През пролетта често говорим за пролетна умора, спад в енергийните нива и настроението. Това се дължи главно на по-изтощителния за организма зимен период. Затова и добре да заложим на по-богати на хранителни вещества продукти. Храната е лекарство в дългосрочен план, така че е важно да избираме оптималната такава. Кои са продуктите, които да избираме за максимална енергия, сила, по-добро настроение и по-добра мозъчна функция през пролетта? (За ползите от сезонното хранене може да прочетете тук).
10 пролетни супер храни:
Орехи
Орехите са богати на триптофан – това е аминокиселина, която помага на тялото да произвежда серотонин – хормон на щастието. Постоянната или поне честа консумация на орехи ще Ви спести антидепресантите, те са едно от най-добрите средства за повишаване на тонуса, концентрацията, енергията и настроението.
Аспержи
Аспержите са суперхрана и са дар на пролетта. За веганите те са един от най-добрите източници на фолати и В-витамини, които ще Ви държат далече от пролетната умора. Добавяйте ги леко сварени към паста, като гарнитура или салата – една чаена чаша е достатъчна.
Пролетният див чесън
И пресният, и особено дивият чесън са подправки, които трябва да добавяме към всяко ястие. Алицинът (активната съставка в чесъна) се съдържа и в двете разновидности и ни носи здраве и свалени килограми. Да, консумацията на чесън изпраща сигнали в мозъка, че вече сме сити. Пресният и дивият чесън имат много по-мек, фин и приятен вкус и аромат от изсушения такъв и се харесват на много повече хора и като цяло на кулинарите.
Бобови храни
Тогава, когато се опитваме да влезем във форма, бобовите храни идват на помощ. Те са богати на протеини и фибри – едно уникално съчетание. Тялото трябва да вложи голяма доза енергия, за да разгради бобовото зърно и да достигне до фибрите, съдържащи се в него. Затова и бобовите храни ни помагат в отслабването.
Спанак
Не пропускайте спанака през пролетта. Той е богат на желязо и е особено ценен, ако сте вегетарианци или вегани. Желязото е ключова съставка в червените кръвни телца, които доставят кислород до мускулите, тоест са важни при физическа активност. Чаша спанак на ден ни дава необходимата енергия, за да се преборим с пролетната умора.
Артишок
Ако изкачвате трудно стълбите, опитайте диета, включваща повече от по-екзотичния и непознат зеленчук. Артишоковите листа са богати на магнезий – това е минерал, включващ се в повече от 300 биохимични реакции в организма, включително генерирането на енергия. Ако не приемаме достатъчно магнезий, мускулите ни се уморяват много по-бързо. А статистиката сочи, че около 70% от хората не приемат достатъчно от минерала.
Сьомга
Сьомгата е супер храна, която има различни здравословни и козметични ползи. Консумирайте я и през пролетта. Тя ще спомогне кожата да се възстанови след по-трудния зимен период. Омега-3 мастните киселини освен това спомагат да се предотврати вредното въздействие на УВ-слънчевите лъчи, които унищожават колагена и предизвикват появата на бръчки. Действието на Омег-3 мастните киселини не се изчерпва с това – те балансират състоянието на кожата, като са подходящи при акне.
Ягоди
Кой друг, освен ягодите, може да е плодът на пролетта? – вкусни са, могат да се добавят към мляко, десерти, дори салати. Ягодите са изключително богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се справи с вредните въздействия на околната среда. Освен това са богати на витамин С – витаминът, който ще Ви осигури по-малко сухота и раздразнение на кожата, изтощена след зимния период. Може да използвате ягодите за ексфолиране на кожата на лицето, като просто ги намачкате.
Яйца
Яйцата са целогодишна суперхрана, но през пролетта можем да ги използваме, за да подобрим паметта си и функциите на мозъка. Жълтъкът съдържа холин, който помага на паметта. Едно яйце съдържа около 150 мг. холин, а дневната препоръчителна доза е 425 мг., така че смело се хвърляйте към тази така полезна храна – яйцата.
Боровинки
Боровинките са чудесни за паметта и функциите на мозъка. Съдържат антоцианин – вид антиоксидант, чиято способност да подобрява комуникацията между отделните клетки на мозъка е доказана.