Днес почти всеки знае, че плодовете като: боровинки, къпини, касис, Акай, малини и бъз са много полезни за нашето здраве. Но малцина са чували за един от най-здравословните и ефикасни плодове – Маки Бери. Антиоксидантните му свойства са 2,5 пъти по-силни от тези на Нар и 4 пъти по-силни от Боровинката.
Маки Бери (Aristotelia chilensis) е силно лилаво зрънце, което расте в дивата природа на южните части на Чили, в района на Патагония.
Плодовете са изключително вкусни и много сладки. Но освен прекрасния вкус, маки носи реални ползи за здравето.
Маки плодове са много богати на антоцианини, това са лилави пигменти с много висока антиоксидантна активност. Тези съединения се намират в изключително високи количества в маки плодовете и демонстрират мощна анти-възпалителна активност, така че те помагат за намаляване на риска от различни дегенеративни заболявания.
Антиоксидантните съединения в маки зрънцата помагат за предотвратяване окисляването на холестерола в кръвта. Окислението на холестерола е фактор в развитието на сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт, инсулт и втвърдяване на артериите.
Едно интелигентно решение за по-добро функциониране на сърцето е ежедневният прием на маки плодове или сок от бери.