Още от съвсем малки ни се повтаря, че трябва да дъвчем храната добре, преди да я глътнем. И макар че никой не ни обяснява защо се прави, децата слушат и правят каквото им казват по-големите, все пак те знаят най-добре. Когато пораснем обаче, забързаното ежедневие ни увлича в своите тежки прегръдки и забравяме за съветите за дъвченето. Повечето хора нямат време да хапнат, какво остава да дъвчат повечко? Време е обаче да разясним защо трябва да се дъвче повечко и какво означава "да се дъвче добре“.
Какво означава "да се дъвче повечко“?
Мнението колко точно трябва да се дъвче една хапка е различно, някои специалисти казват 30 пъти, други 40 пъти. В специално лекарско предаване гост лекар сподели, че обикновено хората дъвчат не повече от 15 пъти една хапка, а ако започнат да я дъвчат само с 10 пъти повече, ще има много ползи върху нашия организъм. Първо, ще се отделят повече фибри от храната, второ, ще намалим риска от стомашно-чревни болести, трето, по този начин храната няма да се "лепи“ толкова на нежелани места, и четвърто, така дори ще намалим количеството храна, която се приема. Колко много ползи от малко повече дъвчене на храната!
Подробно за ползите от дъвченето!
- Сега, нека да разгледаме по-подробно нещата. Нека да обясним защо ще имаме по-малко болки в стомаха, ако дъвчем повече. Когато гълтаме големи недобре механично обработени хапки, "измъчваме стомаха“. Така се налага той да преработва храната повече време и с повече усилия. Това често води до киселини и язви заради силните стомашни киселини.
- Повечето дъвчене предизвиква по-голямо количество слюнка де се отделя в устната кухина. Колкото повече дъвчем, толкова повече слюнка се смесва с вече раздробената хапка, а това е много полезно за организма. Сега ще уточним и защо! Знаете ли какво представлява слюнката? Освен че е средство, с което да се преглътне по-лесно хапката, в нея се съдържат ензими, които започват разграждането на храната. Колкото повече слюнка, толкова по-малък е рискът храната да ферментира в храносмилателната система.
- Знаете ли защо когато дъвчем бавно, консумираме по-малко количество храна? Специалистите в тази област твърдят, че това е заради хормон, който започва да се отделя чак след 20-тата минута на храненето. Затова когато хапнем бързо, не чувстваме ситост, а след известно време ни става тежко и усещаме ужасни болки в стомаха. Това е и причината диетолозите да съветват да дъвчем повечко, когато правим даден вид диета.
- Проблемът е, че не само когато сме на диета, трябва да хапваме бавно, а винаги. Дори и да Ви се струва досадно, трябва да се дъвче добре. Тоест поне по 25-30 пъти, ако може и повече. Когато решите, че е време за хапване, трябва да отделите поне 30-40 минути и да се нахраните бавно и спокойно, за да може Вие да сте сити, да имате прекрасни форми и здрав стомах. Защо да не се дъвче повече, ако организмът ще се чувства по-добре?