Здравословни и вкусни великденски бисквити
Независимо как и къде сте решили да прекарате великденските празници, вече сигурно поне един път сте си обещали, че няма да прекалявате с калоричните сладкиши. Но едва ли точно в тези слънчеви почивни дни бихте искали да се лишите от малките удоволствия като чаша сутрешно или следобедно ароматно кафе. Разбира се, придружено от нещо сладко, което не винаги е равносилно на калорично и вредно. С тези две лесни рецепти за великденски бисквити ще останете изненадани колко вкусни и здравословни могат да бъдат празничните десерти.
Хрупкави великденски бисквити
Необходими съставки за бисквитите с ягода и мента:
- 1ч. ч. сурови бадеми, накиснати предварително във вода за час
- 2/3 ч. ч. почистени ягоди
- 2 ч. л. свежи листа мента
- щипка морска сол
Необходими съставки за бисквитите с горски плодове и ванилия:
- 1ч. ч. сурови бадеми, накиснати във вода за един час
- 1/3 ч. ч. боровинки
- 1/3 ч. ч. къпини
- 1/2 ч. ч. фурми без костилка
- ½ ч. л. екстракт от ванилия
- щипка морска сол
Необходими съставки за морковените бисквити:
- 1 ч.ч. сурови бадеми, накиснати предварително във вода за един час
- 1/2 ч.ч. фурми без костилка
- 1/4 ч.ч. стафиди
- 2 с.л. неподсладени кокосови стърготини
- 2/3 ч.ч. настъргани моркови
- 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
- щипка сол
За всеки един от трите вида бисквити се спазват същите инструкции. От това съотношение продукти се получават 10 бисквитки.
Ако фурмите, които използвате, са сухи и твърди, накиснете ги за 20 минути, преди да започнете да приготвяте сместа.
Начин на приготвяне:
Независимо коя от рецептите изпълнявате, поставете съставките в кухненския робот с S-образно острие. Оставете на pulse-бутон или го оставете да работи, докато от съставките се образува тесто. Възможно е да се наложи да изстържете голяма част от получилото се тесто, полепнало по стените на съда, на няколко пъти, за да получите нужното количество. Целта ни не е да получим гладка, еднородна смес.
След това загребете около 2 големи с. л. от полученото тесто. С помощта на лъжиците започнете да оформяте яйца с дебелина около един сантиметър. Подредете ги върху пергаментова хартия (хартия за печене) и ги поставете в дехидратор. В случай че не разполагате с дехидратор, можете просто да използвате електрическата си фурна и ще получите близка до тази хрупкавост. Загрейте фурната предварително до 150 градуса, а когато фурната е напълно загрята, поставете тавата с оформените яйца и я изключете. Оставете бисквитите да престоят в затворената фурна, докато тя изстине напълно. След това ги отделете внимателно от хартията. В случай че предпочитате да са по-сухи, можете да ги оставите да престоят.
Великденски бисквити-яйца
Рецептата за тези празнични бисквити е на основата на популярните гръцки великденски курабии – кулуракя. За да получите търсената като ефект форма на яйце, може да използвате готови формички (препоръчителен размер около 5-6 см). Може да оцветите глазурата с цвят по свой вкус, а защо не и да използвате няколко различни цвята за цветно празнично настроение. Глазурата се разстила върху бисквитите с помощта на шприц или най-обикновена лъжичка.
Необходими съставки за тестото:
- 1 ½ ч. ч. брашно
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. сода за хляб
- 1/4 ч. л. сол
- 1/2 ч. ч. захар на пясък
- 1/4 ч. ч. масло, размекнато
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 1 голямо яйце
Необходими продукти за глазурата:
- 2 ч. ч. пудра захар
- 3 с. л. нискомаслено прясно мляко
- 1/4 ч. л. екстракт от ванилия
- хранителни оцветители (по желание)
Начин на приготвяне:
За приготвянето на бисквитите изсипете брашното в сухи измервателни чаши. За да сте сигурни в точния грамаж, изравнете повърхността с помощта на нож. Смесете брашното, бакпулвера, содата за хляб и солта. Разбъркайте добре, за да се смесят.
Поставете кристалната захар и маслото в голяма купа. Разбийте с миксер на средна скорост, докато се получи хомогенна смес (за около 5 минути).
Разбийте в една чаша 1 ч. л. екстракт от ванилия с едно яйце. Добавете към сместа с брашното и разбърквайте, докато се смесят добре. Може да използвате и миксер на бавна скорост.
Поставете полученото тестото между два листа найлоново фолио. Разстелете го така че да получите блат с дебелина около половин сантиметър. Оставете тестото да отлежи за един час.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Изрежете бисквити от тестото с помощта на формичките и ги наредете в тава, върху която предварително сте поставили хартия за печене. Печете на 200 градуса в продължение на 8 минути или докато ръбчетата на бисквитите на добият приятен кафеникав цвята. Когато вече са готови, оставете ги в тавичката за около минута да се охладят. Отстранете ги от хартията и ги поставете върху решетка, за да се охладят напълно и отдолу.
За приготвянето на глазурата смесете пудрата захар, млякото и ¼ ч. л. екстракт от ванилия. Разбърквайте, докато получите гладка смес. Може да добавите оцветител, ако желаете, и да разбъркате добре. Нанесете глазурата върху изстиналите бисквити с помощта на шприц или найлонов плик, на който предварително сте изрязали едно от ъгълчетата.