невероятният отслабващ ефект.

Зеленото кафе е полезно за черния дроб

Как въздействат на организма ни зелените кафеени зърна?

  • Забързва се метаболизмът
  • Мазнините се топят много по-бързо
  • Апетитът намалява
  • Имат мощен антиоксидантен ефект, елиминиращ въздействието на свободните радикали
  • Подобрява се паметта и концентрацията
  • Тонизира се тялото и се премахва сънливостта
  • Премахва се умората
  • Благоприятства се работата на черния дроб и жлъчката

Ако се чудите как най-лесно и бързо да приемате зелено кафе, можете да направите това посредством прием на таблетки от зелено кафе, които осигуряват всички полезни качества от този продукт на организма Ви.