Зеленчуците наистина са ключът към отслабването, предпазването от болести и поддържането на здравето, но понякога трябва да намалим количеството на тези суперхрани в нашата диета. Зеленчуците са много важни в нашата диета и в почти всяка статия ще срещнете насърчаване за това да готвите повече и да ядете повече зеленчуци и плодове. Това до голяма степен се дължи на факта, че много хора ядат твърде малко зеленчуци. Препоръчителното количество зеленчуци и плодове е най-малко пет порции на ден (1 порция = зеленчуци с размера на юмрук). Само 3% от мъжете и 7% от жените обаче постигат дори този минимум!

Но въпреки всички положителни свойства на зеленчуците, в някои случаи консумацията им в големи количества може да доведе до проблеми.

Зеленчуците Ви карат да се чувствате зле

Въпреки всички положителни свойства на зеленчуците, в някои случаи консумацията им в големи количества може да доведе до проблеми.Интересното е, че понякога, когато хората започнат да увеличават приема на зеленчуци, те може да започнат да се чувстват по-зле. Например започват да страдат от подуване на корема, метеоризъм и т.н. Няма нищо по-депресиращо от това да бъдеш възнаграден с болки в стомаха, защото се опитваш да се храниш по-здравословно.

По-специално, ако преди сте яли малко зеленчуци и плодове, а сега ядете много, може да почувствате, че стомахът Ви не е в състояние да ги смила. Чувствате се подути, боли Ви стомаха и тези газове... и желанието Ви да се храните здравословно започва да отслабва.

Салатите и суровите зеленчуци могат да причинят усложнения по две причини:

  • Първо, понякога е трудно да изядете 1-2 чаши сурови зеленчуци и/или салата (колкото трябва да ядете на всяко хранене), защото стомахът „неочаквано“ се сблъсква с голямо количество „груба“ храна, която е по- трудна за обработка;
  • Много хора могат да усвояват само малко количество сурови зеленчуци на ден. Ако ядат повече, те изпитват всички симптоми, описани по-горе.

Какво да правите?  Отговорът е прост - яжте не пресни, а например варени зеленчуци:

  • Яжте варени или задушени зеленчуци;
  • Пригответе яхнии;
  • Използвайте зеленчуци за приготвяне на сосове и дресинги (напр. доматени сосове, песто и др.).

Варени зеленчуци при лошо храносмилане

При готвене фибрите се разграждат по-лесно, така че много от хранителните вещества, които съдържа, са по-лесни за смилане и усвояване.Така че, да, имаме нужда от зеленчуци, но не всички от тях ни помагат да изглеждаме и да се чувстваме по-добре.

Лошото храносмилане също може да е знак, че на тялото му липсват някои важни хранителни вещества. Много хранителни вещества влизат в тялото ни като част от фибрите. Термично необработените фибри могат да влязат в дебелото черво несмлени и да претърпят ферментация там. Ферментацията произвежда газове, които причиняват подуване на корема и газове. При готвене фибрите се разграждат по-лесно, така че много от хранителните вещества, които съдържа, са по-лесни за смилане и усвояване.

Ето защо, за да избегнете неприятни усещания, е необходимо да определите индивидуалната си поносимост към зеленчуците и да съобразите избора и подготовката на зеленчуците с особеностите на Вашето храносмилане. Но това, че имате проблем с един вид суров зеленчук, не означава, че трябва да ядете само преработени зеленчуци. Намерете такива, които харесвате и можете спокойно да ядете сурови, и ги яжте на салати или цели. Останалите яжте варени. Основният извод е, че ако имате непоносимост към определен зеленчук, това може да се дължи на факта, че го ядете суров. Просто решение, което работи през повечето време, е да ги сготвите!

Други причини да ограничите приема на зеленчуци

Зеленчуците са добър начин да добавите фибри към храната си и да получите много хранителни вещества от малко калории. Яденето на зеленчуци е един от навиците, които най-много се свързват с дългосрочния контрол на теглото, здравето и дълголетието. Въпреки това, има моменти, когато е по-добре да избягвате някои зеленчуци или изобщо да не ги ядете.

