Джинджифилът е добре познато средство за преборване на настинките, но не само… През студените месеци все повече хора се обръщат към алтернативни методи за справяне с вирусите. Един чудесен начин да помогнете на организма си да се пребори с нашествениците е да му предложите качествена храна, почивка и чай от джинджифил. Освен полезните му свойства, той осигурява и така важните за организма течности.
Какво е джинджифил?
Джинджифилът е многогодишно растение, чиято полезна част е коренът. Много популярен е в кулинарията, но и в традиционната медицина.
Благодарение на своите активни съставки, джинджифилът е отлично средство за стимулиране на имунната система. Приеман под формата на чай, той тонизира организма и ускорява оздравяването при грипоподобни състояния.
Освен това притежава силен антиоксидантен ефект.
Ползи от приема на джинджифил:
- Подобрява храносмилането;
- Ускорява кръвообращението;
- Облекчава болките в стомаха и други неразположения (гадене, повръщане);
- Повишава нивата на HDL – "добрия“ холестерол;
- Понижава триглицеридите в кръвта;
- Действа противовъзпалително;
- Стимулира съпротивителните сили на организма;
- Ускорява възстановяването на мускулите след тренировка;
- Тонизира и повишава енергията;
- Подобрява паметта;
- Облекчава ПМС (предменструален синдром);
- Подобрява оросяването на мозъка;
- Ускорява изхвърлянето на токсини от тялото;
- Облекчава симптомите на настинка и грип – понижава температурата, намалява болката и потиска кашлицата;
- Бори се с главоболието.
Освен всички научно доказани ползи, джинджифилът се изследва като средство за борба с раковите клетки.
Съставки на джинджифила:
Всички тези забележителни свойства са възможни заради съдържащите се елементи в него – протеини, калций, фосфор, желязо, манган, витамини от група В, фолиева киселина, витамин С и други.
Как се използва джинджифил?
Джинджифилът се използва най-вече под формата на чай.
Тъй като коренът е с много наситен вкус и аромат, препоръчваме следната рецепта за чай:
- Джинджифил – 5-6 резенчета (тънки);
- Гореща вода – 500 мл.;
- Лимонов сок – от половин лимон;
- Мед или захар по желание.
Това количество е достатъчно за приготвяне на две порции чай. Поставяте нарязаните на ситно резенчета джинджифил в дълбок неметален съд и ги заливате с горещата вода. Покрийте с капак или чиния за 15 минути, прецедете запарката и подсладете.
Препоръчваме да не пиете чая вечер, тъй като тонизира и може да имате трудности със заспиването.
Ако за пръв път опитвате такъв чай, съветваме Ви да направите половин доза, за да се уверите, че Ви харесва, тъй като е с много специфичен вкус и аромат.
Екстракт от джинджифил се съдържа и в редица хранителни добавки, основно насочени към понижаване на теглото. Той стимулира изгарянето на мазнините и е натурален продукт за поддържане на добра форма.