Човешкото здраве до голяма степен зависи от това дали тялото има достатъчно определени витамини и минерали. Това важи и за зрението. Има витамини и минерали, които имат положителен ефект върху състоянието на очите. При небалансирана диета тялото може да има недостиг на определени хранителни вещества и в този случай възникват проблеми със зрението.
В съвременния свят има явно изобилие от визуална информация и не е лесно за очите. Работата пред компютъра е особено досадна: очите бързо се уморяват, зрението пада ... За да забавят този процес, офталмолозите препоръчват да изберете правилната храна. Тези продукти не само ще възстановят вътрешните резерви на тялото, но и ще върнат младостта, сиянието и красотата на очите.
Как да помогнем на зрението си?
Ако искате да запазите зрението си до напреднала възраст, независимо от напрежението на очите, тогава Вашата диета трябва да има 4 групи храни:
Зеленчуци. Моркови, цвекло, спанак, магданоз, копър, лук, броколи съдържат необходимото количество витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат органите на зрението. Те съдържат още: мед, цинк, желязо, фосфор, натрий, калций, витамини С, В, D, Е.
Плодове. Боровинките съдържат лутеин, витамини PP, B, C, A, който помага да се предпазят очите от външни фактори на околната среда. Кайсия, шипка, глог, портокал, киви укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват риска от кръвоизлив. Пъпешът, поради съдържанието на провитамин А, предотвратява нощната слепота.
Яйца, морски дарове, шоколад - сяра, аминокиселини, лутеин, желязо, мед, глицин, омега мастни киселини, съдържащи се в тази група продукти, укрепват роговицата и подобряват метаболизма.
Зърнени и бобови култури. Фасулът, семената, ядките, триците, пълнозърнестите храни са източник на цинк, витамин Е, микроелементи, необходими за защита на очите и удължаване на зрителната острота.
Кои витамини са полезни за очите?
Витамин А. Той е изключително важен за зрението, тъй като е неразделна част от пигмента на ретината. Укрепва роговицата на окото и има положителен ефект върху зрителната острота. Ако на тялото му липсва витамин А, се появяват проблеми със синтеза на зрителния пигмент родопсин, и това причинява "нощна слепота“ (зрението отслабва в здрач и с настъпването на тъмнина). Възприемането на цветовете също може да бъде нарушено. Редовният му прием в организма е необходим за всяко зрително увреждане. Именно високото съдържание на витамин А прави морковите толкова ценен продукт за очите. Този зеленчук е растителен източник на бета-каротин, който се превръща в организма в същия витамин А. По-малко известно е, че в жълтите чушки и авокадото има много повече от него, отколкото в морковите. И лидер по този показател е кайсията. Освен това е полезен както пресен, така и сушен. Дневната доза витамин А се съдържа в 2 жълтъка.
Витамин В1 или тиаминът е отговорен за гладкото предаване на нервните импулси между зрителната система и мозъка, а също така помага за нормализиране на вътреочното налягане. Може да се намери в пълнозърнест пшеничен хляб, соя, грах, спанак, а също и в свински и телешки бъбреци и черен дроб. Възрастен мъж се нуждае от 1,2 до 2,1 mg тиамин на ден, а жена - от 1,1 до 1,5 mg.
Витамин В2 или рибофлавин е отличен витамин за зрението; подобрява кръвообращението в съдовете на окото. Също така има положителен ефект върху цветовото възприятие и нощното виждане. Важен източник на това вещество са слънчогледовите семена, има го и в зелените зеленчуци и яйцата. Един възрастен се нуждае от 1,5 до 3 mg рибофлавин на ден.
Витамин В6 или цианокобаламин осигурява нормално кръвообращение в очите и стабилно функциониране на нервните влакна. Източници на цианокобаламин са яйца, черен дроб и риба. Дневната нужда на човека от него е приблизително 4 mg.
Витамин С или аскорбинова киселина е отговорен за кръвоснабдяването на очите и осигурява допълнителна защита срещу UV лъчение. Дори при един и същ човек, който има перфектно зрение или е късоглед, зрението може да се колебае както през деня, така и през цялата година и зависи от здравословното състояние, от налягането, което от своя страна е свързано с циркулацията на кръвта. Следователно окото не може да се разглежда като изолиран орган. При високо налягане кръвоснабдяването на ретината не е нормално. Следователно състоянието на окото е свързано предимно с кръвоносните съдове. А основният защитник на кръвоносните съдове е витамин С. Ето защо той е толкова важен за здравето на очите. Витамин С се намира в боровинки, шипки, моркови, много други плодове, зеленчуци и плодове и говеждо месо. Един възрастен мъж се нуждае от до 90 mg от този витамин на ден, а жена - до 75 mg. Дневната доза витамин С се съдържа в един портокал.