Диария

Всеки, който се занимава със спортове за издръжливост, знае, че продължителните интензивни упражнения могат да причинят не само мускулна умора. Когато започнете да тренирате, кръвта нахлува в мускулите и по-малко от нея попада в стомаха. Следователно, ако наскоро сте яли и храната не е имала време да се смила, може да изпитате стомашен дискомфорт и дори диария. За да избегнете това, не трябва да консумирате храни, богати на фибри (броколи, зеле, аспержи и др.) няколко часа преди началото на тренировка или състезание.

Преди дълго бягане или друга дълга тренировка е най-добре да ядете лесни за смилане въглехидрати, като хляб и фъстъчено масло, банани или зърнени храни с мляко, и експериментирайте, докато намерите комбинацията, която работи най-добре за Вас.

Натрий в зеленчукови консерви

Хората, които искат да ограничат приема на натрий поради хипертония или сърдечни заболявания, трябва да се пазят от консервирани зеленчуци, тъй като те могат да съдържат до половината от препоръчителната дневна стойност на натрий. Изберете консервирани зеленчуци без сол или с ниско съдържание на натрий. За да намалите приема на натрий в храни като консервирана сладка царевица, боб и грах, ги отцедете и изплакнете преди употреба.

Обостряне на болестта на Crohn

Въпреки че не е оптимално за цялостното здраве, по време на обостряне на болестта на Crohn трябва да ядете храни, които са нежни за стомаха и червата, за да помогнете на стомашно-чревния тракт да се излекува. По време на обостряне на болестта на Crohn трябва да намалите количеството плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Преди или след операция

Например, след стомашно-чревна операция, като стомашен байпас, повечето пациенти ще трябва да избягват да ядат зеленчуци в продължение на две до шест седмици.

Диетата с ниско съдържание на фибри и зеленчуци може да помогне на хората със синдром на раздразнените черва да избегнат подуване, болки в корема, спазми и диария.Синдром на раздразнените черва

Както при болестта на Крон, диетата с ниско съдържание на фибри може да помогне на хората със синдром на раздразнените черва да избегнат подуване, болки в корема, спазми и диария.

Бъбречна недостатъчност

Хората с хронично бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност трябва да избягват зеленчуци с високо съдържание на калий и фосфор, тъй като бъбреците не са в състояние да отстранят тези елементи от кръвния поток. Картофите, сладките картофи, аспержите, гъбите и брюкселското зеле са в списъка на забранените зеленчуци за повечето пациенти с бъбречни заболявания.

Kиселини в стомаха

Ако страдате от киселини, вероятно трябва да избягвате кисели зеленчуци (като домати и доматени продукти). Когато стомашната киселина влезе в контакт с кисели храни, неприятните симптоми на рефлуксната болест само се засилват. За да разберете кои храни нарушават храносмилателния Ви тракт, обикновено се препоръчва да водите хранителен дневник и да записвате информация за това какво ядете и как се чувствате след хранене.

Прекомерно насищане с бета-каротин

Слуховете, че яденето на твърде много моркови ще Ви направи портокалови, са верни в някои крайни случаи. Това състояние (хиперкаротинемия) се счита за напълно безвредно. Въпреки това, ако ядете твърде много моркови, някои молекули, направени от бета-каротин, могат да блокират усвояването на витамин А от тялото, който е важен за здрави очи, кости и кожа, както и за нормалния метаболизъм и имунната функция. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи оптималният прием на бета-каротин.

В заключение

Зеленчуците са неразделна част от здравословното и балансирано хранене. Те са важен източник на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Освен това, въпреки че са пълни с хранителни вещества, зеленчуците са с ниско съдържание на калории, което ги прави идеална храна за хора, които се опитват да отслабнат. Те също ни помагат да се чувстваме сити по-дълго. Ето защо...

Яжте повече зеленчуци! Но ако усетите описаните по-горе симптоми, яжте ги варени, на пара или задушени.