Охлаждащи факти за любимия десерт:
3000 г. пр. н. е.
Древен Китай. Създаден е първият сладолед. Придворните готвачи на император Танг му приготвяли смес от лед и мляко с парченца портокал и зрънца нар.
380 г. пр. н. е.
Бащата на медицината, гръцкият лекар Хипократ, за пръв път съобщава за ползата от продукта. Той съветвал пациентите да консумират замразен крем, който, според него, подобрявал самочувствието.
IV век пр.н.е.
За да се достави удоволствие на Александър Македонски със сладолед, се устройвали специални щафети от роби, които на бегом донасяли лед от планинските ледници.
1295 г.
Венецианският пътешественик Марко Поло донесъл от Китай в Европа рецептата за плодов сладолед — охладено плодово пюре.
1850 г.
Починал 12-ят президент на САЩ Закари Тейлър — в горещ ден той изял прекалено много сладолед. В света на учените за пръв път започват да се появяват изказвания за неговата вреда.
1950-те години
Група британски учени, сред които била и младата Маргарет Тачър, измислила способ за получаване на «мек сладолед». Като направила кариера с него, дамата се обърнала към политиката.
1990-те години
В Украйна започва производство на сладолед със свинска мас.
2001 г.
Немски учени идентифицирали цял ред полезни свойства на сладоледа. Оказва се, че той стимулира производството на серотонин от организма, който помага да се справяме със стреса и депресията, отнема нервното напрежение и преумората. Освен това млякото или сметаната, от които се произвежда сладкият продукт, съдържат L-триптофан – ефективен природен транквилант, който също така помага да се справим с безсънието.