Защо да консумираме органична храна, какво представлява, къде да я намерим и защо да я изберем?

Органичната храна е изключително популярна и всеки иска да знае за нейните предимства и особености. Общественото мнение, че биологичната храна е по-здравословна от конвенционалната храна, е доста силно и е основната причина за увеличаване на търсенето й през последните 5-6 години.

С тази статия ще Ви обясним какво представлява био храната, защо е полезна и на какви производствени стандарти трябва да отговаря.

С тази статия ще ви обясним какво представлява био храната, защо е полезна и на какви производствени стандарти трябва да отговаря. На първо място, има малко научни доказателства в подкрепа на тезата, че биологичната храна е по-качествена в сравнение с конвенционалната храна. Проведените научните изследвания не са в състояние да дадат сериозни доказателства за превъзходството на биологичните храни над небиологичните храни. Но това има своето обяснение – основната част от научните изследвания се финансира от правителствата и индустрията, които нямат интерес да оронват авторитета на конвенционалната храна. В резултат, дори организации като FDA и USDA твърдят, че небиологичните храни са толкова здравословни, колкото и биологичните храни. Има обаче някои научни изследвания, които показват, че биологичното мляко и биологичните домати например са по-добри от небиологичните сортове. Също така продължават проучванията за различни видове био храни, които могат да имат допълнителни ползи за здравето в сравнение с небиологичните сортове.

Изследване на био млякото

Последните изследвания, проведени върху биологичното мляко, показват, че то има повече антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, CLA и витамини, отколкото небиологичното мляко. Според изследователите на Датския институт за изследвания в селското стопанство в Абърдийн и Института по пасища и екологични изследвания биологичното мляко е по-здравословно от конвенционалното, тъй като органичните крави пасат на паша, което води до по-добро качество на млякото.

Изследване на био доматите

Според 10-годишно проучване, проведено от Калифорнийския университет "Дейвис" органичните домати се произвеждат в среда, която има по-ниско съдържание на хранителни вещества, тъй като не се добавят химически торове, богати на азот. Това води до прекомерно образуване на антиоксиданти като кверцетин (79% по-висок) и камферол (97% по-висок) в органичните домати.

Както всички знаем, антиоксидантите са полезни за здравето и помагат за намаляване риска от сърдечните заболявания и шансовете за развитие на рак. Тези проучвания подхранват надеждите на много хора, които твърдо вярват, че човечеството трябва да спре да използва химически торове и пестициди и да се пренасочи към по-устойчиви практики на биологично земеделие. Има много проучвания, които доказват наличието на замърсяване с пестициди и торове в небиологични храни, а има и други, които твърдят, че биологичните храни не са здравословни, защото съдържат вредни бактерии и вируси, тъй като не използват силни химикали, за да предпазват продукцията от тези токсични вещества. Въпреки това никое от тези проучвания, които показват химическо замърсяване или наличието на бактерии/вируси, не доказва прякото им въздействие върху цялостното здравословно състояние на човека.

Органичните храни и техните ползи за здравето

Като цяло, потребителите на биологични храни, производителите и фермерите силно вярват, че биологичните храни имат следните предимства в сравнение с конвенционалните храни.

Последните изследвания, проведени върху биологичното мляко, показват, че то има повече антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, CLA и витамини, отколкото небиологичното мляко.По-силни антиоксиданти са

Извършени са редица проучвания относно ефектите на антиоксидантите, получени от органични храни, върху цялостното здраве и преобладаващите резултати показват, че антиоксидантите са склонни да имат по-голямо въздействие, когато идват от органични храни. Това може да се дължи на факта, че чуждестранните химикали не взаимодействат отрицателно с различните витамини, минерали и органични съединения, които са толкова важни за положителното въздействие на плодовете и зеленчуците.

Намаляване на пестицидите

Едно от най-големите оплаквания, които потребителите на биологични храни цитират при избора на неорганични и небиологични продукти, е наличието на пестициди. За да се предотврати нападането на културите от природната, се използват пестициди. Въпреки че вършат добра работа, като задържат определени вредители далеч от културите, те също така са съставени от мощни химикали като органофосфор. Това е неестествено минерално съединение, което откриваме и в тялото на хората, но повече от 80% от този химикал в тялото ни идва от хранене с пестициди. Органофосфорът е свързан с редица здравословни проблеми, свързани с развитието на заболявания като аутизъм и ADHD. Много хора избират органичните продукти, за да се уверят, че техните деца растат здрави и незасегнати от токсините през най-важните години от развитието си.

Сърдечно здраве

Увеличеното време на паша повишава и количествата CLA (конюгирана линолова киселина), които се съдържат в животинските продукти. CLA е здравословна мастна киселина, която може да стимулира сърдечно-съдовата функция и се открива в по-големи количества в майчиното мляко и в месото на животни, отглеждани свободно.

