Тази статия е за елдата, диетите с елда и ефекта им върху нашето здраве, красота и благополучие. Диетата с елда е една от най-популярните монодиети. Тя е евтина и се счита за много ефективна - обещава да "загубите" от 2 до 9 кг тегло за 14 дни.

Всички описания на тази диета прославят елдата - те казват колко много ползи има и колко е полезна за здравето. Елдата е наистина полезна за Вашето здраве. Но това означава ли, че диетата с елда е полезна и за здравето?

Какво представлява елдата?

Елдата наистина е много здравословна храна, защото съдържа много минерали и антиоксиданти.Малко странен въпрос, нали? Въпреки това, елдата не е истинско зърно, а псевдозърнена култура - семе, което се използва като зърнена култура, но не расте върху зърнени култури. Други често срещани псевдозърна включват киноа и амарант. Елдата се преработва в зърнени храни, брашно и юфка. Елдата е основна съставка в много традиционни европейски и азиатски ястия. Елдата не съдържа глутен, така че е подходяща за хора с непоносимост към глутен.

Елдата наистина е много здравословна храна, защото съдържа много минерали и антиоксиданти.

Хранителна стойност на елдата

Хранителната стойност на елдата е много по-висока от тази на много други зърнени култури. 100 грама сурова елда съдържа:

  • Калории: 343
  • Вода: 10%
  • Белтъчини: 13.2 g
  • Въглехидрати: 71,5 g
  • Захар: 0 гр
  • Фибри: 10 гр
  • Мазнини: 3,4 g

Въглехидрати

Елдата има нисък до среден гликемичен индекс (GI) и следователно не причинява нездравословни скокове на кръвната захар. Във варена елда около 20% от теглото са въглехидрати (под формата на нишесте). Елдата има нисък до среден гликемичен индекс (GI) и следователно не причинява нездравословни скокове на кръвната захар. Доказано е, че някои разтворими въглехидрати в елдата, като фагопиритол и D-хиро-инозитол, помагат за намаляване на скоковете на кръвната захар.

Целулоза

Фибрите съставляват 2,7% от теглото на варената елда (под формата на целулоза и лигнин). Фибрите не се преработват в нашия храносмилателен тракт, но имат много съществен ефект както върху нашето здраве, така и върху благосъстоянието (фибрите са храна за чревната микрофлора, от чието „добро самочувствие“ зависи нашият имунитет и чревно здраве, което помага за регулиране на съня, апетита, настроението...).

Протеин

Елдата съдържа малко количество протеин - това е около 3,4% от теглото на варената елда. Въпреки това. Благодарение на добре балансирания си аминокиселинен състав протеините на елдата са с високо качество. Те са особено богати на аминокиселините лизин и аргинин.

От друга страна, смилаемостта на протеина от елда е сравнително ниска поради наличието на анти-хранителни вещества като протеазни инхибитори и танини. Проучванията при животни показват, че протеинът от елда може да понижи холестерола в кръвта, да потисне образуването на камъни в жлъчката и да намали риска от рак на дебелото черво.

Витамини и минерали

Елдата съдържа повече минерали от например ориза, пшеницата и царевицата, но е бедна на витамини. Татарската елда обикновено съдържа повече хранителни вещества от обикновената елда. Най-често срещаните минерали в елдата са:

  • Манган – важен за здравословния метаболизъм, растежа, развитието и антиоксидантната защита на тялото;
  • Медта е основен микроелемент, който може да има благоприятен ефект върху здравето на сърцето (когато се приема в малки количества);
  • Магнезий – може да намали риска от различни хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания;
  • Желязо. Недостигът на желязо причинява анемия;
  • Фосфор. Този минерал играе важна роля в растежа и поддържането на телесните тъкани.

Хранителната стойност на елдата е много по-висока от тази на много други зърнени култури. Минералите, съдържащи се в елдата, се усвояват особено добре, тъй като в сравнение с други зърна, елдата съдържа относително малко фитинова киселина (инхибитор, който пречи на усвояването на минералите).

Растителни съединения

Елдата е богата на различни растителни съединения, които имат антиоксидантни свойства, а елдата съдържа повече от тях, отколкото например ечемик, овес, пшеница и ръж. Татарската елда съдържа повече антиоксиданти от обикновената елда. Основните растителни съединения в елдата са:

  • Рутин – може да намали риска от рак и да подобри възпалението, кръвното налягане и липидния профил на кръвта;
  • Кверцетин – може да има благоприятен ефект върху здравето, като намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания;
  • Витексин. Проучванията върху животни показват, че витексинът може да подобри здравето, но прекомерната му консумация може да насърчи увеличаване на щитовидната жлеза;
  • D-хиро-инозитол. Това е уникален вид разтворим въглехидрат, който понижава кръвната захар и може да помогне при диабет. Елдата е най-богатият източник на това растително съединение.

Диета с елда

Някои автори класифицират диетата с елда като детоксикираща. Въпреки това, тя е по-подходяща за определяне на моно-диета, тъй като замества всички останали храни с елда. Съответно можете да ядете елда само за закуска, обяд и вечеря. Менюто е доста монотонно. Въпреки че повечето хора обичат елдата, яденето само на елда в продължение на седмица или няколко седмици подред може да бъде доста предизвикателство. Това изисква много воля, както и добро здраве, защото колкото и здравословна да е елдата, тя не съдържа всичко, от което тялото ни се нуждае. Вероятността от недостиг на няколко хранителни вещества е доста висока. Може би затова диетата с елда има 3 варианта.

Монодиета с елда

Това е най-строгият тип диета с елда. В повечето случаи диетата продължава една седмица, през която можете да ядете 200 грама елда дневно без сол и подправки, да пиете вода, минерална вода или зелен чай и, за щастие, да приемате и витамини.

