Днес е Велики четвъртък. Днес в православната църква се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет. На този ден са се случили три от най-важните събития на Христовите страсти тайната вечеря на Исус с неговите ученици, произнасянето на молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Според обичаите на Велики четвъртък сутринта се боядисват великденските яйца. Винаги първото яйце се боядиса в червено, с него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се съхранява в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на цялото семейство.
Според обичаите на Велики четвъртък сутринта се боядисват великденските яйца.
Различните държави са боядисвали яйцата с различни цветове. В Гърция например са боядисвали яйцата с червен цвят, символизиращ кръвта на Христос. В Германия и Австрия са предпочитали зеления като символ на чистотата. В славянските страни често върху яйцата са изобразявали символите на волята – кръстът, икони.
Тази година ние решихме да боядисаме яйцата си с натурални продукти. За целта най-често се използват лучени обелки. Яйцата, боядисани с тях, стават с жълт или кафяв цвят. Други продукти, които можете да използвате за боядисването на яйцата, са кафе, зелен чай, черен чай, цвекло, морков, дъбова кора, листа от бреза, орехови черупки. От цветно зеле можете да си направите дори и син цвят. А за зелен цвят опитайте с листа от коприва и спанак. Много отдавна това е бил начинът да се боядисват великденски яйца, защото е безвредно и достъпно за всеки. Днес и ние ще спазим част от традициите.

Подготовката и методът на получаване са различни цветове, а периодът трябва да е съобразен с интензитета на пигмента. Комбинацията на различни естествени оцветители може да засили или промени цвета. Естествените бои не са така ярки като синтетичните, но намазването с растителна мазнина след окончателно изсъхване придава блясък.

Как да боядисаме яйцата си за Великден с натурални бои?

В зависимост от състоянието и количеството на продуктите и пигментиращото вещество в тях зависи и концентрацията на тоновете:

За да получите червен цвят, сложете обелките на 10 глави червен лук в 1 литър вода и варете, докато не остане 1/3 от водата. Изчакайте да изстине и добавете по 1 с. л. сол и оцет. Потопете яйцата и ги оставете за час, като ги обръщате от време на време.
Ако искате светло червено – две шепи цвят от мак се варят в 2 л. вода заедно с яйцата в продължение на 20 минути.
За тъмно червено Ви трябват три средно големи глави нарязано червено цвекло без листата, заливат се с 3 л. вода, добавят се 3 с. л. оцет, 1 с. л. сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.
За зелен цвят използвайте спанак и вода, след като ги сварите сложете оцет и оставете да изстине. Другият вариант за постигане на зелено: спанак или 2 връзки магданоз се заливат с 2 л. вода и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанакът или магданозът и се потапят предварително сварените яйца.
За жълт цвят смесете 1 ч. л. куркума, 1 ч. л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути и оставете сместа да изстине. Прецедете я и накиснете яйцата в получената боя за половин час.
Искате жълто-оранжев цвят? Разтворете 3 щипки шафран или чили на прах, или бадемови листа, или кафена чаша червен пипер в 1 л. вода, добавят се 3 с. л. оцет, 1 с. л. сол. Сместа се вари заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.
За оранжев цвят се нуждаете от една чаша люспи от кромид лук, 1 ч. л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути, оставете да се охлади сместа и прецедете от люспите. Яйцата трябва да преседят половин час.
За да получите лилав цвят, смесете 1 чаша гроздов сок, ½ ч. л. оцет и отново 3 чаши вода. Оставете яйцата да престоят 30 минути.
За друго лилаво използвайте цвят от виолетки – голям букет се залива с 1 л. вода, добавят се 3 с. л. оцет, 1 с. л. сол и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца.
Направете си страхотен светлосин цвят: смесете 1 чаша нарязано на парченца червено зеле, 1 ч. л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути, охладете и пуснете яйцата вътре за още 30 минути.
Ако искате кафяво, сварете яйцата в черен чай или кафе в продължение на 20 минути на тих огън.
За получаване на тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино – съотношението с вода е 1:1, в течността са добавени 3 с. л. оцет, 1 с. л. сол.


След като приключите с боядисването, оставете яйцата да изсъхнат и ги лъснете с олио. За целта е необходимо едно памуче или памучна кърпа, върху които да капнете малко зехтин или олио. Успех от нас!