Вече знаем, че храни като чипс, бисквити и солети съдържат големи количества сол. Дори обаче да не ядем тези храни, е възможно да приемаме много сол дневно, без дори да го осъзнаваме. Ние не подозираме, че много храни като гевреците, зърнените храни и дори някои видове извара съдържат много сол. Според повечето диетолози дневната доза сол не трябва да надхвърля 2300 мг., а хората с високо кръвно налягане трябва да се ограничат до 1500 мг. дневно. Ето и някои много коварни източници на сол, с които трябва да внимаваме.​

СосовеЗа никой не е изненада, че марината и салатните дресинги съдържат сол, но вероятно ще ви шокира всъщност колко е голямо това количество.

За никой не е изненада, че марината и салатните дресинги съдържат сол, но вероятно ще Ви шокира всъщност колко е голямо това количество. Две супени лъжици салатен дресинг или сос барбекю могат да съдържат 300 мг. сол (около 15% от препоръчителната дневна доза). Същото е и с маринатата, която само в една супена лъжица може да събере 20% от препоръчителната дневна доза сол. А една супена лъжица марината дори не е достатъчна да покрие едни пилешки гърди.

Сирене котидж (вид извара)

Знаем, че повечето сирена са солени, но има и видове извара, които съдържат доста сол.

Знаем, че повечето сирена са солени, но има и видове извара, които съдържат доста сол. В 100 грама сирене котидж например се съдържат около 400 мг. сол (близо 20% от препоръчителната дневна доза). Затова трябва да внимаваме и да купуваме от този вид извара с ниско съдържание на сол.

Мюсли

Мюслите могат да бъдат един здравословен начин да започнете деня си. Но много от тях съдържат от 180 до 300 мг. сол на порция – до около 12% от дневната доза. По-добър избор от мюслите е обикновената овесена каша, гарнирана с плодове.

Сладкиши

В една средно голяма поничка, например, може да има над 200 мг сол, което е около 10% от допустимото за деня.

Знаем, че пакетираните сладкиши и поничките съдържат много захар, но освен това в тях има и сол. В една средно голяма поничка например може да има над 200 мг. сол, което е около 10% от допустимото за деня. При направа на сладкиши се разчита на натрия като консервант, а освен това се слага сол и при самото печене. Като добавим и съдържащите се в тях мазнини (най-често трансмазнини), разбираме защо тези лакомства са толкова вредни.

Горещ шоколад

Сгряващата напитка е чудесен начин да получите своята дневна доза шоколад, без да приемате много калории, тъй като едно пакетче съдържа само между 80 и 100. Но една чаша горещ шоколад също така съдържа и 7% от препоръчителната дневна доза сол. Ако сте на диета, ограничаваща солта, то е добре да избягвате приема на тази иначе много вкусна напитка.

Питки

Хлябът е един от основните източници на сол в нашата диета. Една голяма хлебна питка или геврек например може да съдържат до 450 мг. сол или около 20% от препоръчителното количество, което трябва да приемаме дневно. Добре е да не прекаляваме с тази храна, ако ограничаваме солта.

Сандвичи

 Ако сметнем количеството сол в питката, сиренето, колбаса и евентуално киселите краставички и кетчупа, ще открием, че един сандвич спокойно може да съдържа до 900 мг, което е почти половината от препоръчителната дневна доза сол.

Едва ли сме се замисляли всъщност колко много сол може да съдържа един сандвич. Ако сметнем количеството сол в питката, сиренето, колбаса и евентуално киселите краставички и кетчупа, ще открием, че един сандвич спокойно може да съдържа до 900 мг., което е почти половината от препоръчителната дневна доза сол. Разбира се, всичко е в наши ръце и трябва внимателно да подбираме продуктите, когато си правим сандвич.

Сурови пилешки гърди

Суровите пилешки гърди си имат една тайна – те често се инжектират със солена смес, която подобрява вкуса им. Ако се стремим към бедно на сол меню и ни се хапват пилешки гърди, е важно внимателно да прочитаме етикета, на който трябва да пише "без подобрители“.​