Витамините от групата В са една голяма част от витамините, от които организмът се нуждае ежедневно. Дефицитът им може да се получи при вегетарианство или веганство, тъй като червеното месо и яйцата са отличен източник на витамините, особено на витамин В12. Високите нива на стреса, на който сме подложени ежедневно, също намаляват нивата на витамините от групата В. Какво трябва да знаем за тази голяма и необходима група витамини?
Факти за витамините от групата В
Симптоми на дефицит
- Занижена енергия
- Неспособност за фокусиране
- Напрежение в мускулите
- Слаба памет
- Скокове в настроението и емоционален дисбаланс
- Загуба на мотивация
- Неспособност за зачеване
- Ниски нива на тестостерон
- Стомашни проблеми
- Умора дори при добро наспиване
Какво ни осигурява добрият прием на витамини от групата В?
- Добър клетъчен метаболизъм
- Здрав мозък
- Здрава нервна система
- Формирането на здрави червени кръвни клетки
- Добра имунна система
- Здраве за сърдечно-съдовата система и добро кръвообращение
- Добри нива на холестерола
- Борба със свободните радикали
- Преобразуване на приетата храна в енергия
- Добър тонус на мускулите
- Блестяща коса и здрави нокти
- Постоянни нива на енергията и настроението
Кои са витамините от групата В и кои са техните естествени източници?
В1 (тиамин): В1 е отговорен за здрава нервна система и ментално състояние, настроение, памет, концентрация. Има отношение и при отслабването, тъй като участва в процеса на превръщане на глюкозата в енергия. Едни от най-добрите източници на тиамин са: свинското месо, шунката, тъмнозелените листни зеленчуци, пълнозърнестите продукти, бадеми, пекани, леща, грах.
В2 (рибофлавин): В2 участва в метаболизма (разграждането) на мазнините и въглехидратите и поддържа клетките здрави. Млечните продукти – мляко, йогурт, сирене са богати на рибофлавин. Други добри източници са: аспержи, спанак, пилешко месо, риба, яйца.
В3 (ниацин): В3 е важен за нервната и храносмилателната система. Освен това участва в метаболизма на въглехидратите и може да повлияе нивата на кръвната захар. Най-добрите източници на витамина са: пилешко и пуешко месо, риба тон, сьомга. Освен това можем да си го набавим от: леща, пълнозърнести продукти, фъстъци.
В5 (пантотенова киселина): В5 ни осигурява здрава имунна система и се бори със стреса. Йогурт и авокадо са едни от най-добрите естествени източници на витамина. Съдържа се също в зеленчуци като: броколи, леща, сладки картофи.
В6 (пиридоксин): В6 участва в процеса на синтезиране на нервотрансмитерите като серотонин, с което поддържа нервната система и настроението. Можем да си набавим витамина от морските дарове, бананите, зеленолистните зеленчуци, картофите.
В7 (биотин): В7 осигурява добро функциониране на глюкозата и добро настроение, докато преборва стреса. Освен това е чудесен за косата, кожата и ноктите. Черен животински дроб и жълтъци на яйца са най-богатият източник на биотин. Освен това можем да си го набавим от авокадо, сьомга, свинско месо.
В9 (фолиева киселина): В9 е изключително важен за здравето на мозъка и за развитието на гръбначния мозък при децата. При възрастните недостигът му причинява спадове в енергията и настроението. Изключително важен витамин за жените в детеродна възраст (повече прочетете тук). Най-добри източници са тъмнозелените листни зеленчуци. Всички зърнени продукти като: паста, хляб и ориз също съдържат витамина, като, разбира се, за предпочитане са пълнозърнестите варианти.
В12 (метилкобаламин) В12 може с право да се нарече "витаминът на паметта". Мозъкът се нуждае от него за своето здраве и ясна преценка. Бори се със стреса. Освен това участва в синтеза на хормона, който ни помага да заспиваме – мелатонин, и в синтеза на серотонин – "хормонът на щастието". Единственият естествен източник на витамина са животинските източници: червено месо, морски продукти, яйца. Затова и този витамин е критичен за веганите и вегетарианците.