Какво знаем за Витамин Е?
Витамин E е мастно разтворим витамин, който има много добро антиоксидантно действие върху организма. Една част от членовете на този мастно разтворим витамин се наричат още токофероли и те включват: токоферол бета, делта токоферол, алфа-токоферол и гама-токоферол. Други са т.нар. токотриеноли, които включват алфа, бета, гама и делта токотриенол.
Хранителните добавки с Витамин Е съдържат една форма и тя е алфа-токоферол. Естествената форма на алфа-токоферол е наречена Д-алфа-токоферол.
Действие на Витамин Е върху организма
Витамин Е има много благоприятно действие и широко приложение. Може да се използва за подобряване на функциите на сърцето, при атеросклероза, както и при артериална хипертония. Действието на витамин Е се свързва с функциите на половите жлези. Като силен антиоксидант помага при инсулт, инфаркт, исхемична болест на сърцето.
Витамин Е възпрепятства оксидативния стрес, повишава имунната защита на организма и може да помогне в защитата срещу рак на пикочния мехур. Под формата на хранителна добавка витамин Е може да предотврати разпространението на раковите клетки на простатата, помага при болест на Алцхаймер и помага за по-добрата циркулация на кръвта. Важен и необходим е за регенерирането на тъканите. Помага при фиброзни образувания на гърдите.
Поддържа кожата и я предпазва от врените лъчи. Витамин Е може да помогне за по-бързото зарастване на белезите. Използва се за регулиране на кръвното.
С огромните си ползи за организма Витамин Е е важен още и за спортистите, тъй като поддържа нервите, мускулите, заздравява и укрепва капилярите и стените. Може да предотврати заболявания като атеросклероза, диабет, подагра. Помага при акне, мигрена, артрит, катаракта и множествена склероза. Витамин Е се използва още в борбата със свободните радикали и има способността да ги елиминира.
До какво води недостигът на Витамин Е?
- Проблеми с храносмилането
- Заболявания на жлъчката
- Чернодробни заболявания
- Кожни проблеми
- Проблеми с нервната система
Как може да си набавим този важен витамин?
Чрез консумацията на семената от слънчоглед, спанак, бадеми, зеле, магданоз може да си набавим витамин Е. Други източници на витамина са: броколи, боровинки, домати, пипер, маслини, ряпа. Соевото и царевичното масло също са богати на витамин Е. Съдържа се още в боба, марулите, граха, морковите и патладжаните.