Какво е "бяла смърт"?
Мащабно изследване, проведено от американски и британски експерти, установи, че населението на света яде прекалено много сол. Като цяло, на един човек на ден се падат 10 грама, което надвишава препоръчителната норма според СЗО два пъти.
Повишената консумация на този продукт има отрицателно въздействие върху здравето: у любителите на солта в крайна сметка може да се появят отоци, сърдечно-съдови заболявания, рак на стомаха, остеопороза, и т.н. Според един от авторите на изследването, д-р Дариуш Мозафериан, трябва да се реши този проблем на държавно ниво, за което длъжностните лица трябва да установят диалог с представители на хранително-вкусовата промишленост, обяснявайки им за вредата от солта.
"Във Финландия например успяхме да намалим приема на сол с една трета. В същото време, според данни до 2010 г., смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания в страната са намалели с 80% "– каза той.
В други държави, за съжаление, показателите не са толкова добри. В своето изследване учените от университета в Кеймбридж и Harvard Medical School са обхванали 187 държави и, както се вижда от резултатите от научната работа, населението значително надвишава физиологична норма на прием на сол.
Така например в Северна Америка, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия на всеки човек на ден средно се пада по 9 гр. от този продукт (при допустими 5 гр.), а жителите на Източна и Централна Азия, Източна и Централна Европа и Близкия Изток ежедневно употребяват повече от 10 гр. В същото време, според учените, представителите на силния пол консумират 10% повече сол, отколкото жените.
Опитайте един от най-мощните антиоксиданти, който намалява нивата на холестерола и предотвратява образуването на ракови болести и сърдечно-съдови заболявания – Ликопен таблетки на Natrol.