Въглехидратите, както вече уточнихме, се делят на "лоши" и "добри" или според друго разделение – на бързи и бавни. Намаляването на количеството бързи въглехидрати е ключово за добрата фигура и здравето. От друга страна бавните въглехидрати са необходими на организма – дават му енергия и са есенциална хранителна група.

Оризът е чудесен източник на бавни въглехидрати и е много полезен за организма. Съществуват много видове ориз по света, но основните са три: пълнозърнест, черен ориз и бял ориз. Пълнозърнестият кафяв ориз е по-малко обработен в сравнение с белия и ципата, която се намира около оризовото зърно, не е премахната. Черният ориз е суперхрана и има големи хранителни ползи. При белия ориз ципата е отстранена и се консумира само зърното. Оризът се дели на различни видове и спрямо дължината на зърната си. Източните култури предпочитат приготвянето на по-дългите оризови зърна, докато западната култура познава по-добре по-късия ориз. Какво трябва да знаем за здравословните ползи на ориза?

Какви са здравословните ползи на ориза?

Добър източник на енергия

Ако сте на диета или просто искате да свалите няколко килограма, изключете всички въглехидрати, но оставете ориза. Той ще Ви дава здравословна енергия, особено в дните, когато имате тежки тренировки. Без въглехидрати мозъкът не функционира толкова добре и може да страдаме от спад в енергийните нива. Порцията ризото бързо ще ни засити и ще ни подготви за тежки серии от упражнения.

Консумацията на ориз намалява холестерола и балансира кръвното налягане.

Не съдържа холестерол

Консумацията на ориз е изключително полезна, тъй като той не съдържа холестерол, натрий или мазнини. Може да се интегрира към всяка диета, стига да не прекаляваме с количеството му. Ниските нива на мазнини, холестерол и натрий ще Ви помогнат да се справите с излишните килограми и с условията в организма, които биха могли да ги предизвикат.

Помага за поддържането на постоянно кръвно налягане

Както вече казахме, оризът не съдържа натрий, което го прави отлична храна за хора, страдащи от повишено кръвно налягане. Повишената консумация на храни, съдържащи натрий (сол), може да предизвика различни заболявания на сърдечно-съдовата система и задържане на вода.

Защита от рак

Тъмните видове ориз са източник на неразтворими фибри, които защитават от различни видове рак. Особено полезни са за стомаха и червата. Освен на фибри, оризът е източник на антиоксидантите витамин А и витамин С, както и на флаваноидни компоненти, които се борят с въздействието на свободните радикали.

Грижа за кожата

В източната култура и най-вече в Индия оризовата вода се използва за локално третиране на раздразнена кожа. Оризът на прах също може да се нанася директно върху кожата за лекуването й. Съставките на черния и пълнозърнестия ориз имат антивъзпалителни свойства, така че могат да повлияят състояния като зачервяване и възпаление на кожата. Независимо дали вътрешно или прилаган върху кожата, оризът е добро решение за превенция срещу бръчки и грижа за кожата.

Защита срещу Алцхаймер

Кафявият ориз съдържа вещества, които стимулират изграждането и функцията на нервотрансмитерите, които предпазват от развитие на заболяването Алцхаймер. Съставките в дивия ориз стимулират нервозащитаващи ензими в мозъка, които намаляват въздействието на свободните радикали.

Грижа за стомаха

Оризът има много различни видове с различна обработка на зърното. Оризът е една от най-добрите храни за лекуване и справяне със стомашни проблеми. Той е лека храна, която раздразненият стомах добре усвоява. Освен това оризът поддържа стомаха и червата здрави. Обвивката на оризовото зърно играе ролята на диуретик и може да ни помогне да се отървем от задържаната в тялото вода и да изхвърлим токсините. Затова за диети се препоръчва консумацията на кафяв ориз.

Богат на витамини

Оризът е източник на редица витамини и минерали:

Това го прави отлична храна за поддържане на здрава имунна система и бърз метаболизъм.

Бавноусвоима скорбяла

Бавноусвоимата скорбяла е ключов фактор за поддържане на теглото, тъй като ни кара да се чувстваме сити по-дълго време. Освен това е чудесна за стомаха, тъй като помага за развиването на полезните бактерии в стомашната среда.