Протеините (или още т.нар. белтъчини) са едни от основните градивни елементи на здравословната диета, помагащи за възстановяването на тялото и за зареждането му с енергия. Но не всяка богата на белтъчини храна е добър избор.

Защо се нуждаем от протеин?

Разбира се, няма съмнение, че повечето богати на белтъчини храни имат добър вкус, но защо протеинът е толкова добър за тялото ни? Според Ан Улф, известна диетоложка и изследователка от Медицинския университет на Вирджиния, протеините са много важен хранителен елемент. "Те служат за изграждане на клетките и тъканите в цялото ни тяло. Ние се нуждаем от тях за всяка една функция, която се извършва в нашето тяло – за лечебни цели и за изграждане на мускулите“, обяснява Улф.

Трябва да се уверим, че даваме на тялото си това, от което има нужда, но да не прекаляваме с белтъчините и да не се осланяме на тях като основен източник на храна. Важно е да помним, че правилният баланс на храните е най-добрият залог за всяка здравословна диета. Ан Улф смята, че жените се нуждаят само от 50 гр. протеин на ден, докато за мъжете са достатъчни от 60 до 70 грама и то в рамките на 3 хранения. Спортистите, пенсионерите и бременните жени се нуждаят от малко повече белтъчини дневно. Диетоложката отбелязва, че повечето хора изяждат над 120 грама протеин на ден, което е двойно повече от нужното количество.

Интересно за месото

Въпреки, че тялото ни има нужда от протеин, не всички богати на белтъчини храни са полезни. Източниците на белтъчини трябва да се оценят според някои нездравословни фактори като наситените мазнини (нездравословни мазнини) и холестерола. Улф посочва, че пилешките гърди без кожа са изключително чист източник на протеин. Червените меса са чудесен източник на белтъчини, но те също така съдържат холестерол и понякога доста наситени мазнини, така че трябва внимателно да подбираме какво месо ядем. Според диетоложката трябва да избираме възможно най-изчистеното откъм мазнини свинско и говеждо. Преработените меса като колбасите трябва да се избягват, тъй като обикновено съдържат прекомерни количества сол и мазнини.

Кои храни са най-полезният източник на протеини?

За да е ефективна нашата диета, трябва да подбираме по-здравословни протеинови храни, по възможност с по-ниско съдържание на мазнини. За щастие, има много здравословни източници на белтъчини, включително бобови храни, ядки, риба и нискомаслени млечни продукти (те ще ни доставят и необходимата дневна доза калций).

Кой е най-добрият източник на протеин? "Ние обикновено използваме яйцето като най-добрия източник на протеин“, казва Ан Улф. Ако хората се притесняват за мазнините и холестерола, Улф казва, че те винаги могат да си набавят протеина като изядат само яйчния белтък – всичкият холестерол и мазнините се намират в жълтъка.

Други здравословни източници на протеин включват:

  • Нискомаслени или обезмаслени сирене, кисело мляко и други млечни продукти
  • Киноа
  • Леща, боб и сушен грах
  • Риба
  • Ферментирали соеви продукти като темпе и мисо
  • Макаронени изделия, богати на белтъчини
  • Протеинови блокчета
  • Ядки и масла от ядки като фъстъченото масло

Богатите на протеин храни са неразделна част от здравословната диета. Просто не трябва да забравяме да избираме такива, които са с ниско съдържание на мазнини и холестерол.