Имунна система

През последните десетилетия един от най-големите проекти за фермери и производители на храни е генетична модификация. Отглеждането на домати, които са шест пъти по-големи, може да звучи като възможен вариант за решаване на някои световни проблеми с глада, но има и друга страна. Генетичната модификация е все още в ранните етапи на своето развитие, така че нейните дългосрочни ефекти върху човешкото здраве не са напълно ясни. При тестването върху животни генетично модифицирана храна значително намалява силата на имунната система, увеличава смъртността при раждане и причинява сексуални дисфункции, рак и чувствителност към алергени. Въпреки че съществуват някои позитиви от генетичното модифициране на храна, защитниците на биологичните храни посочват като основен аргумент липсата на конкретни подробности за дългосрочните и ефекти.

Антибиотична резистентност

Хората често вземат предпазни мерки, за да се уверят, че ще са здрави – слагат си ваксини и приемат антибиотици. Небиологичните източници на храна, особено добитъкът, също претърпяват подобни манипулации и като резултат ние се храним с продукти, в които има допълнителни антибиотици и ваксини. Последствията? В тялото ни се случва пренасищане на антибиотични вещества, които значително отслабват естествения ни имунитет. Органичните производители на храни и млекопроизводителите не използват антибиотици в своите процеси на производство.

Здравословно торене

Тъй като биологичната храна не се приготвя с химически торове, тя не съдържа никакви следи от тези силни химикали, които могат да се отразят негативно на човешкото здраве. Естествените торове, като оборски тор, работят отлично, а биологичните фермери са щастливи да използват тази миризлива, но по-безопасна форма на тор.

По-добър вкус

Някои хора твърдо вярват, че биологичната храна е далеч по-вкусна от конвенционалната. Основната причина за това убеждение е, че тя се произвежда с помощта на биологични производствени средства. Освен това органичните храни често се продават на местно ниво, което води до наличието на пресни продукти на пазара, които обикновено имат по-добри вкусови качества от продуктите, които са били замразявани и транспортирани на дълги разстояния.

Безопасност за околната среда

Тъй като в биологичното земеделие не се използват вредни химикали, има минимално замърсяване на почвата, въздуха и водата. Това е ефективен метод да гарантираме по-безопасен и по-здравословен свят, в който да живеят бъдещите поколения.

Какво е органична храна?

Биологичните храни са хранителни продукти, които са произведени съгласно нормите, определени от органа за сертифициране на биологична продукция. Като цяло, биологичните храни се приготвят и обработват, без да се използват никакви химикали. Това означава, че производството на биологични храни не включва използването на химически торове, химически пестициди или химически консерванти.

Органичните хранителни продукти се категоризират в следните групи:

  • 100% органичен: Трябва да съдържа 100% биологично произведени съставки.
  • Органични: Трябва да съдържат най-малко 95% органични съставки.
  • Изработени от биологични съставки: Трябва да съдържат най-малко 70% органични съставки.
  • Имат някои органични съставки: Може да съдържат по-малко от 70% органични съставки.

Биологичната храна може да бъде идентифицирана с помощта на логото на биологичния продукт върху пакета. Как да разберем дали един продукт е органичен?

Биологичната храна може да бъде идентифицирана с помощта на логото на биологичния продукт върху пакета. Компаниите, земеделските стопани, производителите и доставчиците, които спазват всички норми, установени от сертифициращия орган на своя регион, могат да поставят лого върху хранителните си продукти.

Стандартите еднакви ли са за всички биологични хранителни продукти?

Не, тъй като начинът на производство и обработка е различен за различните хранителни продукти. Стандартите също са различни. Например стандартите за производство на биологичен мед са различни от стандартите за производство на биологично мляко или за производство на органично кокосово масло. Имайте предвид, че стандартите варират в различните региони. Някои държави могат да следват единен набор от кодове. Например около 18 държави спазват правилата, определени от Международния съвет за зехтин за биологично производство на зехтин. Има обаче някои страни като САЩ, които имат собствени стандарти за производство на биологичен зехтин.

Трябва ли да търсите думата "биологичен" на опаковката на хранителните продукти?

Да, трябва да търсите думата "органичен". Трябва обаче да проверите и логото на сертифициращия орган. Нелегално е да се продават небиологични храни с органичен етикет. Има обаче случаи на измами, следователно винаги трябва да проверявате за логото на сертифициращия орган, преди да купите биологичния хранителен продукт.

Откъде можем да купим биологична храна?

Някои от най-добрите начини за закупуването на органична храна са:

  • Директно от органична ферма;
  • Местни пазари за биологични храни;
  • Био магазини;
  • Конвенционални магазини, с щандове за биологични храни;
  • Онлайн

Биологичната храна струва ли повече от конвенционалната храна?

Да, органичната храна обикновено струва между 20% и 100% повече от конвенционалната храна. Производството на биологични храни обикновено е по-трудоемко и включва използването на органични торове и органични пестициди, които са по-скъпи от химическите торове и пестициди. Ето защо струва повече.

Стига продуктите, които купувате като "органични", наистина да са такива, те ще имат редица здравословни предимства пред небиологичните храни. Консумацията на био храни не се свежда само до хранителния продукт, тя е начин на живот, който има както своите привърженици, така и своите яростни противници. Избора оставяме на Вас!