Често се случва да използваме едни и същи продукти за приготвянето на едни и същи ястия. Това със сигурност омръзва и се нуждаем от освежаване на традиционните рецепти, които използваме ежедневно.

Шаран на фурна с винен сос

Традиционно приготвяме тази мазна и изключително полезна риба, увита в тесто. Нестандартният винен сос обаче може да се окаже много вкусен.

Шаран на фурна с винен сос.

Необходими продукти:

  • 1,5 котлети от шаран
  • 50 мл. зехтин
  • 250 мл. бяло вино
  • 2 с. л. лимонов сок
  • Зехтин за намазване
  • Сол и черен пипер на вкус

За соса:

  • 100 грама лук
  • 2 скилидки чесън
  • 400 грама белени домати от консерва
  • 2 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Рибните котлети се подсушават добре с домакинска хартия и се подреждат в предварително омазнена тава. Подправят се със сол и черен пипер и се поръсват с няколко капки лимонов сок. Поливат се със зехтина и се пекат 45-50 минути в загрята на 180 градуса фурна. По време на печенето се налива бялото вино.

Ситно нарязаният лук се запържва в загретия зехтин, подходящ за пържене, до златистокафяв цвят. Прибавят се накълцаният чесън, нарязаните на едро домати заедно със соса, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да ври 20 минути до задушаване. Ако е необходимо, се налива малко вода.

Котлетите се поднасят със соса, а за гарнитура могат да се използват варени или печени картофи.

Бобена салата с карамелизирани моркови

Необходими продукти:Карамелизиарани моркови за салата с боб.

  • 4 моркова
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 консерва червен боб (400грама)
  • 1 консерва бял боб (400грама)
  • 50 мл зехтин Екстра върджин
  • 3 с. л. сок от лимон
  • 1 връзка копър
  • 1 щипка захар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин, подходящ за пържене

Начин на приготвяне:

В тиган с дебело дъно се загрява зехтинът за пържене. Морковите се белят, нарязват се на тънко и се запържват на умерен огън заедно със захарта, докато започнат да се карамелизират. Добавят се двата вида боб, предварително отцедени, и нарязаният на ситно копър. Запържва се за около 5 минути и се прехвърля в купа. Добавят се нарязаните на ситно червен лук, зехтинът, лимонът, овкусява се със сол и черен пипер. Салатата се оставя леко да се охлади и се сервира.

Боб на фурна със сметана

Необходими продукти:

  • Боб на фурна със сметана. 1 голяма консерва боб (800 грама)
  • 100 грама бекон
  • 100 грама лук
  • 1 малък домат
  • 200 гр. доматена паста
  • 50 мл. готварска сметана
  • 1 с. л. брашно
  • 1 с. л. суха мащерка
  • 2 с. л. зехтин
  • ½ с. л. лют червен пипер
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязаният на ситно лук се запържва в зехтина до златисто. Прибавя се беконът, нарязан на тънки лентички. Пържи се кратко. Поръсва се с брашното и малко след това се добавя доматената паста. След като заври, се слага отцеденият и изплакнат боб. Поръсва се с мащерка, лют червен пипер, сол и черен пипер. Сместа се разбърква, оставя се на огъня за кратко, след което се отмества настрана. Прибавя се готварската сметана и бобът се прехвърля в по-малък намазнен огнеупорен съд. Покрива се с резените домати и се пече 20-25 минути в загрята на 200 градуса фурна. Сервира се веднага.

Паста със сос от леща

Необходими продукти:Пълнозърнеста паста със сос от леща.

  • 400 грама пълнозърнеста паста
  • 80 гр. леща
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. счукани ядки
  • 1 дафинов лист
  • 1 с. л. нарязан копър
  • едро смлян черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Зехтинът се сгорещява в голям тиган и в него за кратко се запържват нарязаният на ситно чесън и ядките. Налива се малко вода и след като заври, се слагат дафиновият лист и лещата. Вари се около 20 минути на умерен огън, докато лещата омекне. Междувременно пастата се слага във вряща подсолена вода и се вари около 10 минути. След като лещата се свари дотолкова, че да стане сос, се овкусява със сол и черен пипер и се дърпа от огъня. Слага се отцедената паста и малко от водата от варенето, разбърква се, поръсва се с копъра и се поднася със свежа салата.

Сьомга със спанак в бутер тесто

Необходими продукти:Съомга в бутер тесто със спанак.

  • 500 гр. филе от сьомга
  • 300 гр. пресен спанак
  • 2 скилидки чесън
  • 500 гр. бутер тесто
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. нарязан на ситно копър
  • сол и черен пипер
  • 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Чесънът и спанакът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в сгорещения зехтин и се готвят 5 минути под капак. Филетата сьомга се почистват от кожата и костите и се поръсват със сол и черен пипер. Бутер тестото се разстила, върху него се поставя рибата. Поръсва се с копъра и се покрива със спанака. Завива се на руло, като краищата се притискат, за да не се отворят по време на печенето. Рулото се маже с разбитото яйце и се пече за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. Когато е готово, рулото се нарязва и се поднася.

Пълнени чушки с маслини и сушени домати

Пълнените чушки съществуват традиционно в българската кухня. Обичаните рецепти с ориз и кайма или със сирене и яйца могат да бъдат и осъвременени, без да се губи традициоността и вкуса.

Необходими продукти:Червени чушки за пълнене.

  • 1 пакет дребни сушени чушки (14 броя)
  • 50 грама сушени домати от буркан
  • 150 грама маслини Каламата
  • 150 грама зелени маслини без костилка
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. доматен концентрат
  • 250 грама булгур – едър, с варене
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 100 мл. зехтин
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Чушките се заливат с вряла вода и се оставят да омекнат. Лукът и чесънът се режат на ситно. Маслините Каламата се почистват от костилката, заедно със зелените маслини се нарязват на ситно. Сушените домати се накълцват. Лукът и чесънът се запържват в 60 мл. от зехтина, към тях се добавят двата вида маслини и сушените домати и се запържват за кратко. Добавят се доматеният концентрат и булгурът, наливат се 600 мл. вода или зеленчуков бульон и се добавят измитите и наситнени копър и магданоз заедно с дръжките. Овкусява се с черен пипер. Щом булгурът набъбне, съдът се оттегля от огъня. Попарените чушки се отцеждат от водата и се пълнят с ароматната смес. Подреждат се в гювеч, сипват се 250 мл. вода, поливат се с останалия зехтин и гювечът се похлупва. Пекат се на 220 градуса, като фурната не трябва да е загрята предварително.