Дневната порция каша от елда трябва да се раздели на 3-4 дози, например:

  • 50 грама за закуска;
  • 100 грама за обяд;
  • 50 грама за вечеря.

Зеленчуци, плодове и други закуски са забранени, както и пресни сокове и други напитки. Смята се също, че елдата ще бъде по-здравословна, ако се яде не варена, а задушена или набъбнала (залейте елдата с вряща вода и изчакайте 4-6 часа, докато набъбне). Споменава се и вариант на монодиетата с елда, при която можете да пиете само вода и да ядете само елда, но в неограничени количества.

Диета с елда и кефир

Тази опция за диета е малко по-малко строга, тъй като можете да добавите кефир или нискомаслено кисело мляко към елдата. Дали кефирът подобрява вкуса на дебелата, несолена елда е спорно, но поне тялото получава малко повече храна. От само себе си се разбира, че елдата трябва да се задуши, като се залее с кефир или кисело мляко.

Количеството елда не се променя - 200 грама на ден. Не се допускат други продукти освен зърнени храни и кефир. Диетата трябва да се спазва една седмица.

Елда-зеленчукова диета - в този вариант на диета елдата съставлява около 70 процента от менюто, а останалите 30 процента се състоят от сушени плодове, зеленчуци, варени яйца или дори постно месо. Елда-зеленчукова диета

В този вариант на диета елдата съставлява около 70 процента от менюто, а останалите 30 процента се състоят от сушени плодове, зеленчуци, варени яйца или дори постно месо. Това е най-здравословният вариант на диетата с елда, защото ако знаете какво правите, можете поне на теория да си осигурите всичко, от което тялото Ви се нуждае. Но загубата на тегло ще бъде по-малка, тъй като количеството консумирани калории обикновено е по-високо (в сравнение с монодиетата с елда и диетата с елда и кефир). Тъй като тази диета не е толкова драстична, колкото двата варианта на диета, споменати по-горе, се препоръчва да се придържате към нея в продължение на две седмици.

Примерно меню за диета с елда и зеленчуци

Като се има предвид, че елдата съставлява 70% от менюто, количеството елда на ден може да се намали от 200 на 150 грама, които трябва да се приемат на 2-3 приема. Останалите калории (около 170 kcal) се компенсират от други продукти. Менюто може да изглежда така: 

  • Закуска – каша от елда + кефир или каша от елда + ябълка или варено яйце + ябълка или омлет (от 1 яйце) + чай с шипка;
  • Обяд – каша от елда + риба или каша от елда + задушено пилешко филе или каша от елда + зеленчукова салата или риба + зеленчукова салата;
  • Снек - кефир или кисело мляко, или зеленчукова салата, или сушени плодове, или ябълка, или моркови;
  • Вечеря - каша от елда + ябълка или каша от елда + кефир или чай от елда (или шипка) или варено яйце + зеленчуци.

Има малко разнообразие. Трябва обаче да запомните, че освен елда можете да приемате само около 170 калории на ден, което означава, че количеството допълнителна храна е много ограничено... За сравнение:

  • Средно голяма ябълка = около 100 kcal;
  • 100 г пилешко филе = около 115 kcal;
  • 100 g сьомга = около 202 kcal.

Ефектът от диетата с елда върху здравето

Всяка диета, която елиминира цели групи храни, може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве и диетата с елда не е изключение. Основните проблеми са:

  • Храносмилателни нарушения. Елдата съдържа много фибри, които помагат за активиране на чревната подвижност. Въпреки това, в някои случаи елдата може да причини запек;
  • Загуба на мускулна маса (което забавя метаболизма ни). Яденето само на елда кара тялото да изпитва остър дефицит на протеини и мазнини и може да започне да разрушава мускулните клетки (мозъкът вярва, че мускулите могат да бъдат пожертвани, когато е необходима енергия или строителен материал за други органи);
  • Недостиг на хранителни вещества. Въпреки че елдата съдържа някои витамини и минерали, много по-широка гама от витамини и минерали са необходими за ежедневните нужди. Следователно количеството хранителни вещества в тялото ще започне да намалява, което ще се прояви като:
  • Чупливи нокти и коса;
  • Намален имунитет и либидо;
  • Влошаване на настроението;
  • Постоянно усещане за умора;

Определено не трябва дори да мислите за диетата с елда, ако имате:

  • Проблеми със стомашно-чревния тракт от всякаква тежест (гастрит, язва и др.);
  • Диабет;
  • Анемия;
  • Депресия;
  • Силен физически или психо-емоционален стрес;
  • сте бременна или кърмите.

В заключение

Спазвайки диетата с елда, почти сигурно ще отслабнете, но колко от тази загуба на тегло ще дойде от мазнини е много голям въпрос. Загубата на тегло не се причинява от някакви специални свойства или ползи от елдата, а от намаляването на броя на консумираните калории поради лошо хранене. По този начин загубените килограми вероятно ще се върнат, може би дори в по-големи количества. Елдата като хранителен продукт несъмнено е много здравословна, но това не означава, че диетата с елда е и здравословна и че можем да бъдем здрави и пълни с енергия, като ядем само елда.

Въпреки факта, че елдата е богата на минерали, тя не съдържа мазнини и протеини в количествата, необходими за нормалното функциониране на тялото. Колкото по-дълго се измъчваме с тази диета, толкова по-голям е рискът от хранителни дефицити. Ако все пак искате да опитате тази диета, не се придържайте към нея повече от една седмица. Ако го следвате по-дълго, рискът от хранителни дефицити ще се увеличи значително.

 Яжте вкусно, хранете се балансирано и бъдете здрави!