Палачинките са страхотна закуска за почивните дни, но ако са приготвени със зеленчуци, могат да са и основно ястие. Също така са и добро средство да експериментираме с различни продукти, за да ги направим по-вкусни, по-нестандартни и по-здравословни.
Палачинки с броколи
Необхидими продукти (за 4-6 порции):
- 300 гр. броколи
- 200 гр. карфиол
- 200 гр. зелен фасул
- 1 червена чушка
- 150 гр. пълнозърнесто брашно
- 2 яйца
- ½ пакетче бакпулвер
- 1 с. л. захар
- ½ ч. л. бахар на прах
- 250 мл. прясно мляко
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
Броколите, карфиолът, зеленият фасул се сваряват леко в подсолена вода, отцеждат се, оставят се да се охладят и се режат на дребно. Чушката се почиства, измива се и се нарязва на малки кубчета. Брашното се смесва с бакпулвера и бахара, прибавят се млякото, жълтъците от яйцата и захарта и се разбъркват с помощта на миксер. Сместа се оставя за 10-15 минути и след това постепенно се добавят белтъците. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус, прибавят се зеленчуците и се разбърква внимателно. От готовата смес се пържат палачинките.
Втори вариант
Сварените зеленчуци се овкусяват със сол и черен пипер и се добавят като гарнитура. А сместа от брашното, яйцата, млякото, бахара и бакпулвера се изпържва самостоятелно.
Палачинки с картофи
Необхидими продукти (за 4-6 порции):
- 400 гр. картофи
- 250 гр. тиквички
- 150 гр. моркови
- 2 яйца
- 2 с. л. пълнозърнесто брашно
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за пържене
- нискомаслена заквасена сметана
- пресен лук
Начин на приготвяне:
Картофите, тиквичките и морковите се обелват и измиват. Картофите и тиквичките се поръсват със сол и се оставят да пуснат излишната вода за 30 минути. След това всички зеленчуци се настъргват. В голям съд се разбиват яйцата и брашното и към тях се добавят зеленчуците. Сместа се овкусява със сол и черен пипер. Приготвя се смес, с която палачинките се сервират: заквасена сметана и нарязан пресен лук. Палачинките се пържат до златистокафяво в голям загрят и предварително намазан със зехтин тиган.
Палачинки със спанак
Необхидими продукти (за 4 порции):
- 250 гр. бейби спанак
- 150 гр. сладка царевица от консерва
- 1 яйце
- 2 белтъка
- 40 мл. бита сметана
- 150 гр. пънозърнесто брашно
- 75 гр. фино бяло брашно
- ½ пакетче бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. пудра захар
- зехтин
Начин на приготвяне:
Почистеният и измит спанак се сварява в подсолена вода. Отцежда се, охлажда се и се реже на ситно. Царевицата се изцежда и се оставя да изсъхне. Яйцето се смесва с белтъците и битата сметана. Прибавят се двата вида брашно, бакпулверът, солта и пудрата захар. Всичко се обърква добре и се оставя за 15 минути. После се добавят спанакът и отцедената царевица и се разбъркват. В неголям тефлонов тиган се сипва дебел пласт от сместа. Пържи се на умерен огън до златисто.
Палачинки със зеленчуци и пиле по корейски
Необходими продукти:
- пилешко филе 200 грама
- 2 яйца
- 2 чаши пълнозърнесто брашно
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 тиквичка
- 3 супени лъжици соев сос
- 1 с. л. захар
- зехтин за пържене
- сол и пипер
- 1 с. л. балсамико
Начин на приготвяне:
Загрейте тигана, намазан със зехтин, и изпържете пилешкото филе, поръсено със сол и пипер, до златисто от двете страни – 5-10 минути.
За сместа за палачинки смесете яйцата, брашното и половин чаша вода. Разбъркайте до образуването на гладка смес. Измийте, почистете и добавете моркова, тиквичката и лука. След като пилешкото е готово, добавете го към сместа. Върнете тигана на котлона и изпържете палачинките от двете страни – около 3 минути на страна. Смесете 1 с. л. балсамико, 3 с. л. соев сос и 1 с. л. захар и сервирайте като сос към палачинките.
Вариант 2
Пилешкото филе се смесва със зеленчуците и всичко се запържва. Палачинките се пържат отделно и се сервират с гарнитурата и соса.