Много малко се знае за семената от чиа и почти изглежда сякаш са съвсем наскоро открити, но в интерес на истината още по времето на древни народи като ацтеките, инките и маите се е знаело за многото ползи и добродетели на това мъничко растение. По-ценно от злато, те го ползвали, за да допълват диетата си, за лекарство, дори за ритуали.
Какво е чия (чиа)?
Растението чиа много наподобява по вид градинския чай, с разликата, че е много по-дребно. Малките и твърди семенца, срещащи се предимно в топли точки като Мексико, Гватемала, Южна и Централна Америка, са плодчетата на растението, а името му всъщност е общото название на два от трите вида Салвия, които могат да се отглеждат като дива култура. Много е трудно да се определи дали Чиа спада повече към семейство ядки, или по-скоро към зърнените култури, но което и да изберете, няма съмнение, че тези безценни семенца ще променят живота и здравето Ви. Витамини, минерали, фибри, протеини, антиоксиданти, а това дори не е всичко. Ако и Вие като много други преди Вас досега сте използвали чиа само за декорация на дома си, в следващите няколко точки ще разберете защо трябва да свалите дребните семена на чиа от рафта и да ги сложите в чинията си.
Защо наричаме това южно растение суперхрана?
Както споменах и по-горе, за великите ни предци чиата е била по-ценна дори от златото. Това ни кара да се запитаме какво толкова специално са намерили у нея, че да я обявят за достойна дори като дар за Боговете. В онези времена, когато хората е трябвало сами да набавят храната си, чията е била кралицата на енергийните храни. Индианците са я нарекли "храна за бягащи“, защото действа на организма като гориво, както е бензинът за колите. Благодарение на количествата калций, фосфор, бор, желязо, цинк, калий, манган и натрий, които съдържа, чиата повишава издръжливостта на организма и му дава незаменим прилив на енергия. Заради съдържанието на наситени и полиненаситени мастни киселини, а също така и на омега 3-мастни киселини, тя изключително много подобрява физическото състояние на тялото. Антиоксидантите в малките семена надминават три път по свойства дори тези, намиращи се в боровинките. Протеинът им е два пъти повече от този на повечето зърнени храни. Съдържат два пъти повече калий от бананите и до пет пъти повече калций, отколкото млякото. Звучи добре, нали?
За какво още е полезна чиата?
Вече стана ясно колко невероятна храна е чиата. Полезните й съставки са безбройни, а действието й – несравнимо. Тя не само дава на тялото ни неизчерпаемата енергия, от която са се нуждаели предците ни, за да оцеляват, но също така лекува и много от заболяванията, с които се борим.
- Помага в борбата със сърдечно-съдовите болести.
- Подобрява детоксикацията на организма.
- Бори се с наднорменото тегло и натрупването на мазнини.
- Подобрява паметта, лекува депресията, повишава умственото развитие.
- Подобрява работата на червата.
- Повишава имунитета.
- Понижава нивата на кръвната захар и холестерола.
- Бори се с напрежението и стреса.
И така, след като разгледахме чудодейните свойства на праисторическата чиа, остана само да Ви дам няколко примерни рецепти и да оставя на Вас да се радвате на резултатите!
Мляко с чия:
- 4 лъжици семена от чия
- 2 лъжици сурови орехи
- 2 лъжици суров сусамов тахан
- 2 лъжици мед
- 1 лъжица екстракт от ванилия
- 5 чаши вода
Семената и орехите се накисват в стъклен съд за няколко часа в 3 чаши вода. Изсипват се в блендер, разбъркват се на средна скорост, а междувременно се прибавят останалите продукти. Съхранява се в хладилник.
Пудинг от чия:
Вземете шейкър и вътре смесете:
- 1 чаша вода
- ½ чаша бадеми
- 1 банан
- 3 фурми
- щипка хималайска сол (по желание)
- ¼ супена лъжица канела
- 1 лъжица какао на прах (по желание)
- ¼ купичка чиа семена
Оставете семената да омекнат за около 10-15 минути, разбъркайте отново и се насладете на страхотния вкус!
Чията също може да се използва като подправка. Поръсете я върху салати, риба, супи, задушени зеленчуци, добавете я към киселото си мляко или плодовата салата. Чиата има съвсем лек вкус на ядка и идеално ще допълни всяко ястие.