Да си осигурим по-разнообразно и здравословно меню
Салата табуле с киноа
Тъй като видът и вкусът на киноата много наподобяват тези на кус-куса, салатата табуле е идеален вариант, ако искате да включите полезните семенца в менюто си.
- 1 ½ ч. ч. вода
- 1 ч. ч. несварена киноа
- 1 домат – нарязан на дребно и обелен
- Пресен магданоз
- ¼ ч. ч. стафиди
- ½ настъргана краставица
- Свеж лимонов сок
- Пресен лук
- Зехтин
- Ленено масло
- Сол
- Черен пипер
Сложете киноата във врящата вода. Варете около 20 минути на слаб котлон или докато водата се поеме. Отстранете от огъня и прецедете, ако има излишна вода. Подправете с малко зехтин, ленено масло и разбъркайте. Оставете да се поохлади. Добавете нарязаните зеленчуци, стафидите, лука, подправките. Приберете в хладилника и сервирайте салатата изстудена.
Салата с тъмен боб и дресинг от босилек
- 1 ч. ч. киноа
- 1 консерва червен боб
- ½ ч. ч. царевица
- 1 червена чушка
- 1 авокадо – обелено и нарязано
- Свеж босилек
- Мед
- Зехтин
- Горчица
- Черен пипер
- Мента
- 1 с. л. сок от акай
Сварете киноата. Оставете я да се охлади и полейте с малко зехтин. Смесете я с боба, нарязаната чушка, авокадото, нарязаната мента и част от босилека. Направете дресинг от много полезния сок от акай, горчицата, зехтина, черния пипер, меда и още малко нарязан босилек. Полейте салатата с дресинга и оставете да се охлади ½ час. Сервирайте с чесново хлебче или брускети.
Киноа със сьомга
- 1 ½ ч. ч. киноа
- 200-300 гр. сьомга
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- Зехтин
- ¾ ч. ч. заквасена сметана
- ½ ч. ч. бяло вино
- Пресен магданоз
- Босилек
- Сол
- Черен пипер
- Пармезан/кашкавал
Сварете киноата. По време на варенето отделете малко от водата за рибения сос. След като киноата е готова, прибавете към нея малко зехтин и сол и оставете настрани. Задушете в тиган с незалепващо покритие леко сьомгата, лука и чесъна първо в малко зехтин, а след това и във водата от киноата. Добавете бялото вино и сметаната, както и подправките. Направете средногъст сос. Ако има нужда, добавете още течност или съответно 1-2 с. л. брашно или нишесте за сгъстяване. Когато сосът покъкри известно време, изсипете при него киноата. Сервирайте с поръсен пармезан или кашкавал. Ако нямате възможност често да хапвате сьомга, можете да доставите на организма си всичките й полезни вещества с масло от сьомга.
Пълнени домати с киноа, сирене, яйце и маслини
- 4-5 средни домата
- 2 с. л. семена от чиа
- 2 ч. ч. киноа
- 200-300 гр. сирене
- 2 яйца
- Черни маслини – нарязани на дребно
- Кимион
- 2-3 скилидки чесън
- Черен пипер
- Лют пипер
- Зехтин
- Сол
- Галета
- Настърган кашкавал
Изрежете връхчетата и издълбайте вътрешността на доматите. Смесете вътрешността на доматите, надробеното сирене, яйцата, маслините, подправките, смачкания чесън, семената от чиа и сварената киноа. Напълнете доматите със сместа и отгоре поръсете с малко галета. Изпечете доматите на 250 градуса до готовност. 5-10 минути преди да извадите тавата, поръсете с настърган кашкавал.