Осем заблуди за здравословната храна
Чудесата на маркетинга и рекламите на здравословна храна ни карат да предполагаме, че определени продукти творят чудеса в организма на човека: помагат за отслабване, изгарят мазнините, потискат чувството на глад, или дори ни правят щастливи. За съжаление, повечето от фактите за здравословното хранене се оказват митове.
1. Пълнозърнестите храни насърчават загубата на тегло
Повечето считат, че «пълнозърнестите продукти» са същото като «диетичните». Голяма грешка. Различните видове брашно и пълнозърнестите елементи съдържат практически толкова калории, колкото и рафинираните (почистените). Да, може да се каже, че те са по-здравословни заради високото съдържание на минерали и фибри, които подпомагат извеждането на токсините от организма, но в никакъв случай не помагат за отслабване. Фибрите са много важна част от храната, защото те осигуряват по-лесното преминаване на приетите продукти през храносмилателния тракт. Псилиум фибри капсули | Now Foods подобряват перисталтиката на червата.
.2. Салатите в заведенията за бързо хранене – най-здравословният избор
Често се случва така, че в Макдоналдс между хамбургерите и салатите избирате салата, защото това е «здравословна храна». Неотдавна частно изследване на салатите, които се продават във веригите за бързо хранене, показало, че в тези продукти се съдържа огромно количество сол и мазнина. Малък пример: в БигМак има 450 ккал. и 1,040 мг. сол; в същото време в салата с пилешко и сос има 530 ккал. и 1,260 м.г сол. БигМак се оказва не по-здравословен продукт, но поне по-малко вреден. А пък и по-вкусен.
3. Продуктите, които съдържат 0% масленост, са здравословни
В последно време е популярно да се смята, че продуктите, които се отнасят към категорията със съдържание на 0% масленост, може да се употребяват без угризение на съвестта и вреда за фигурата. Много хора ги употребяват, мислейки, че с това по някакъв магичен начин отслабват. Проблемът е в това, че, премахвайки мазнините, заедно с тях продуктите губят повечето от своите вкусови качества, което принуждава производителите да добавят захар и много химически вещества, чийто състав е доста съмнителен. Затова продукти, които съдържат 0% масленост, може да бъдат дори по-лоши от обикновените.
4. Солети и крекери е по-добре от хляб
В солетите и крекерите има много повече калории (420 ккал. на100 гр.), отколкото в хляба (280 ккал. на 100 гр.), в това число и повече мазнини. Затова е време да спрете употребата на неизвестни крекери и смело да се обърнете към поредната филийка ароматен хляб.