Как да съчетаем полезното с приятното?
Неутралният вкус на авокадото може да се съчетае успешно и със солени ястия, и с различни десерти. Представяме Ви три изкушаващи идеи за десерти с любимото авокадо, които са чудесен начин да включите в менюто си този толкова полезен плод.
Чийзкейк с авокадо
- 2 бр. авокадо
- 2 пакета крема сирене
- 200 гр. заквасена сметана
- ½ ч. ч. кафява захар
- ½ ч. ч. масло, разтопено
- Пакет бисквити по желание
- 2 ванилии
- 4 яйца
- Кората от един лимон (или лайм)
Включете фурната на 160 градуса. Натрошете бисквитите на много ситно. Ако прецените, добавете още бисквити, за да запълните избраната форма за печене. Добавете към бисквитите едната ванилия и разтопеното масло. Разбъркайте добре, докато получите среднотвърдо бисквитено тесто. Разстелете го върху формата за печене, която може да е и обикновена тава. Уверете се, че тестото е разпределено и по стените на съда, за да придобие чийзкейкът ръбче. Можете да сложите на дъното на формата хартия за печене, така после ще можете да извадите лесно десерта от съда. Запечете кората за чийзкейка само за няколко минути и извадете. Намачкайте авокадото на пюре. Разбийте крема сиренето с миксер, добавете сметаната и намачканото авокадо, също ванилията и захарта. Захарта можете да замените с много по-полезния кленов сироп. Добавете яйцата към сместа и разбийте отново. Прибавете и лимонената кора. Внимателно изсипете сместа върху бисквитеното дъно. Печете десерта около 40-50 минути на 160 градуса. Проверявайте дали е готов, като боцвате с шиш или нож. Изстудете преди сервиране.
Браунис с авокадо
- 2 бр. авокадо
- 200 гр. черен шоколад
- ½ ч. ч. кафява захар
- 2 ванилии
- ¾ ч. ч. брашно
- 3-4 с. л. какао
- 2 яйца
- 1 с. л. бакпулвер
Намачкайте обеленото авокадо на пюре. В голяма купа смесете захарта, 100 гр. разтопен шоколад и намачканото авокадо. Разбийте с миксер. Прибавете и яйцата. Разбийте отново. Добавете пресятото брашно с бакпулвера, какаото, ванилията. Разбъркайте с лъжица колкото да се смесят съставките, но не пребърквайте. Добавете към сместа останалата част от шоколада, неразтопен и натрошен на парченца. Изсипете в подходяща тавичка, като леко я намазните. Печете около 15-20 минути, като проверявате често с клечка. Десертът трябва да остане леко влажен отвътре. Сервирайте с поръска от кокосови стърготини.
Мус с какао и авокадо
- 3 бр. авокадо
- 2 бр. банани
- 1 ½ ч. ч. заквасена сметана
- ½ ч. ч. кисело мляко
- Мед на вкус
- Ванилия
- 3-4 ч. л. какао
- 2 ч. л. уиски
Обелете авокадото и бананите и ги пюрирайте. Добавете сметаната и киселото мляко, разбийте добре. Подсладете и добавете ванилията. Разбийте на крем с миксер. Отделете половината от получената смес. Сипете към нея уискито и добавете какаото. За по-наситен шоколадов вкус може да добавите разтопен шоколад. Разбъркайте много добре. Сервирайте в прозрачни купи, като първо сипете от шоколадовия, а след това от светлия крем.