Витамин E е мастно разтворим витамин, който има много добро антиоксидантно действие върху организма. Една част от членовете на този мастно разтворим витамин се наричат още токофероли и те включват: токоферол бета, делта токоферол, алфа-токоферол и гама-токоферол. Други са т.нар. токотриеноли, които включват алфа, бета, гама и делта токотриенол.
Хранителните добавки с Витамин Е съдържат една форма и тя е алфа-токоферол. Естествената форма на алфа-токоферол е наречена Д-алфа-токоферол.
Витамин Е има много благоприятно действие и широко приложение. Може да се използва за подобряване на функциите на сърцето, при атеросклероза, както и при артериална хипертония. Действието на витамин Е се свързва с функциите на половите жлези. Като силен антиоксидант помага при инсулт, инфаркт, исхемична болест на сърцето.
Витамин Е възпрепятства оксидативния стрес, повишава имунната защита на организма и може да помогне в защитата срещу рак на пикочния мехур. Под формата на хранителна добавка витамин Е може да предотврати разпространението на раковите клетки на простатата, помага при болест на Алцхаймер и помага за по-добрата циркулация на кръвта. Важен и необходим е за регенерирането на тъканите. Помага при фиброзни образувания на гърдите.
Поддържа кожата и я предпазва от врените лъчи. Витамин Е може да помогне за по-бързото зарастване на белезите. Използва се за регулиране на кръвното.
С огромните си ползи за организма Витамин Е е важен още и за спортистите, тъй като поддържа нервите, мускулите, заздравява и укрепва капилярите и стените. Може да предотврати заболявания като атеросклероза, диабет, подагра. Помага при акне, мигрена, артрит, катаракта и множествена склероза. Витамин Е се използва още в борбата със свободните радикали и има способността да ги елиминира.
Чрез консумацията на семената от слънчоглед, спанак, бадеми, зеле, магданоз може да си набавим витамин Е. Други източници на витамина са: броколи, боровинки, домати, пипер, маслини, ряпа. Соевото и царевичното масло също са богати на витамин Е. Съдържа се още в боба, марулите, граха, морковите и патладжаните.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: