Може да сте опитали голямо разнообразие от видове тикви, но попадали ли сте на кабоча? Това е най-малко известният вид тиква, съдържаща много полезни елементи, ястия от които със сигурност трябва да заемат гордо място на Вашата маса. Тази тиква е известна още като японска тиква, тиква кабоча и се води сорт зимна тиква (Cucurbita maxima).
Тиквата Кабоча е вид японска тиква, която има приятен наситен и сладък вкус. Външният ѝ вид наподобява по форма обикновена тиква с груба зеленикава текстура на повърхността и ярко оранжев "пълнеж“ отвътре. Често се използва в тайландската кухня, а също и като съставка в зеленчукови ястия в японски ресторанти. Може да се използва във всички видове сладки и солени храни като супи, яхнии, гювечи и къри, както и за мъфини, бърз хляб, торти и бисквити.
Какъв е вкусът на кабоча?
Кабоча има богат, сладък, орехов, земен вкус с нотки на кестени и гладка, суха, нишестена текстура.
Кабочата, известна още като японска тиква, расте с 9 до 12 инча в диаметър и тежи 3 до 4 паунда. Това е разновидност на Cucurbita maxima, която включва също кратуна Хъбард, бананова кратуна и тиква от лютиче. Отглежда се и се яде в Япония, където се използва в печени ястия и ястия на скара, в сладкиши, супи, конфитюри и тарти, както и като съставка в темпура.
Кабоча има тъмнозелена кожа с бели точки или ивици, ярко оранжева плът и твърда суха текстура. Вкусът е прекрасен и една от най-сладките от всички тикви. Текстурата понякога се сравнява със сладки картофи. Формата е доста кръгла и гладка, с множество ръбове, заедно с влакнеста пулпа и кремави плоски семена, които могат да се пържат, за да се консумират като закуска или за гарнитура.
Кабоча се използва в цяла Азия, включително Корея, където се използва за приготвяне на сладка оризова каша, и Тайланд, където е често срещана съставка в крема и други десерти, както и кърита. В японската кухня, освен с темпура, кабоча често се комбинира с мисо паста и е любима съставка в шабу шабу, яхнии и крокети.
Хранителни вещества от тиква Кабоча
Тиквата Кабоча е богат източник на витамини А и С. Тя има ниско съдържание на калории, което е само 30 калории на чаша. Този сорт тикви също е добър източник на желязо, мед, магнезий, витамини от група В, бета-каротин, диетични фибри и различни антиоксиданти.
Освен че е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, кабоча е отличен източник на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Витамин А играе важна роля в работата на белите кръвни клетки, служи за укрепване на имунитета и здравословния сън, и една порция тиква кабоча съдържа 70% от дневната стойност на необходимите за организма вещества. Освен това гарантира здравето и красотата на косата и ноктите.
Бета-каротинът е мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент, източник на желязо, витамини С и В и съдържа фибри, от които повечето американци не получават достатъчно. За да увеличите нивата на фибрите, гответе този продукт, без да го белите.
Ползи на японската тиква Кабоча?
Кабоча тиква е пълна с хранителни вещества, които са свързани с предотвратяване на диабет, укрепване на имунната система, предотвратяване на рак, лечение на възпаление и насърчаване на здравето на сърцето. Семената на Кабоча също съдържат значително количество цинк, протеини и здравословни масла.
Най-забележителните ползи за здравето на тиква кабоча включват способността ѝ да подобрява здравето на кожата, да подобрява зрението, да укрепва сърцето и да подпомага загубата на тегло, наред с други.
Витамин С: Кабоча може да помогне за укрепване на имунното здраве, тъй като високото съдържание на витамин С подпомага възстановяването и регенерацията на тъканите. Витамин С също е необходим за производството на колаген, ключова тъкан в много системи в нашето тяло и насърчава усвояването на желязо.
Калий: Кабоча е богата на калий, който може да помогне за противодействие на отрицателните ефекти на натрия върху кръвното налягане.
Антиоксиданти и противовъзпалителни съединения: Тези съединения неутрализират свободните радикали, които допринасят за заболявания, преждевременно стареене и сърдечни заболявания.
Витамин B6: Витамините от група B допринасят за ефективното разграждане на макронутриентите (мазнини, въглехидрати, протеини), поддържане на имунната система и здравето на мозъка и управление на здравето на сърцето чрез поддържане на хомоцистеин.
Протеин: Изсушените и печени семена от кабоча са добър източник на растителни протеини, растителни омега 3 мастни киселини, цинк и магнезий.
Грижа за кожата
Редовната консумация на тиква кабоча може да помогне на Вашия тен и дори да намали появата на белези и петна. Благодарение на високите нива на бета-каротин и други антиоксиданти, открити в този сорт тикви, той може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в кожата, което също може да намали възпалението и да предотврати признаците на стареене.
Грижа за очите
Тиквата е богат източник на каротеноиди, предшественик на витамин А, който играе важна роля за имунната функция, здравето на очите и развитието на костите. Оранжевият цвят на тиква кабоча е до голяма степен резултат от присъствието на бета-каротин в него, който може да предотврати оксидативния стрес в ретината, като по този начин намалява риска от дегенерация на макулата, както и забавя развитието на катаракта.
Отслабване
С високо съдържание на диетични фибри и ниско съдържание на калории, кабоча тиква е идеално допълнение към всяка диета за отслабване. Диетичните фибри ще Ви помогнат да се чувствате сити, докато нискокалоричният брой ще Ви позволи да ядете толкова плод, богат на хранителни вещества, колкото искате, без да разваляте Вашия хранителен режим.
Високото съдържание на фибри от сложните полизахариди в Kabocha допринасят за дългосрочно ситост, като по този начин Ви помага да управлявате апетита си и да контролирате нивата на кръвната си захар.
Подобрява здравето на сърцето
Със здравословно количество желязо, витамин С и витамин А, този сорт тиква помага за запазване целостта на кръвоносните съдове и артериите, понижава кръвното налягане и осигурява здравословно кръвообращение.
Подпомага храносмилането
Диетичните фибри в тази тиква, особено в годната за консумация кора (след готвене), могат да помогнат за оптимизиране на храносмилането, за регулиране на движението на червата и за намаляване на симптомите на запек, подуване на корема и спазми.
Как да си направим тиква кабоча?
Най-добрият начин за готвене на тиква кабоча е доста подобен на начина, по който бихте готвили и обикновената тиква. В зависимост от това какво възнамерявате да направите с варената тиква, някои от подправките може да са различни.
Тиквата Кабоча е невероятно гъвкава, тъй като нейният вкус е подходящ както за сладка, така и за пикантна консумация. Както всички зимни тикви (за разлика от летните), кабоча има твърда обвивка, която омекотява при готвене и може да се яде. Контрастните цветове на тъмнозелената кора и яркооранжевата вътрешност придават на ястията атрактивен външен вид.
Месото на тиквата може също да се отдели от кората след готвене или да се нареже на клинове и след това да се пече или вари. Задушаването и варенето на пара също са често срещани методи за готвене и могат да се готвят в микровълновата печка. Кабоча тиквата е идеална за приготвяне на супи, сосове, конфитюри и чътни. Работи пасва като съставка в гювечи и ястия, кърита и яхнии.