Мангостинът е изискан и благороден плод, които влиза в списъка на супер плодовете в света.

Мангостин

Мангостин /Garcinia mangostana/ е плодът на едноименното пирамидално дърво, което достига височина от 6 до 25 метра. Представлява цитрусов плод със странна форма, наричан още "Кралицата на плодовете“. Той е пурпурен, кремав, с намек за праскова. Мангостинът се консумира в прясно състояние, добре охладен, заедно със семките.
Този супер плод с пурпурен цвят има специфичен вкус и отлични хранителни, здравословни и диетични качества. Мангостинът е изискан и благороден плод, който влиза в списъка на супер плодовете в света. Използва се в медицината от векове. Мангостинът съдържа голямо количество ксантони (мощни антиоксиданти), калций и витамин С. Освен това в състава му влизат още около 40 различни ксантони, което го прави най-богатият и дори единствен източник на тези невероятно полезни фитонутриенти. Да не забравяме и високо съдържание на витамин С, витамини от В-групата, никотинова киселина, магнезий, калий, манган.

Този благородник сред плодовете е истинско лечебно чудо. Благодарение на своите съставки мангостинът предпазва от загуба на костна маса, намалява риска от възникването на различните видове рак, понижава нивата на холестерола, забавя процесите на стареене, подобрява състоянието на кожата. Мангостин има силата да укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система, облекчава неприятните симптоми на менопауза, подпомага поддържането на висок имунитет, предпазва организма от развитието на различни инфекции, има добро затягащо действие. Мангостинът може да помогне в лечението на диабет, катаракта, атеросклероза, високо кръвно налягане, възпалителни заболявания на червата, остеопороза и хепатит. Той поддържа киселинния и електролитния баланс в организма.

Райска ябълка

Райската ябълка е страхотен плод - витаминозна бомба, известна с лечебните си свойства от векове.Не всички харесват райската ябълка, но трябва да признаем, че тя е уникален плод, при това толкова полезен и не заслужава да се пренебрегва. Страхотният плод е витаминозна бомба, известна с лечебните си свойства от векове. Името на райската ябълка идва от гръцкото "Диоспирос", което означава "Божествен огън". Името и идва от жълто-оранжевия до наситено червен цвят на плода. Райската ябълка много прилича на домат. Всички сортове на райската ябълка са ароматни, но има и такива, които са леко стипчиви, нестипчиви, смесени с различни нюанси на тръпчивост. Райската ябълка има богато съдържание на витамини: А, С, Р, Е и от групата В, както и минерали: калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, повече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност.

В древните времена с райска ябълка са лекували скорбут или т.нар. заболяване на венците, причинено от липсата на витамин С. Освен това сокът от райска ябълка помага и при настинки и кашлица. Уникалният и вкусен плод е полезен при анемия, заболявания на щитовидната жлеза и нарушения в стомашно-чревния тракт. Райската ябълка има чудесно общоукрепващо и тонизиращо действие. Приблизително 80-90% от захарите, съдържащи се в райската ябълка, са фруктоза и поради този факт тя е полезна за страдащите от захарен диабет.

Лангсат

Плодовете на Лангсата са богати на витамин С , тиамин и рибофлавин.Лангсат е плодно дърво от семейство Meliaceae, което расте свободно в горите на Суматра. Дървото достига от 8 до 16 метра и започва да ражда плодове едва когато достигне 12-15 години. Плодовете му имат яйцевидна форма, с около 5 см. в диаметър и обикновено растат на гроздове. Отвън имат кафява обвивка, а отвътре са прозрачни и твърди. Вкусът на плода прилича много на този на грейпфрута. Ако се изсуши външна обвивка на плода и се запали, се отделя ароматен дим, който прогонва хапещите насекоми. А отвара от изсушени кори на дървото може да се приема при малария или дизентерия.

Плодовете на Лангсата са богати на витамин С , тиамин и рибофлавин. Също така и на минерални вещества като желязо, калций и фосфор. Лангсатът съдържа голямо количество захар и въглехидрати.

Високото съдържание на рибофлавин в лангсата го прави полезен при мигрена. Ниацинът в комбинация с витамин С в плода могат да намалят лошия холестерол в кръвта, като помагат за увеличаването на добрия. Горчивите семена на лангсата пък се използват за лечение на язва.

В традиционната медицина смачканите семена на плодовете могат да помогнат за премахване на въшки, действат противоглистно и намаляват високата температура. Но това не е всичко плодовете помагат за подобряване на съня, на паметта и мозъчните функции също. Определено лангсат е един екзотичен плод, който си заслужава да бъде опитан. Той притежава невероятна комбинация от вкусови и здравословни качества.

Черимоя

Черимоя е позната още като златна перуанска ябълка и се отличава от останалите тропически плодове с уникалния си вкус, прекрасен аромат и атрактивен външен вид.Черимоя е позната още като златна перуанска ябълка и се отличава от останалите тропически плодове с уникалния си вкус, прекрасен аромат и атрактивен външен вид. Непременно трябва да опитате Черимоя, тъй като тя заема достойно място в здравословното хранене.

Дървото на черимоя расте в долината на Андите над 1500 метра надморска височина. Този плод има зелено-кафява матирана кожа. Повърхността й е грапава, а вътрешността на плода е кремава. Вкусът на черимоя напомня този на комбинация от банан с ананас и има около 10-20 черни семена с големината на фасул, които са силно отровни.
Вътрешността се консумира предимно в суров вид. Плодът е богат на белтъчини и гроздова захар. Освен това на витамините А, С, Е и В6, минералите калий, натрий, фосфор, калций, магнезий и други, аспарагинова и глутаминова киселина, лизин, тирозин и други полезни вещества.

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и витамини, черимоята има слава на много вкусен и полезен плод. Може да осигури редица ценни за организма вещества, но може и да бъде много опасен плод, тъй като вече споменахме, че семената са отровни и задължително трябва да се премахват, преди да се консумира плодът.

Рамбутан

Рамбутан е екзотичен плод, голям колкото кестен.Рамбутан е екзотичен плод, голям колкото кестен. Много популярен в Югоизточна Азия. Наричан е още "космат личи“ заради външния си вид, а вкусът му се приближава до този на пъпеш и желиран бонбон. Кората му е виненочервена, подобна на пергамент, с вълнообразни, меки, четинести власинки или бодли. Консумира се в прясно състояние, като за целта се разрязва странично и месестата част се изважда. Плодът е сладък и сочен – изключително богат на важни минерални вещества и витамин С. Рамбутан е истинско тропическо растение, което расте във влажните и топли области на Индия, Виетнам и Малайския архипелаг.

Рамбутанът е много добър източник на витамини и минерали, сред които витамин С, желязо, фосфор и калций. Съдържа мазнини,протеини, фибри и въглехидрати. Съставът на този плод го прави изключително ценен за здравето на човека. Ако спазвате някакъв хранителен режим и целта Ви е да отслабнете, рамбутанът е идеалният плод за Вас, защото ще Ви помогне в борбата с килограмите.

Благодарение на него не само можете да отслабнете здравословно, но и освен това помага при лечението на диабет. Подпомага функцията на храносмилателната система и намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. Балансира добрия и лошия холестерол, а ако се консумира редовно, помага и за регулиране на нивата на кръвното налягане. Заради високото съдържание на полезни вещества рамбутанът поддържа кожата и косата здрава и красива.
Екзотичните плодове могат да бъдат изключително полезни