Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Малки трикове, с които да отучите детето си от биберона

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Забавни, Бременност и раждане, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 4475 прегледа на този пост

Съдържание на Малки трикове, с които да отучите детето си от биберона


Как лесно да отучите детето си от биберона?

Всяка майка, чието дете използва биберон, добре знае, че няма нищо по-страшно от изгубената или забравена залъгалка. Когато дъщеря ми беше малка, аз например не излизах без поне две за спешни ситуации. Биберонът се е доказал като верен съюзник на родителите в моментите, когато детето е неспокойно или не може да заспи, но използването му след определена възраст може да доведе до негативно влияние над поведението и здравето на детето. Никой родител не иска това, нали? Ето защо Ви даваме няколко ефикасни съвета, с които да отучите детето си от използването на биберон.

1. Започнете от рано

Биберонът е любимото нещо на децата, но рано или късно трябва да се махне.

Най-лесният начин да откажете детето си от биберона е да го направите рано. Около 6 месечна възраст децата все още не са толкова осъзнати и забравят бързо. Ако успеете да лишите бебето от любимата залъгалка за три-четири дни, по всяка вероятност то ще забрави за нея.

2. Лош вкус

Намажете залъгалката с мехлем с лош вкус, който да откаже детето от използването и. В аптеките вече има разнообразие от продукти, които не са вредни за детето, но пък са неприятни на вкус. Бъдете постоянни, нека детето Ви разбере, че това е новият вкус на биберона, така само ще спре да го търси.

3. Разменете го с нещо

Ако вече сте пропуснали ранната възраст, подходяща за лесно отказване, и детето Ви разбира, можете да го отучите от използването на биберон, като му въздействате по традиционния метод – подкупът. Накарайте малчугана да размени биберона за играчка, която много желае, така накрая няма да е разстроен, а ще се чувства сякаш е спечелил от ситуацията.

4. Подарете го

Заедно с отърваването от залъгалката, можете да дадете и много ценен урок на детето си – научете го да споделя. Този трик е валиден при по-големите дечица, които вече разбират. Убедете детето, че би било много хубаво от негова страна да подари биберона си на друго дете, а защо не и на възрастен. Когато пожелае и го направи, го поощрете и похвалете щедро – постъпката е много благородна, а Вие повече няма да се притеснявате за залъгалката.

5. Проявете търпение

Не очаквайте, че задължително отказването ще стане за ден-два. Понякога и този подход на абсолютното ограничаване работи, но за Вас и детето ще е далеч по-безболезнено, ако действате постепенно. Опитайте първо да изключите употребата на биберон по време на сън, а след това намалете използването му и през деня, докато не постигнете пълен успех. Така промяната няма да подейства травмиращо на детето, а ще бъде просто един плавен процес. Все пак не махате памперса след първото сядане на гърне, нали?

6. Измислете си приказка

Когато децата станат осъзнати, съвсем логично започват да се впечатляват от приказни герои. Повечето малчугани си имат любим герой от филмче или книжка. Измислете си собствена приказка, свързана с любимото геройче на Вашето дете, а нека биберонът е магическото му оръжие. Нека на края на приказката стане ясно, че героят е загубил биберона и трябва да го намери. Така детето Ви ще се развълнува от факта, че може да преотстъпи своя.

6. Изгубете го

Отказването на биберона е изпитания, през която минава всеки родител.Всяка майка е губила поне по една залъгалка. В началото ги търсим с надежда, но идва момент, в който трябва да спрем. Ако за пореден път бебето Ви е изхвърлило биберона по време на разходка, просто му обяснете, че е загубен и го няма. Може би в началото ще срещнете недоволството на малкия човек, но повярвайте – ще отмине.

7. Намерете алтернативни занимания

При някои деца отказването от употребата на залъгалка става малко по-сложно. Неспокойни са, нервни са, плачат, търсят я. За да изместите фокуса от любимия навик, просто създайте нов. Играйте си, занимавайте се, излезте на разходка, съберете се с деца или роднини. Нека детето Ви се разсее и по естествен път да забрави за биберона.

8. Насърчавайте детето да говори

Проговарянето е един от най-вълнуващите моменти за родителите, но е и доста интересна промяна за самото дете. Сигурни сме, че вече сте забелязали колко са впечатлени децата от собствените си новопридобити умения. Когато успеят да направят нещо веднъж, в рамките на няколко дни правят само него и то с огромно задоволство. Когато децата се мъчат да говорят, започват със срички, звуци – насърчавайте ги. Разговаряйте с детето, задавайте му въпроси, нека и то говори с Вас. Макар да не го разбирате, бебешкият говор въвлича концентрацията на детето, интересно му е, а няма как да го прави с пълна уста – ето защо по естествен път само забравя за залъгалката.

9. Крийте го

Не дръжте биберона на видни места. Нека детето забрави за съществуването му. Не е лоша идея дори в първите дни да разсейвате детето от деца с биберон на площадката, за да не поиска чуждия. Когато вече забрави за употребата му, няма да имате проблем, дори да види такъв. Лично аз съм си правила експерименти – когато дъщеря ми се отказа от залъгалката, няколко дни не и я показвах и скрих всички налични из къщата. След около седмица тя случайно откри една, но не прояви интерес. В следващите дни и показах отново залъгалката, сякаш за собствено успокоение, но след като тя я взе и не я сложи в устата си, разбрах, че сме се справили с навика.

10. Накарайте детето да се чувства голямо

Ако детето вече е в сравнително осъзната възраст, но все още използва залъгалка, му обяснете, че тя е за бебета. След годинка и половина идва един момент, в който децата започват да се чувстват пораснали и осъзнати, разграничават се от бебетата, дори може леко да се обидят, ако ги карат да правят бебешки номера. Просто създайте чувство у детето, че е голям човек и то само ще реши да не си играе с биберона.

Бъдещите майки, които се притесняват от момента на отказване от залъгалката, можем да посъветваме просто да не научават детето да я смуче. Но понякога наистина се налага, за да си спестите ценна енергия, така необходима в отглеждането на спокойно дете. Изборът оставяме на Вас, но ако все пак ще давате биберон, с нашите малки трикове сме сигурни, че лесно ще отучите детето си, когато дойде моментът.

Малки трикове, с които да отучите детето си от биберона Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™