Къпкейкът и тайната на неговия невероятен вкус!
История на къпкейковете
Ако пишем историята си с дела, то историята на къпкейковете безспорно е изписана с брашно, захар, ванилия, шоколад и много любов към добрия вкус. Къпкейкът е американски домашен сладкиш, който е част от културата на редица поколения. За пръв път американският къпкейк (cupcake) е упоменат в готварска книга през 1976г., а терминът започва да се разпространява официално из рецептите, част от готварски книги по цял свят, през 1828г.
Кое обаче е нещото, което ни кара буквално да се влюбим в този мъничък сладкиш?
Ако се замислим, съставките, които използваме за приготвянето на къпкейкове, са същите като тези от рецептата на класическия кекс, но в къпкейка има нещо вълшебно. Може би магията се крие в размера му. Различното при малкото кексче е, че то се приготвя в отделни порции, а размерът му не надвишава една чаена чашка. Къпкейкът се поднася в порция – точното количество за един човек – нито повече, нито по-малко!
Благодарение на богатото си разнообразие от вкусове, къпкейковете никога няма да Ви омръзнат. Те са отлично сладко изкушение за всяка част на деня. Обичам да похапвам къпкейк за закуска, като апетитна закуска между храненията или като десерт. Къпкейкът е идеално допълнение към всяка кафе пауза, а солените му вариации могат дори да заместят обяда ми. Връзката ни е силна. А Вашата?
Нещо повече – къпкейковете са атрактивни. В последните години приготвянето на апетитния малък сладкиш се е превърнало в доста популярна мода. Може да се каже, че къпкейкът е най-сладката мода в кулинарията. Тайната на доброто кексче се крие в разнообразието. Дайте воля на въображението си, експериментирайте с вкусовите комбинации и си създавайте свои собствени рецепти за къпкейк, с които да впечатлите гостите си или просто да си подарите момент на заслужена наслада.
Знаете ли, че...
- Приказната украса на къпкейковете им печели не само многобройни привърженици по цял свят, а и названието вълшебни кейкчета (fairy cakes). Наистина са вълшебни, нали?
- Първоначално малките сладкиши стават популярни в Ню Йорк през 1996г., а след това печелят слава из цял свят със своя неустоим вкус.
- Пъстрата и забележителна декорация на къпкейковете ги прави любим сладкиш за малки и големи.
- Къпкейкът е по-лесен за приготвяне от обикновен кекс, тъй като малкият му размер изисква по-малко време за изпичане. Тоест може да приготвите форма с дванадесет къпкейка за по-кратко време, отколкото Ви е необходимо за изпичането на стандартен сладкиш.
- Наименованието на малките сладкиши идва от думата "cup" - чаена чаша, тъй като мерната единица за продуктите, които се включват в рецептата за приготвяне, е чаена чаша. Според друга теория, може би къпкейкът се казва така, понеже размерът му никога не превишава една чаена чаша.
Творете сладки и шарени сладки изкушения и ни споделете своите рецепти!