В тази статия ще дадем повече информация защо плодовете и зеленчуците са толкова важна част от хранителния режим при бременност и какво количество трябва да се консумира.
Заредени с основни хранителни вещества и пълни с фибри, плодовете и зеленчуците са неразделна част от всяка здравословна диета и трябва да присъстват в изобилие в кухнята, особено ако сте бременна.
Хапнете няколко резенчета пъпеш или купичка с ягоди за закуска и ще предоставите на бебето си витамини и минерали за растеж, като същевременно поддържате и себе си в добра форма. Можете да подсилите ефекта, като добавите малко протеин, съдържащ се в изварата например. Така ще си подсигурите устойчив прилив на енергия за целия ден.
Ключовите витамини на тази група храни включват: бета-каротин, необходим за развитието на клетките и тъканите на Вашето бебе, зрението му и имунната система; витамин С от решаващо значение за костите и зъбите на бебето, както и колаген за съединителната тъкан; калий, който помага за контрола на кръвното налягане; фолиева киселина, която помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба и гарантира здравословно тегло при раждане.
Съдържанието на фибри в плодовете и зеленчуците също осигурява редица предимства при бременност, включително поддържане на перисталтиката на червата. Това помага за предотвратяване на запек и хемороиди, два от основните здравословни проблема по време на бременността.
Какво количество трябва да се консумира?
Трябва да се храните възможно най-често, опитайте се да се изяждате 2 купички плодове и 2 купички и половина до 3 зеленчуци на ден. Ето какво имаме предвид:
- 1 купичка сурови или сварени зеленчуци;
- 2 купички сурови зеленолистни зеленчуци (или 1 купичка зеленолистни зеленчуци и половин купичка други зеленчуци);
- 1 купичка сурови, консервирани или замразени плодове;
- 2 малки банана или 1 голям;
- половин купичка сушени плодове;
- 1 среден плод (портокал, круша или грейпфрут, 2 големи сливи, голяма ябълка);
- 1 чаша 100% плодов сок, зеленчуков сок или микс;
- За максимален ефект включете и листни зеленчуци, както и бобови растения в менюто си два до три пъти седмично;
- Най-добре е да консумирате пресни плодове, но замразените и дори консервите също са добър избор (стига да избягвате плодове, пакетирани в сладка течност). Освен ябълките, портокалите и бананите, Ви предлагаме и няколко други вкусни и питателни възможности:
Плодове
Кайсии, боровинки, пъпеш, череши, грейпфрут или сок от грейпфрут, грозде, гуава, киви, манго, папая, круша, ананас, малини и къпини, ягоди, мандарини, диня.
Зеленчуци
Аспержи, авокадо, цвекло, чушки, броколи, зелен грах, зеленолистни (като зеле, маруля, спанак, айсберг), магданоз, картофи, домати, тиква.
Няколко лесни начина да добавите повече плодове и зеленчуци към диетата си
- Дръжте плодовете и зеленчуците измити и готови за ядене, така че лесно да можете да си грабнете купичка с тях и да похапнете.
- Приготвяйте ястия, които включват редица зеленчуци, като например миш-маш, омлет и салати (плодова салата също става).
- Запечете зеленчуците в тава или на скара за подобряване на вкуса.
- Зеленчуците, които Ви останат от приготвянето на ястие, си приберете и си направете салата за следващия ден.
- Направете си дресинг или някакъв сос с ниско съдържание на мазнини за плодовете и зеленчуците.
- Използвайте билки и подправки, за да добавите повече вкус към Вашите зеленчуци.
- В хладилника съхранявайте плодовете на място, където лесно ще ги забележите – например отпред и в средата на хладилника, а не отзад, скрити зад други продукти.
- Добавете си плодове към Вашите зърнени закуски, палачинки или гофрети.
- Направете си смути с кисело мляко, плодов сок и плодове като ягоди, банани, боровинки, папая, манго и други.
- Бъдете креативни. Опитвайте нов плод и зеленчук всеки път, когато пазарувате хранителни стоки.