Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Историята на парфюма

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Забавни | Все още няма коментари. | 1623 прегледа на този пост

Съдържание на Историята на парфюма


От древни времена до съвремието – история на парфюма

Парфюмерията днес е бизнес и индустрия за милиони. Всяка жена мечтае да има поне няколко висококачествени парфюма, един от които да пази за специални поводи.

Как започва всичко?

Хората използват ароматни масла от хиляди години и в зависимост от модата са използвали малки или огромни количества от тях като парфюми. Ранните египтяни например използват ароматни балсами при религиозните си церемонии. От ранни години като основи за добиване на аромати са използвани роза и мента, от които се добивали ароматни масла. Всяка култур,а преминала през историята, издига в култ парфюмираната кожа и добре миришещите тела. С тази разлика, че в миналото повечето хора сами си смесвали ароматни масла, за да добият така ценната течност.

Парфюмът се произвежда от 75 до 98% етилов алкохол и ароматни масла.За пръв път за парфюм се говори по време на ранното Християнство, но по-късно през Средновековието е възходът на ароматите. Тогава парфюмирани били и мебелите, и дрехите. През втората половина на 19-ти век се развива парфюмерийната промишленост такава, каквато я познаваме днес, благодарение на развитието на науката органична химия. Но преди 20-ти век единствените, които произвеждат парфюми, са Coty and Yardley, които правели флакони с подобни есенции и съответно аромати. С идването на XX век на сцената идват и дизайнерските къщи, почти всяка от която днес има серия от парфюми.

От какво се прави днес парфюмът?

  • Парфюмът се произвежда от 75 до 98% етилов алкохол и ароматни масла
  • Парфюм всъщност е и названието на най-силният възможен аромат, който съдържа 22% арома масла
  • Eau de Parfum (EDP) е на следващо място по сила с 15 до 22% масла
  • Eau de Toilette (EDT) съдържа 8 до 15 % масла
  • Eau de Cologne или одеколон съдържа едва 4% от така ценните масла.

Години и важни имена в историята на парфюма:

През 1932 г. Dana прави екзотичния Tabu, Worth Je Reviens, a Elizabeth Arden открива Blue Grass през 1934 година. По-късно започват и състезанията между отделните марки: Molyneux и Chanel например. Jean Patou пуска в продажба Joy през 1935 година и той е обявен за аромат на 20-ти век. През 1944 г. е представянето на Femme by Rochas, а след войната на парфюмерийната сцена излиза Dior с по-ежедневни аромати като Miss Dior, която днес има доста интерпретации, но все още стои по щандовете.

Като говорим за парфюми, няма как да не споменем и розата, и Chanel 5. Кралицата на цветята и нейното масло винаги са били и продължава да бъдат едни от основните съставни части на редица парфюми. В частност и българското розово масло, с което можем да се гордеем. A култовият Chanel 5 излиза на пазара през 1921 година, когато Ernest Beaux го създава за Коко. В този прословут аромат присъства, разбира се, и розово масло. Днес шишенце Chanel 5 се продава на всеки 30 секунди по света. 

Историята на парфюма Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™