Витамин Е или токоферол, подобно на витамин С, предпазва очите от оксидативен стрес. Повишава еластичността на капилярите и подобрява тяхната пропускливост. Токоферолът се съдържа в моркови, зърнастец, спанак, броколи, яйца, черен дроб, зеленчуци и масло. Дневната нужда на организма е: за възрастен мъж - 10 mg, за жена - 8 mg. Витамин Е е силен антиоксидант - вещество, което намалява риска от преждевременно стареене на очната тъкан, появата на дегенеративни промени в ретината и ириса. Редовният прием на този витамин също противодейства на заплахата от очни тумори. Освен това може да се получи от 50-100 г лешници или бразилски орехи.
Сред веществата, полезни за очите, също трябва да се отбележи:
- лутеин - бори се с възрастовите промени в ретината и помага за предотвратяване на замъгляване на лещите; източници на лутеин - спанак, магданоз, грах, тиква;
- цинкът е антиоксидантно вещество и също така подобрява усвояването на витамин А; намерени в пшенични трици, бобови растения, картофи, ядки, червено месо;
- селен - също има антиоксидантни свойства и може да забави свързаното с възрастта разграждане на ретината; източниците му са слънчогледови семки, розова сьомга, риба тон, пилешки яйца, извара, боб;
- антоцианини - вещества, полезни за зрението, съдържащи се предимно в боровинките и касиса, изпълняват много полезни функции: действат като антиоксиданти, укрепват стените на кръвоносните съдове на ретината и подобряват зрението през нощта;
- флавоноиди - тези вещества укрепват кръвоносните съдове и имат положителен ефект върху колагеновите влакна в роговицата, а те се съдържат в тъмния шоколад, в който делът на какаото е най-малко 75%;
- полиненаситените мазнини и мастните киселини, които се набавят от риба тон, сьомга и други риби, както и черен дроб на треска, имат добри антиоксидантни свойства.
Важно е да запомните, че само витамините за зрение не лекуват никакво заболяване и не коригират късогледство, далекогледство или астигматизъм. Те могат да помогнат за нормализиране на очната функция и забавяне на свързаните с възрастта промени. Това означава, че няма смисъл да ги консумирате в големи количества, особено след като в този случай съществува риск от хипервитаминоза.
Подбиране на менюто според очните заболявания
Ако очните заболявания са били диагностицирани при назначение на офталмолога, лекарят ще препоръча специализирана диета. В зависимост от идентифицираната болест, менюто Ви трябва да съдържа разнообразие от натурални и билкови продукти.
Здравословна храна за глаукома
Симптомите на глаукома могат да бъдат намалени, ако Вашата диета включва:
- Витамини А, С, Е.
- Млечни.
- Ягоди, спанак, аспержи, домати, зеле.
- Банани, грозде, боровинки, боровинки.
- Риба, пилешко месо.
- Пресни билки, растително масло.
- Покълнали зърнени храни, ядки, бирена мая.
Хранителни продукти за катаракта
При катаракта трябва да включите в диетата храни, съдържащи:
- Витамин А. Извара, стриди, сирене, сирене фета, масло, водорасли, сладки картофи, черен дроб, чесън.
- Витамин С. Броколи, ягоди, хрян, домат, касис, киви, пъпеш.
- Витамин Е. Слънчогледови семки, бадеми, водорасли, лешници, калина, фъстъци, киселец.
- Лутеин. Ряпа, зеле, зелен грах, райска ябълка, мандарини, царевица.
Правилно хранене при късогледство
С късогледство Вашата диета трябва да включва цинк, хром, мед, магнезий, витамини А и D, които се съдържат в:
- трици;
- сив и черен хляб;
- месо и риба;
- тиква, грах, цвекло, чушки;
- рибни продукти;
- млечни продукти;
- маруля, спанак, магданоз.
Диета при далекогледство
При хиперметропия Вашата диета трябва да съдържа храни, съдържащи:
- Аксерофтол (ретинол): маруля, морски зърнастец, чушки, моркови;
- Витамини от група В: картофи, ръжен хляб, зеленчуци, зърнени храни, ябълки, яйца, банани, риба, мляко, соя, спанак, черен дроб, водорасли;
- Витамин С: цитрусови плодове, домати, киселец, моркови;
- Калий, фосфор, желязо: мед, сушени кайсии, целина, боб, сърца на животни;
- Протеини: месо, риба, мляко, яйца.
Като цяло е важно да се осигури хранителна диета, която съдържа голямо количество витамини и минерали. Това е единственият начин за намаляване на рисковете за органите на зрението във всякакви житейски ситуации, когато натоварването на очите е особено голямо. И не забравяйте да се консултирате с офталмолог. В крайна сметка здравето на очите Ви зависи от това.