Овесените ядки понякога са обвинявани за липса на вкус, но вкусът винаги може да им бъде придаден чрез смесването им с други храни, защото те наистина са изключително полезни. Нека превъзпитаме вкуса си, след като се запознаем с невероятните ползи на овесените ядки.
Защо трябва да включим овесените ядки в менюто си?
- Съдържат бета-глюкани, които са вид разтворими фибри, които забавят абсорбцията на въглехидратите в кръвообращението. Това по-бавно усвояване е важно, за да не се стига до резки спадове и покачвания на кръвната захар. Рязкото покачване на нивото на кръвната захар покачва нивата на инсулин, което кара тялото ни да трупа мазнини.
- Съдържат магнезий, който е важен минерал, участващ в ензимите и производството на енергия; предпазва от инфаркт чрез релаксиция на кръвните клетки и сърдечните мускули. Също така нормализира кръвното налягане. Има връзка между недостига на магнезий и депресията.
- Съдържат количество протеин, съизмеримо с това в семената от соя.
- Нискокалорични са – едва 150 ккал. в ¼ чаша, която ще ни е достатъчна за закуска.
- Имат ниско съдържание на глутен
- Грижат се за здравето на стомаха и чревния тракт
- Съдържат мазнини, които са ненаситени и са полезни за сърцето и осигуряват транспорт на мастноразтворими витамини като витамин А, D, E, K
Колко витамини и минерали има в овесените ядки?
Само с една купичка овесени ядки си набавяме голямо количество витамини и минерали:
- 7 мг. желязо
- 7,7 мг. магнезий
- 6,2 мг. цинк
- 2,1 мг. пантотенова киселина
- 1,5 мг. ниацин
- 0,18 мг. витамин В-6
Как да си приготвяме овесените ядки?
Въпреки неоспоримите им ползи, много хора все още ще опонират, че овесените ядки не са вкусни. Но всъщност ние можем да си ги направим такива, защото те са идеално средство за отслабване и прочистване на стомаха, а пролетта идва и трябва да се прочистим от натрупаните токсини и килограми. Овесените ядки са идеална закуска при хранителен режим и диета. Как да си ги приготвим бързо и вкусно?
Вариант 1 – солен: Смесваме половин купичка овесени ядки с половин кофичка нискомаслено мляко (по желание е възможно и с прясно мляко), разбъркваме и добавяме малко количество около 10 грама сурови ядки (тиквени, слънчогледови семки, натрошен бадем). Добавяме съвсем малко количество сол. По желание може да се добави смляно ленено семе или сусам. Изчакваме около 10 минути, за да омекнат ядките и се наслаждаваме на здравословна закуска.
Вариант 2 – сладък: Смесваме половин купичка овесени ядки с половин кофичка нискомаслено кисело мляко и разбъркваме. Добавяме половин чаена лъжичка мед и малко количество сушени плодове (отново около 10 грама, за да не превръщаме нискокалоричните овесени ядки в калорична бомба). Оставяме ядките да омекнат и подслаждаме сутринта си.
Вариант 3 – палачинки за почивните дни
Необходими продукти:
- 350 грама овесени ядки (фини) или брашно от тях
- 1 с. л сол
- 600 мл. мляко
- 2 яйца
- 1 с. л. сода бикарбонат
- Зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете ядките със сол и добавете млякото. Разбъркайте до гладка консистенция и оставете за през нощта, за да омекнат овесените ядки. На сутринта добавете яйцата и содата. Изпържете като обикновени палачинки от двете страни до златисто в леко намазан със зехтин тиган и се радвайте на по-мекия и пухкав вкус на овесените палачинки.