Ядките кашу са изключително полезни, заедно с шам-фъстъците и мангото делят едно семейство родом от Североизточна Бразилия. Имат бъбрековидна форма и могат да се култивират навсякъде, където има тропически климат. Отглеждат се широко в Индия, Шри Ланка, Танзания, Кения, именно в тези държави кашу се използва традиционно и в състава на различни ястия.
Хранителна и здравословна стойност на ядките кашу
Хранителна стойност на ядките кашу се състои в следните важни компоненти:
- Протеини
- Мед
- Калций
- Магнезий
- Желязо
- Фосфор
- Калий
- Цинк
- Витамини: С, В1, В2, В3, В6, витамин Е, витамин К
- Процент от препоръчителния дневен прием на (в 100 гр.): 67% ненаситени мазнини, 36% протеини, 13% диетични фибри
Здравословни ползи от кашу:
- Съдържание на ненаситени мастни киселини – Ядките кашу ни даряват с голямо количество ненаситени здравословни мазнини, чийто прием е ключов за абсорбирането и усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е, К. Кашу съдържа моно- и полиненаситени мастни киселини, които са много важни за здравето на сърцето и го поддържат във форма. Този вид мазнини намалява нивата на "лошия" холестерол, триглециридните нива и повлияват добре кръвното налягане. Ядките са чудесни за добавка към вегански или вегетариански режим и като добавка към диета.
- Здрави нерви и мускули – Ядките кашу са добър източник на магнезий, който е изключително полезен за костите, мускулите, тъканите, органите. Минералът магнезий ни помага да поддържаме постоянно кръвно налягане, стабилна имунна система, здрави и устойчиви нерви и поддържа костите здрави.
- Здрави червени кръвни клетки – Ядките са богати на мед. Това е минерал, който засилва метаболизма на желязо и подпомага формирането на червените кръвни клетки. Минералът поддържа костите здрави и имунната система – здрава. Този минерал е изключително важен за нервната и скелетната система в тялото. Дефицитът на мед може да доведе до остеопороза, сърцебиене и анемия.
- Здраве за костите и зъбите – Ядките кашу са източник на минерала фосфор, който е важен за здравето на костите и зъбите. Фосфорът също така подпомага синтеза на протеини и абсорбцията на въглехидратите и мазнините в клетките.
- Превенция от анемия – Ядките кашу са източник на желязо, което е ключов минерал за транспортирането на кислорода в тялото. Дефицит на желязо може да доведе до лесна уморяемост, анемия и податливост на инфекции.
- Имунна система – Ядките са източник на цинк, който има особено важна роля за поддържането на силна имунна система, устойчива срещу микробни атаки. Минералът е особено важен по време на бременност за осигуряване правилното развитие на плода и също така е важен за подрастващите деца.
- Кулинарни приложения – Ядките кашу могат да обогатят вкуса на различни ястия. Могат да бъдат консумирани печени или сурови, със и без сол. Могат да се добавят към вегетариански и невегетариански ястия и особено към десерти: бисквити, сладолед, сладкиши. По-долу може да се запознаете и с едно много вкусно предложение с кашу.
Сьомга с кашу и кайсиев кускус
Необходими продукти (4 порции):
- ½ ч. ч. йогурт
- 3 глави пресен лук – обелен, почистен и нарязан
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. настърган кориандър
- куркума
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. екстра-върджин зехтин
- ¼ ч. ч. нарязани кайсии
- 1 ч. ч. пълнозърнест кускус
- 4 порции филе от сьомга (около 200 гр. всяка)
- 2 с. л. нарязано кашу
Начин на приготвяне:
Смесете в купа: йогурта, половината от лука, лимоновия сок, кориандъра, куркумата, малко сол и пипер.
Загрейте мазнина в тиган при умерена температура. Добавете кайсиите, джинджифила, другата част от лука и малко сол. Гответе до омекване за около 2 минути. Добавете малко вода и добавете кускуса. Увеличете за малко силата на котлона, а след това отстранете и изчакайте водата да бъде абсорбирана.
Запечете филетата от сьомга, овкусени със сол и черен пипер до покафевяване.
Сервирайте с кускуса, полят със соса от йогурт, и филето сьомга, поръсено с кашу.